• La directora general de Relacions Exteriors ha destacat a Rabat que la Mediterrània ha de ser una prioritat per a la Unió Europea
  • La nova Política Europea de Veïnatge, el paper de la UpM i la participació de la societat civil i els processos de descentralització han estat els temes principals del Consell polític de la Comissió Intermediterrània de la CRPM
  • Guardiola assegura a Rabat que “per a què hi hagi una descentralització real ha d’haver-hi també una autonomia financera real i efectiva”
DGRE a Marroc
La directora general de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola, ha participat aquest dijous a una trobada del Consell polític de la Comissió Intermediterrània (CIM) de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) celebrada a Rabat. Guardiola ha defensat que “el Govern creu en una Unió per a la Mediterrània (UpM) amb un paper més polític” i que “aquesta institució és l’expressió més avançada d’una política multilateral a la Mediterrània”
 
En aquesta reunió, presidida pel president de la regió de Provença-Alps-Costa Blava, Michel Vauzelle i el president de la regió de Rabat-Salé-Kenitra, Abdessamad Sekkal, s’ha tractat l’actualitat mediterrània -en el context de la presentació de la nova Política de Veïnatge (PEV) presentada la setmana passada per part de la Comissió Europea- la crisi migratòria o els procés de descentralització i regionalització al Marroc.
 
Durant la seva intervenció, Francesca Guardiola s’ha felicitat que la Comissió Europea hagi recollit en la seva Comunicació sobre la nova PEV la majoria de propostes que tant el Govern de la Generalitat com la CRPM van aportar en el procés de consulta pública. La directora general ha destacat que “la cooperació regional és fonamental per fer front als reptes que afronta la Mediterrània i la nova PEV pot convertir-se en un instrument molt eficaç, que ens permeti crear una veritable agenda compartida entre el Nord i el Sud”. En aquest sentit, Guardiola ha afegit que “presenta propostes que poden resultar molt eficaces per aportar solucions a l’incert panorama polític, sempre que s’assumeixin amb convicció per totes les parts” i ha conclòs que “s’ha de treure de sobre el llast de la visió eurocèntrica”.
 
20 anys de l’inici del Procés de Barcelona
 
La directora general ha fet referència també al 20è Aniversari de l’inici del Procés de Barcelona i ha subratllat que la nova PEV “obre noves perspectives per a la Unió per a la Mediterrània (UpM), que té un gran potencial com a fòrum de debat polític i econòmic reconegut”. “Actualment ja ha demostrat clarament la seva eficàcia en l’impuls de projectes de cooperació regional”, ha afegit Guardiola.
 
Guardiola ha volgut recordar que les autoritats locals i regionals tenen un rol fonamental tant en la política europea de Veïnatge com en la d’Asil , ja que “garanteixen el diàleg quan la diplomàcia no ho aconsegueix”. “No obstant això, la societat civil ha de tenir un pes més gran en tot aquest procés”, ha defensat Guardiola.
 
Polítiques de recentralització per part del Govern central
 
Una de les sessions de debat d’aquesta reunió de la CIM de la CRPM ha tractat els procés de descentralització i regionalització al Marroc. La representant del Govern de la Generalitat ha subratllat que “per a què hi hagi una descentralització real ha d’haver-hi també una autonomia financera real i efectiva, a banda d’un reconeixement competencial”.
 
“En el cas de l’Estat espanyol, els anys 80 i 90 van ser els de més voluntat descentralitzadora. Actualment, ens trobem davant un procés revisionista a base de polítiques recentralitzadores per part del Govern central, accentuat per una disminució de l’autonomia financera”, ha conclòs la directora general a Rabat.
 

1  

Imatges

Francesca Guardiola amb el president Vauzelle (PACA), l'alcalde Sadikki (regió de Rabat), el vicepresident Gayssot (Languedoc-Roussillon) i Apostolos Papafotiou (Peneloponès)

Francesca Guardiola amb el president Vauzelle (PACA), l'alcalde Sadikki (regió de Rabat), el vicepresident Gayssot (Languedoc-Roussillon) i Apostolos Papafotiou (Peneloponès) 634