·        El cap del Govern assegura que “ens cal  més esperit col·laboratiu i d’equip, en especial a l’esfera política del país”
 
·         Artur Mas ha clos aquest migdia la V Jornada del Pla de Salut 2011-2015, on s’ha fet balanç de les actuacions i s’han presentant les noves línies estratègiques
 
·        Els catalans guanyen 4 anys d’esperança de vida en bona salut, segons el balanç del Pla
Cloenda V Jornada Pla de Salut
El president Mas durant la seva intervenció a la Jornada de Salut
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha marcat, aquest migdia, com un dels grans reptes de futur “aconseguir recursos i capacitat de decisió addicional per tirar endavant els projectes de país”. El cap de l’Executiu ha lamentat “la infradotació crònica” de Catalunya, que “en els últims 25 anys es resolia a base d’endeutar-se de tant en tant” però “això té un recorregut limitat com estem veient ara” ha dit. I ha reblat “mentre no tinguem el control dels recursos i de la capacitat de decisió, semblarà que haguem de demanar caritat per aguantar un sistema que com a país som perfectament capaços de mantenir-lo i millorar-lo”.
 
El cap del Govern es referia així a la utilització que fa el Govern espanyol del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), i ha afegit “Catalunya es mereix poder fer les coses diferents, no es mereix passar pels tràngols que estem passant, moltes vegades absolutament vergonyants i que no s’adiu a la pròpia capacitat de fer les coses bé”.
 
Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs de l’acte de cloenda de la V Jornada del Pla de Salut 2011-2015, que porta per títol Fem balanç per seguir avançant, i que s’ha celebrat a l’Hotel Melià de Sitges. En el decurs d’aquesta Trobada, a la qual han assistit més de 2.000 professionals del sector de la salut, s’ha fet balanç del Pla de Salut i s’han presentat les noves línies estratègiques, projectes i reptes que vol abordar la nova proposta del Pla de Salut per als propers anys.
 
“Ens cal més esperit col·laboratiu i d’equip a la vida política”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas ha posat en relleu “el valor participatiu, d’implicació i de bones pràctiques” que existeix en el camp de la salut, que ha dit “són un bon exemple de com s’han d’abordar els temes en general i les polítiques publiques en particular”. Per això, ha fet una crida perquè aquesta manera de fer “vagi quallant i es vagi estenent a altres esferes del país, i en especial a la vida política, que ens fa falta a tots plegats”.
 
El cap del Govern ha assegurat que “de vegades ens compliquem a casa nostra, i les coses s’han d’agafar amb perspectiva”, perquè “el canvi de registre del país, seriós, s’ha produït en dos o tres anys, que és molt poc temps en perspectiva històrica”. I ha  reclamat “ tenir el cap fred per entendre que les dificultats hi són i que totes es poden arribar a superar si hi ha aquesta bona mentalitat de treball i per un objectiu comú”.
 
Durant la seva intervenció, el president Mas ha agraït la tasca dels professionals de la salut, gràcies a la qual i malgrat les circumstàncies adverses, ha dit, “s’han aconseguit objectius de primer nivell previstos al Pla de Salut 2011-2015, i fins i tot hem pogut millorar-los”, i ha citat com a exemple l’increment en 4 anys de l’esperança de vida en bona salut dels catalans o la disminució de morts per càncer de mama o colon-rectals.
 
Tot i això, el cap de l’Executiu ha lamentat que “que no en tot hem progressat com voldríem, com és el cas de la salut mental, on hem avançat i tenim un pla consensuat amb le entitats del sector, però encara no hem assolit l’estàndar i els objectius que ens havíem fixat”.
 
Reptes del Pla 2016-2020
 
Pel cap del Govern, la salut mental serà un dels grans reptes del Pla 2016-2020, així com “aconseguir la integració social i l’atenció sanitària”. Tot i ser conscient, ha dit ,de les dificultats d’aquesta integració per les diferents inèrcies de tots dos àmbits, Artur Mas ha deixat clar que “és molt important que el país en això se’n surti”, ja que l’envelliment de la nostra societat “ens obliga a perseverar i incrementar tot el que puguem en aquesta integració”.
 
Prèviament a la intervenció del president, hi ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha explicat alguns dels resultats del balanç. Dels 27 objectius generals de salut i de disminució de risc establerts per aquest pla -14 per a l’horitzó 2015 i 13 per a l’horitzó 2020- un total de 21 evolucionen favorablement i es preveu que s’assoleixin amb major o menor ritme. La nova proposta de Pla de Salut pels anys 2016-2020 posa l’accent en promoure estils de vida saludable i combatre reptes socials i de salut com el del sedentarisme
 
En el decurs de l’acte de cloenda, s’hi han lliurat també els premis a les cinc millors experiències presentades pels professionals durant la Jornada. Un total de 1.300 pòsters s’hi han exposat, que expliquen iniciatives i experiències innovadores per a  millorar el sistema sanitari públic de Catalunya. També s’ha fet un reconeixement al doctor Xavier Trias, amb motiu del 25è aniversari de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC).
 
A l’acte han assistit també l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona, Núria Colomé.
 
(S’adjunta nota informativa de Salut sobre balanç del Pla)

1  

Imatges

Foto intervenció president

Foto intervenció president 763

1  

Fitxers adjunts

Nota premsa balanç del Pla

Nota premsa balanç del Pla
PDF | 166