El president Mas amb la presidenta del Govern de les Illes Balears (Autor: Jordi Bedmar)
El president Mas amb la presidenta del Govern de les Illes Balears (Autor: Jordi Bedmar)
 
  • En l’acte inaugural de l’Any Llull, el cap de l’Executiu ha agraït a la presidenta de les Illes Balears la reincorporació del seu Govern al Consorci de l’Institut Ramon Llull, que permetrà “refermar els lligams” entre els territoris de parla catalana
 
  • Artur Mas ha subratllat que la unitat “ens dóna una fortalesa imbatible, gairebé inexpugnable” davant les “agressions” de l’Estat
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest vespre durant la inauguració de l’Any Llull que “els set segles de Ramon Llull demostren fins a quin punt les nostres arrels són fondes, fins a quin punt la nostra cultura i la nostra llengua no són una improvisació ni una invenció, no són cap producte ni subproducte constitucional ni legal, sinó que formen part de l’esperit i l’ànima de la nació catalana”. Acompanyat de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, el president Mas ha encapçalat l’acte inaugural de l’Any Llull, que commemora, entre el mes de novembre d’enguany i de 2016, el setè centenari de la mort de qui va ser un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa. “Ramon Llull és una figura fundacional des del punt de vista de la nostra cultura i la nostra llengua”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit a la figura de Ramon Llull com “un ambaixador impagable de la cultura i la llengua de matriu catalanes arreu del món”. El president ha lamentat que tot i que “no ha tingut el reconeixement que mereixia a casa nostra”, l’Any Llull servirà perquè “la gent obri els ulls al que representa encara avui des del punt de vista de seguiment i projecció internacional”.
 
Només començar el seu parlament, el president de la Generalitat ha volgut agrair públicament a la presidenta de les Illes Balears la reincorporació del seu Executiu al Consorci de l’Institut Ramon Llull. “El sentit comú s’ha tornat a imposar i ara aquests pobles germans des del punt de vista cultural, refan junts el camí del qual mai s’haurien d’haver separat”, ha manifestat Artur Mas. I en aquest sentit ha expressat el seu convenciment que la celebració de l’Any Llull servirà per “refermar tots els lligams entre Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i tots aquells altres territoris de la Mediterrània que formen part des de fa molts i molts anys d’aquesta matriu cultural i lingüística”.
 
 
‘Sentit realista de la política’
 
Al llarg del seu parlament el president Mas ha repassat “les lliçons i el mestratge” que deixen grans figures de la talla de Ramon Llull, que, ha subratllat, “tenia un sentit realista de l’exercici de la política”. “Mostra la seva preocupació pel bon govern i critica aquells que en el seu exercici actuen com a llops quan haurien de fer-ho com a pastors”, ha manifestat Artur Mas. I ha lamentat “les actuacions de determinada gent que veu l’exercici polític com l’exercici de la força i l’abús del poder, i no al servei de tothom”. En aquest sentit, i parafrasejant Ramon Muntaner, ha remarcat la importància de la “unitat”, que “dóna lloc a una fortalesa imbatible, gairebé inexpugnable” per fer front als “desafiaments i agressions” que pateix el poble català. “Hauríem de tenir ben present que si tots nosaltres considerem que som una nació, quan malparlen de nosaltres ens hauríem de preguntar a qui se li hauria de fer més gran retret, a qui malparla o a qui des de dins escoltant no surt a defensar”, ha sentenciat.
 
 
L’Any Llull
 
Ramon Llull és un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa. De fet, l'originalitat del seu pensament i la qualitat de la seva literatura han fet de Ramon Llull la figura més destacada arreu del món de la cultura catalana de tots els segles. La seva obra, escrita principalment en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies. Els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes llengües als centres de cultura i estudi més prestigiosos d’arreu del món. La commemoració de l’Any Llull, aprovada pel Consell Executiu, té com a objectiu divulgar la vida i l’obra de Ramon Llull en tots els seus vessants. En el marc de la commemoració, que organitza el Departament de Cultura, s’han programat conferències, exposicions, concerts i projectes editorials, acadèmics i educatius, entre d’altres.
 
Durant l’acte inaugural, que ha tingut lloc aquest vespre al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, la professora Michela Pereira, membre de la Società Internazionale per lo Studio del Medievo Latino, de Florència, ha pronunciat la conferència Ramon Llull, de l’illa al món. També hi han intervingut la presidenta de les Illes Balears, el conseller de Cultura, Ferran Mascarel, i el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach. El baríton Joan Pons ha interpretat tres poemes de Ramon Llull, musicats pel compositor Antoni Parera Fons, amb acompanyament de piano, a càrrec de Joana Pons. Per part del Govern han assistit a l’acte els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d’Ensenyament, Irene Rigau; de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i de Justícia, Germà Gordó. També hi ha pres part la consellera de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, Esperança Camps, i representants de la Generalitat valenciana.
 
Pel president de la Generalitat, l’Any Llull “s’afegeix a l’estol” de commemoracions que Catalunya ha celebrat els darrers temps, com la celebració del Tricentenari, de l’Any Espriu o del centenari de la Mancomunitat, unes efemèrides “molt sentides i impactants com a país i com a nació”.
 

1  

Imatges

El president Mas i la presidenta Armengol

El president Mas i la presidenta Armengol 710