• La consellera de Governació clou la jornada Els reptes del Govern Obert, organitzada pel Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica
Consellera Borràs i director Agustí
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha reivindicat la importància de les polítiques de transparència, dades obertes i foment de la participació en la cloenda de la jornada Els reptes del Govern Obert, celebrada avui en el marc de les Jornades d’Innovació Democràtica 2015. Meritxell Borràs ha remarcat que el Govern Obert és una “prioritat absoluta” pel Govern de la Generalitat de Catalunya, ja que “és la fórmula amb la qual podem donar resposta a les demandes de la societat de canviar la manera de fer política i d’innovar en l’administració pública”. Borràs ha defensat la unificació de les polítiques de transparència, dades obertes i participació en una sola “estratègia transversal que s’inspiri en el principi de col·laboració amb la resta d’administracions i agents públics i privats”.
 
La titular del Departament de Governació també ha refermat que “el Govern Obert no és cap moda, és una exigència de la ciutadania”. "És important fer ús de les eines que permetin que la ciutadania pugui decidir, dir-hi la seva i fiscalitzar l’acció de govern per tal que s’impliqui de veritat en els afers públics”, ha apuntat Borràs, que ha defensat la importància d’aconseguir que “tots plegats deixem de ser només espectadors i comencem a ser actors. Perquè només així ens governarem millor”.
 
La jornada Els reptes del Govern Obert, organitzada pel Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació, s’ha focalitzat en els desafiaments de la implantació del model de Govern Obert a les administracions catalanes. Els 120 assistents a la trobada han tingut ocasió de debatre i posar en comú diverses fórmules d’incorporació dels nous models de governança fonamentats en els principis del Govern Obert. La primera part de la jornada s’ha estructurat en tres ponències centrades en els aspectes clau d’aquest nou paradigma de democràcia representativa: les dades obertes, a càrrec de l’expert en projectes web en el sector públic Marc Garriga; la participació ciutadana, impartida per la professora de l’Institut de Governança Pública d’ESADE Loreto Rubio, i la transparència, a càrrec del doctor en Dret i en Ciències Polítiques Agustí Cerrillo.
 
La segona part de la jornada s’ha organitzat al voltant de grups de treball que han debatut sobre de casos de bones pràctiques en cadascun d’aquests tres àmbits. La trobada ha finalitzat amb la presentació de les conclusions de les meses de treball, que han consensuat recomanacions de caràcter pràctic per a l’aplicació progressiva i efectiva dels principis del Govern Obert a les administracions catalanes. Entre les recomanacions consensuades pels assistents figura adoptar un pacte polític clar sobre dades obertes; disposar d’una organització tècnica interna adequada; emprar un llenguatge entenedor per als ciutadans; incloure mecanisme de rendició de comptes; automatitzar la feina diària de transparència, o facilitar des dels ens supramunicipals solucions tècniques per als consistoris de menor dimensió. També s’han identificat finestres d’oportunitat en els àmbits de la millora de l’eficiència de l’organització que facilitat les seves dades; el treball col·laboratiu de les administracions amb els ciutadans; l’ús de les xarxes socials com a mecanisme d’escolta activa de la ciutadania; la prevenció de la corrupció, o el replantejament dels processos interns de gestió, entre d’altres.
 
‘Guia per a la implementació del Govern Obert als municipis de Catalunya’
 
Coincidint amb la jornada d’avui, el director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Carles Agustí, ha presentat la Guia per a la implementació del Govern Obert als municipis de Catalunya. Desenvolupada com un instrument eminentment pràctic adreçat a tècnics i càrrecs directius del sector públic, la Guia pretén contribuir a incorporar els principis de transparència, dades obertes i participació ciutadana al model actual de govern local.
 
El director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica ha reivindicat la “practicitat” del document. “La nova Guia no és només un treball de reflexió, sinó fonamentalment una eina útil per encaminar projectes d’aplicació directa als nostres municipis”, ha afirmat Agustí.
 
Després de definir els principis fonamentals del Govern Obert i els canvis que comporta la seva implementació, el document entra en detall en els eixos bàsics de transparència i dades obertes; foment de la participació ciutadana, i col·laboració. La Guia proposa un full de ruta cap al Govern Obert, que incorpora punts com ara la creació d’una regidoria de transparència, l’aprovació d’un Pla de Govern Obert o la posada en marxa d’un portal de Govern Obert. Els dos darrers blocs del treball es dediquen a resoldre les claus per a la implantació del Govern Obert en l’àmbit local i a un apartat de recursos que inclou, entre d’altres, accés a la normativa bàsica, diversos indicadors d’avaluació, un llistat d’organitzacions promotores del govern obert i bibliografia en la matèria.
 
La Guia per a la implementació del Govern Obert als municipis de Catalunya fa èmfasi en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i de les xarxes socials com a canal de participació ciutadana, i vol donar resposta als reptes de l’aplicació de la legislació més recent, l’aprofitament de les eines tecnològiques, la coordinació amb processos de reforma de l’administració o el canvi en les formes de relació entre els ciutadans i els poders públics, entre d’altres.

3  

Imatges

Director del Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica, Carles Agustí

Director del Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica, Carles Agustí 4624

Assistents a la Jornada a l'EAPC

Assistents a la Jornada a l'EAPC 7417

La consellera Borràs, amb el director Carles Agustí

La consellera Borràs, amb el director Carles Agustí 6208

1  

Fitxers adjunts

'Guia per a la implementació del Govern Obert als municipis de Catalunya' [PDF]

'Guia per a la implementació del Govern Obert als municipis de Catalunya' [PDF]
PDF | 10975