• Artur Mas acusa l’Executiu central “d’intervenir Catalunya amb l’ofegament financer”
  • El cap de l’Executiu assegura que “és una mentida total i absoluta” que la Generalitat hagi ocultat 1.300 milions d’euros en inversions, que “estan justificats des del 2009”
  • El president anuncia accions “jurídiques i polítiques” per respondre les agressions de l’Estat
Fotografia del president Mas durant la roda de premsa
Fotografia del president Mas durant la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest migdia l’actuació del Govern espanyol, que “està castigant i perjudicant Catalunya per defensar idees polítiques, pacífiques, democràtiques i respectuoses amb els drets humans”. Artur Mas ha qualificat “d’agressió institucional” les últimes decisions de l’Executiu central, com “l’ofegament financer de Catalunya”, que, ha dit, és “una intervenció més directa o indirecta de l’autonomia catalana”.
 
El cap del Govern, que ha comparegut en roda de premsa al Palau després de la reunió setmanal del Consell Executiu, ha subratllat que aquestes “accions bel·ligerants” que està duent a terme el Govern espanyol “s’estan produint en temes de màxima sensibilitat”. “Estem parlant de com paguem a final de mes o també del tema de la seguretat i la lluita antiterrorista”, ha explicat. I ha afegit: “són temes de màxima prioritat que afecten tota la població sencera, hagi votat a favor o en contra de la independència”.
 
Per a Artur Mas aquests fets són “greus i d’una manca de qualitat democràtica realment alarmant” i transcendeixen les fronteres espanyoles. “Hauria de preocupar el conjunt de la Unió Europea, perquè en un estat membre com l’espanyol s’està produint aquesta agressió respecte de parlaments democràticament elegits i moviments socials amb traducció política que defensen simplement idees i projectes democràtics”, ha insistit.
 
El president ha acusat el Govern espanyol “d’utilitzar la seva força institucional” per agredir la Generalitat, com “quan mobilitza la Fiscalia General de l’Estat per interposar unes querelles per col·locar les urnes el 9 de novembre de l’any passat, o quan exclou de les converses pel tema de la lluita antiterrorista el president de la Junta de Seguretat de Catalunya, que curiosament és el president de la Generalitat”. Sobre aquest últim fet, el cap de l’Executiu ha volgut trametre un missatge de tranquil·litat, perquè “entre policies hi ha bona col·laboració”, però ha lamentat “que hagi estat l’únic càrrec públic electe que ha estat exclòs de les converses”. “Això agredeix institucionalment el conjunt de la població catalana”, ha reblat.
 
“Ens singularitzen per castigar-nos”
En aquesta mateixa línia d’utilització de la força institucional, el president ha situat el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), amb “noves condicions fora de les comunes que només s’apliquen contra Catalunya”. I ha ironitzat: “una vegada que ens treuen del café para todos i ens singularitzen és per castigar-nos”. Mas ha recordat que el territori català és un dels que més ha hagut d’ajustar el seus comptes públics com a conseqüència de la seva situació inicial financera pitjor i del seu ofegament econòmic sistemàtic i, “malgrat aquest esforç d’ajustament, ara és assenyalada amb el dit acusador del Govern espanyol i del ministre Montoro, apartada de les altres autonomies i castigada especialment en el tema del finançament, posant-li condicions humiliants”.
 
Preguntat per les dificultats que té el Govern per a pagar les farmàcies, Artur Mas ha remarcat que els FLA “no són donacions, ni gratificacions, són préstecs que s’han de tornar”, i ha afirmat que “si aquests préstecs arriben, paguem; i, si no arriben, com que no tenim una maquineta per fabricar diners, no podem pagar”. “Si hi ha problemes a final de mes amb les farmàcies, amb les residències o amb alguns concerts és perquè el Govern espanyol no activa els diners necessaris perquè els proveïdors puguin cobrar i, a més, ara posa unes condicions humiliants a la Generalitat”, ha insistit.
 
