• Assegura que és “molt greu que s’intenti singularitzar Catalunya per raons polítiques”
  • Explica que “Catalunya ja està intervinguda” i ara “pretenen que ens col·lapsem administrativament”
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha censurat les mesures aprovades avui pel Consell de Ministres i la Comisión Delegada de Asuntos Económicos, que supediten el pagament de 3.034M d’euros de l’excedent del FLA a una condicionalitat específica per a Catalunya. Mas-Colell ha remarcat en declaracions a TV-3 que “l’estat podria estar intentant aplicar de forma encoberta l’article 155 de la Constitució”, que suposa la suspensió de l’autonomia. El responsable de les finances catalanes ha afegit que “és molt greu que es singularitzi Catalunya per raons polítiques”. “El funcionament de la hisenda pública i del FLA, que suposa la canalització dels diners que paguen els catalans cap els serveis públics dels catalans, no hauria d’estar condicionat a que la política del Govern de Catalunya agradi o no al Govern de torn a Madrid”, ha assegurat. 
 
Mas-Colell també ha afirmat que les condicionalitats podrien obeir a motius electorals i ha dit que ja fa temps que s’estan implementant: “Catalunya ja està intervinguda, potser pretenen que ens col·lapsem administrativament, perquè ja tenim un exèrcit dedicat a enviar informació a Madrid”.
 
El titular d’Economia ha dit que els 3.034M assignats a Catalunya es corresponen a la quantitat que el govern espanyol devia en concepte de dèficit no finançat del 2014: “aquests són diners que vénen dels impostos dels catalans i algú ha decidit que ens arribarien com a crèdits, però ja feia temps que ens haurien d’haver arribat”.
 
El conseller també ha assegurat que la rebaixa de les agències de qualificació del deute és una conseqüència del tractament fiscal que es rep del Govern espanyol i que suposa un escanyament: “és com si a algú l’estrangulen i després li demanen un certificat de bona salut, i a més, li diuen: si no tens el certificat, segueixo estrangulant-te. És absurd”, ha lamentat el conseller. Mas-Colell ha demanat que Catalunya hauria de ser tractada de manera que li permetés mantenir-se com a motor econòmic per a Espanya.
 
Sobre l’acusació del Govern espanyol de no transmetre la informació dels 1.300M d’euros corresponents a inversions público-privades, Mas-Colell ha reiterat que “no tenim ni la capacitat, ni la voluntat d’amagar res. Som absolutament transparents”. El conseller ha assegurat que el Ministerio coneixia aquestes informacions des de  l’any 2007: “nosaltres no ens podem comunicar directament amb Eurostat, qui es comunica directament amb l’Oficina Estadística i decideix quina informació arriba és el Govern central.”

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 284