·         El cap de l’Executiu, en el decurs d’una entrevista a la Cadena Ser, reitera que “el problema de fons no és de lleis” i la solució passa només per la política, i critica “la manca de diàleg” del Govern espanyol
 
 
·        El president assegura que, “amb investidura o sense, el procés anirà endavant”, perquè s’ha de complir amb el mandat de les urnes
 
·        Artur Mas defensa que “no s’ha pagat cap preu que vagi en contra de la dignitat institucional” en les converses per a la investidura
Entrevista Cadena Ser
El president Mas en un moment de l'entrevista a la Cadena Ser
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest matí, en una entrevista al programa “Hoy por Hoy” de la Cadena Ser, que la sentència dictada ahir pel Tribunal Constitucional “anul·la jurídicament” la resolució del Parlament d’inici del procés polític a Catalunya, “però  políticament no, perquè no es pot anul·lar la voluntat d’una part significativa de la societat catalana, que en les passades eleccions va donar una majoria absoluta a la construcció d’un Estat per a Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que gairebé la meitat de la societat catalana ha apostat per la constitució d’un nou Estat i aquesta xifra arriba fins a més del 55% si se sumen els catalans que demanen un referèndum sobre el futur polític del país. “Aquest és el tema de fons, no la sentència”, ha afirmat el president, i ha insistit “aquest no és un problema de lleis, és un problema polític, que s’ha de resoldre políticament”. Però perquè això sigui possible, ha continuat dient Artur Mas, “s’ha de poder parlar, i ens estem trobant amb un Govern a Espanya i, en general un Estat, amb honroses excepcions, que ni tan sols es volen asseure a la taula per parlar del que existeix a Catalunya i que no pot anul·lar cap sentència d’un tribunal”.
 
Preguntat per la directora del programa, Pepa Bueno, si malgrat la sentència del TC la resolució tirarà endavant, el president ha insistit que “políticament hem de seguir, perquè hi ha una majoria absoluta en el Parlament com a resultat d’unes eleccions, i això obliga a complir aquest mandat”. El cap de l’Executiu ha assegurat que les forces sobiranistes són conscients que aquest mandat no permet declarar la independència perquè no s’ha passat del 50% dels vots, però sí que “ens permet iniciar aquest procés per constituir un Estat”.
 
En aquest sentit, Artur Mas, tot i deixar clar que “no podrem culminar el procés fins que no passem una altra pantalla democràtica en forma de consulta o referèndum”, ha precisat que seguir endavant “significa preparar les estructures d’Estat”, com per exemple la Llei de la Seguretat Social o la Hisenda pública, “no perquè siguin operatives sinó perquè en l’eventualitat que es pogués constituir un Estat català, ja estiguin preparades per donar seguretat a la ciutadania i es puguin complir els seus drets”.
 
El president ha reiterat que “no es pot estar ni en l’al·legalitat ni en la il·legalitat”, i ha insistit que sempre ha defensat que “actuarem amb les màximes garanties jurídiques per al conjunt de la ciutadania, no deixarem la gent penjada en la inseguretat o la incertesa”.
 
Diàleg de sords amb el Govern espanyol
 
 
El president ha insistit diverses vegades durant l’entrevista en la voluntat de diàleg i ha posat en relleu que la resolució ara anul·lada pel TC deixa clar que s’ha d’anar endavant “amb un procés de negociació i diàleg amb l’Estat espanyol i amb les autoritats de la UE”, perquè, ha afegit, “no es tracta de fer res contra els altres que perjudiqui algú, sinó fer-ho a base de diàleg, negociació i pacte”.
 
En aquesta línia, el president ha recordat que, des de fa temps, “el que he proposat, i ho seguiré fent, és que cal superar aquest diàleg una mica de sords que el Govern espanyol està duent a terme simplement a través dels tribunals, i començar el diàleg polític, que és com es poden resoldre les coses de forma civilitzada i democràtica”.
 
“El que hauria d’entendre l’Estat espanyol és que 40 anys després, gairebé la meitat de la població catalana rebutja explícitament parts fonamentals de la Constitució espanyola, i davant d’això ningú, o gairebé ningú, reacciona a Madrid”, ha reblat.
 
“Amb investidura o sense, el procés anirà endavant”
 
 
En un altre moment de l’entrevista i preguntat per les negociacions amb la CUP, el cap de l’Executiu ha dit que li consta que al si d’aquesta formació política hi ha un debat en profunditat al respecte, i ha reiterat la seva preferència per arribar a un acord per a la investidura i evitar així la convocatòria de noves eleccions. Tot i això, ha recordat que hi ha temps fins al 10 de gener per aconseguir-ho.  
 
En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que, fins ara, “en la negociació amb la CUP el que s’ha fet és més que raonable” i  ha defensat que “no s’ha pagat cap preu que vagi en contra de  la dignitat institucional ni del càrrec de la presidència de la Generalitat”. Ha recordat que la seva proposta és organitzar el Govern de Catalunya en tres comissions delegades, cadascuna amb un president, i coordinades pel mateix president de la Generalitat. “Aquest mateix esquema va funcionar durant el primer tripartit amb el president Maragall al capdavant i ningú va dir que això anava en detriment de la dignitat de les institucions catalanes”, ha aclarit.  
 
El president ha estat taxatiu també a l’afirmar que "si hi ha investidura millor, però amb investidura o sense el procés el defensarem igualment i seguirà endavant", i s’ha mostrat convençut que “la solució arribarà per un camí o per un altre”, ja trigui “un mes o tres, però arribarà”, perquè “portem dècades i  fins i tot  segles empenyent perquè es reconegui la personalitat nacional de Catalunya”.
 
En aquest context, el president ha reiterat la seva intenció de “no sortir del procés en el moment més crucial”, perquè ha recordat va assumir el compromís de “culminar-lo i que surti bé”. Ha manifestat que si és necessari es tornarà a presentar a unes noves eleccions, perquè  “molta gent em demana que no faci un pas enrere, sinó que faci un pas endavant i en situació de servei públic”. "Estic posat fins al coll en aquest projecte, m’hi he deixat la pell en els últims tres anys i estic frontalment atacat pels poders de l'Estat, imputat per la via penal i en posició de combat civilitzat i democràtic per defensar les nostres idees i per seguir endavant”, ha reblat.
 
 
 

1  

Imatges

Entrevista Cadena Ser

Entrevista Cadena Ser 1830