• El secretari d’Afers Exteriors i la UE ha fet una crida a la UE a augmentar el seu suport al procés de transició democràtica a Tunísia
  • Roger Albinyana: “L’establiment d’una democràcia sòlida a la regió és el millor missatge per combatre el terrorisme”
  • El secretari ha inaugurat una sessió sobre aquest país en el Fòrum Empresarial i Desenvolupament de Nord Àfrica que té lloc a Barcelona
  • El representant del Govern s’ha complagut que la UE refermi el rol clau que té la Unió per a la Mediterrània en la nova Política Europea de Veïnatge
Forum Econòmic Nord-Àfrica Roger Albinyana
 
El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea del Govern, Roger Albinyana, ha fet una crida a les institucions de la UE i als Estats membres a incrementar el suport polític i econòmic a Tunísia perquè el país pugui consolidar la seva democràcia emergent malgrat els atacs que rep per part dels moviments fonamentalistes, com és el cas de l’atemptat perpetrat ahir a Tunis: “El Govern de Catalunya està plenament compromès amb la consolidació dels principis democràtics i per això considera a Tunísia com un soci estratègic a la Mediterrània. L’establiment d’una democràcia sòlida a la regió és el millor missatge per combatre el terrorisme”.
 
Albinyana ha volgut remarcar que “els reptes econòmics i de seguretat que Tunísia afronta són compartits als països del sud de la Mediterrània i aquesta inestabilitat té un impacte directe per a la Unió Europea, com estem veient recentment amb la crisi dels refugiats”. “És per això que cal assegurar un major suport econòmic i polític per part de la Unió Europea. El suport a Tunísia exemplifica la defensa de la transferència pacífica de poders, que proveeix la comunitat internacional d’estabilitat política i econòmica”, ha conclòs Albinyana.
 
El màxim responsable de l’acció exterior catalana ha fet aquestes declaracions en el marc de la 9ª Setmana Mediterrània de Líders Econòmics i el XI Fòrum Empresarial i de Desenvolupament de Nord-Àfrica, centrats en Tunísia aquest 2015. La trobada ha estat organitzada per l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània i la Cambra de Comerç de Barcelona, en col·laboració amb la Unió per a la Mediterrània, el Banc Europeu d’Inversió, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i altres institucions implicades en el projecte mediterrani.
 
Pel que fa la situació a la regió Mediterrània, Albinyana ha recordat que mentre la situació a Síria ha esdevingut una guerra civil atroç, “Tunísia s’ha convertit en un exemple esperançador de democràcia emergent”. “No obstant això, aquest procés democràtic s’enfronta a grans amenaces i reptes, essent el terrorisme el més important, com va evidenciar-se ahir un cop més arran de l’atemptat que va patir el país. Aquests atacs terroristes estan dirigits directament contra la jove democràcia tunisenca i pretenen afectar els pilars de l’economia del país, com és el cas del turisme”, ha explicat el secretari.
 
En el seu discurs, el secretari ha destacat que enguany el Fòrum té lloc en un moment clau, tenint en compte dues fites que enguany es commemoren. D’una banda, Albinyana ha destacat el 20è Aniversari del Procés de Barcelona: “Demà, vint anys després, els ministres d’Afers Exteriors dels països de l’Euromediterrània es trobaran a Barcelona amb un escenari molt diferent i amb molts reptes per afrontar”.  
 
Contribució del Govern de Catalunya a la nova Política Europea de Veïnatge
 
D’altra banda, el secretari s’ha mostrat satisfet pel fet que la Comissió Europea hagi recollit la gran majoria d’aportacions del Govern de la Generalitat en la nova Política Europea de Veïnatge (PEV), presentada la setmana passada. “La reforma de la PEV ha de tenir l’estabilització de la regió com a prioritat més urgent, i això no s’aconsegueix només amb mesures de seguretat, sinó que cal també una aproximació integral a la qüestió que tingui en compte factors com ara pobresa, les desigualtats o la justícia. És per això que la promoció de desenvolupament econòmic ha d’estar en el centre de la nova PEV”, ha assegurat el secretari.
 
En aquest sentit, el secretari ha recordat que “el Govern de Catalunya està plenament compromès amb la consolidació de Barcelona com a capital de la Mediterrània. Ens plau comprovar que les institucions europees refermen el rol clau que té la Unió per a la Mediterrània com a fòrum polític i econòmic en els processos de cooperació regional”.
 

2  

Imatges

El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana

El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana 5405

El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana

El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana 6277