• Aquest cap de setmana, l’entrada als recintes monumentals de la Generalitat de Catalunya a Tarragona serà gratuïta
Tàrraco
Els equipaments patrimonials de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, celebren els quinze anys de la seva declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, una fita que la ciutat celebra fins al 8 de desembre amb una programació d’actes especial que fixa el 30 de novembre com el Dia del Patrimoni Mundial a Tarragona.
 
Sota el lema “Un passat ple de futur”, la ciutat s’omple aquests dies d’activitats de tot tipus i per a tots els públics. Durant aquest cap de setmana, 28 i 29 de novembre, l’entrada als recintes monumentals serà gratuïta. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), se suma a la celebració organitzant una visita nocturna al Museu, dissabte 28 a les 22 hores, per descobrir les millors peces arqueològiques del passat romà (mosaics, escultures, làpides, estris de la vida quotidiana dels romans, etc.). Durant el diumenge 29 al matí, les vil·les romanes de la Munts a Altafulla i Centcelles a Constantí, i la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, s’omplen de recreacions històriques per reviure aquest important llegat, Patrimoni Mundial de la Humanitat.
 
També es podrà gaudir de conferències sobre la figura de l’emperador August i d’altres actes com la inauguració de la plaça de la UNESCO, la presentació de la moneda de col·lecció Tàrraco i dels ‘Pilars del Patrimoni’ a la Plaça del Rei amb les colles castelleres de Tarragona. La programació de les activitats es pot consultar al portal patrimoni.gencat.cat
 
Tàrraco, Patrimoni Mundial
L’antiga Tàrraco va ser una ciutat administrativa i mercantil molt important a l'època romana i va ser el centre del culte imperial per a totes les províncies ibèriques. Es va dotar amb molts edificis, algunes parts dels quals s'han posat de manifest en d'excavacions. Tot i que la majoria són fragmentàries i que moltes es conserven sota els edificis més recents, les restes que hi perviuen presenten testimoni eloqüent i sense precedents d'una etapa important en la història dels pobles de la Mediterrània en l’antiguitat.
 
Tàrraco Patrimoni Mundial està format per: les muralles; el recinte de culte i Fòrum Provincial; el Circ; el Fòrum de la Colònia; el Teatre; l’Amfiteatre; la Basílica i l’Església romànica; la Necròpolis paleocristiana, l’Aqüeducte, la Torre dels Escipions; la pedrera romana del Mèdol; les vil·les romanes dels Munts (Altafulla) i de Centcelles (Constantí), i l’Arc de Triomf de Berà.