“L’ocultació d’informació és una mentida total i absoluta”
 
Respecte als 1.300 milions d’euros que el Govern central acusa la Generalitat d’amagar, el president ha recordat que es van destinar totes aquestes inversions a infraestructures, com carreteres o centres penitenciaris, i que es van fer en èpoques de governs anteriors.
 
En aquest sentit, ha deixat clar que les factures d’aquests 1.300 milions que reclama l’Estat “ja estan presentades, les té el Ministeri des de l’any 2009, i estan publicades a tots els mitjans de comunicació, carretera per carretera, centre penitenciari per centre penitenciari”. “L’ocultació d’informació és una mentida total i absoluta, que els va bé com a excusa per poder castigar especialment Catalunya, que vol dir el conjunt de la població catalana”, ha afirmat.
 
El president ha contraposat la transparència en la manera de fer de la Generalitat amb la forma d’actuar de l’Estat espanyol, que, ha dit, “té un problema molt gros d'inversions dels últims anys que es van fer amb mètodes financers que no es comptabilitzaven en els pressupostos” i que no segueixen la via que demana Europa. Ha posat com a exemple les radials de Madrid, que “estan en fallida”, i ha denunciat que “el responsable últim és l’Estat”.
 
També s’ha referit als quilòmetres d’AVE i a ADIF, l’empresa pública que els ha construït. “On és el deute dels AVE que s’han construït a Espanya des de fa uns quants anys?”, s’ha preguntat, i ha assenyalat que “tot això s'ha construït amb mètodes de finançament a pagar en el futur; i quan Europa compti tot això, a Espanya li pujaran els colors a la cara”. “L'operació del ministre Montoro contra Catalunya per castigar la població catalana per votar com vota i per tenir idees democràtiques i pacífiques i d'acord amb els drets humans, se'ls girarà en contra”, ha reblat.
 
 
Reacció davant les agressions
 
 
Sobre com donar resposta a aquestes agressions, el president Mas ha subratllat que “nosaltres no som gent violenta, ni agressora i no som gent que doni l’esquena al diàleg i la negociació”. Per això, ha defensat, cal reaccionar “amb serenitat com a país i com a institució”, però ha deixat clar que “no tenim més remei que respondre políticament, perquè som agredits i tothom que és agredit té dret a actuar en legítima defensa, i nosaltres també”.
 
Així, Artur Mas ha anunciat que la resposta de la Generalitat tindrà una doble òptica. D’una banda, ha afirmat, “hi haurà respostes jurídiques” i, de l’altra, de “polítiques”. Pel que fa a les primeres, ha explicat que “hem encarregat als nostres serveis jurídics que analitzin totes les vies de recursos possibles davant d’aquesta agressió institucional i d’aquesta deslleialtat màxima per part del Govern espanyol”. En aquest context, el president Mas ha explicat que entre les vies jurídiques s’estudiarà “anar més enllà del Tribunal Constitucional” i no ha descartat utilitzar la via contenciosa administrativa que pugui arribar al Tribunal Suprem perquè, ha insistit, “davant d’una agressió com la que estem patint, profundament injusta i apartada de qualsevol coherència judicial i legal, ens hem de defensar”.
 
Pel que fa a la reacció política, el cap de Govern ha explicat que aquesta resposta consistirà a “eixamplar la base sobiranista del país per fer el procés més irreversible”. Preguntat sobre si entre les vies jurídiques i polítiques s’inclou demanar l’empara a Europa, el president Mas ha assegurat que “no descartem res, ni per la via política, ni per la jurídica”, però ha afegit que “confio més en la via política i que la principal resposta és que la base sobiranista vagi creixent”.
 
Finalment, Artur Mas ha volgut deixar clar que si “el 20D es decideix canviar el govern a Espanya per part de la gent, nosaltres subratllarem el punt de la resolució aprovada al Parlament, que ofereix diàleg i negociació a Madrid, i que és la nostra actitud permanent”.
 

2  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa 1094

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa 2

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa 2 924

1  

Vídeos

Compareixença íntegra del president Mas