Commemoració del Dia Internacional del Voluntariat
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquesta tarda la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre. Aquest acte suposa un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional.
 
La Generalitat de Catalunya ha organitzat aquesta celebració amb la col·laboració d’algunes de les principals federacions d’entitats que treballen l’àmbit del voluntariat: la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació d’Entitats de Gent Gran de Catalunya i la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes.
 
Durant la seva intervenció, Munté ha celebrat que Catalunya hagi recuperat un lideratge europeu en aquesta matèria. En aquest sentit, ha destacat l’aprovació per part del Parlament de la Llei catalana del voluntariat, promoguda pel Govern, que blinda el model català del voluntariat alhora que estableix drets i deures i un plantejament avançat de suport al voluntariat. Així mateix, ha remarcat que des de Benestar Social i Família s’han potenciat els recursos virtuals d’informació i divulgació del voluntariat, especialment Xarxanet, i els serveis d’assessorament gratuïts per a les entitats, alhora que s’ha recuperat amb força l’Escola d’Estiu del Voluntariat i el Premi Voluntariat.
 
La vicepresidenta també ha destacat que l’associacionisme i el voluntariat estan més presents que mai a l’agenda de la societat i de les institucions, tal com demostra la convocatòria per part del Govern del 3r Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat, que tindrà lloc el 20 de maig de 2016. Munté ha explicat que “després de molts anys de no fer-se, el Congrés servirà de motor per a la construcció del nou Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat i per a una futura llei de foment de l’associacionisme”.
 
La vicepresidenta ha aprofitat la seva intervenció per posar en valor la solidaritat i el civisme de la societat catalana. En aquest sentit, ha assegurat que “hem demostrat al món que ens mobilitzem per causes justes amb la més gran de les forces cíviques, aconseguint tot allò que ens proposem. Cada dia hi ha milers i milers de voluntaris anònims que ho fan, i quan cal fem demostracions col·lectives: Gran Recapte, la Marató, etc.”.
 
En el decurs de l’acte, Neus Munté ha destacat que tota persona que du a terme una tasca voluntària “s’enforteix i creix en tots els plans de la seva vida: en el pla competencial, perquè aprèn a fer moltes coses i ho aprèn dels altres voluntaris i de les formacions que se li faciliten; en el pla social, per tot el que l’experiència grupal li aporta; en el pla del creixement emocional, cada cop més valorat i important, perquè si una cosa dóna el voluntariat sobretot són emocions i vivències. Tots aquest canvis fan millor al voluntari o voluntària, i per tant el conjunt de la societat se’n beneficia”. D’altra banda, la vicepresidenta ha posat en valor el canvi que suposa també pels receptors de la tasca voluntària ja que “l’actuació de les entitats té molt poder i ajuda a millorar les circumstàncies personals i socials de moltes persones i realitats. Això és indiscutible, i té traduccions concretes en fer possible que gent que estava sola es trobi acompanyada; que infants que s’avorrien i no jugaven passin a gaudir i a relacionar-se en un entorn lúdic i educatiu; que persones amb comportaments o hàbits poc saludables n’aprenguin de saludables; que la cultura arribi a més gent; que el medi ambient millori; i un llarg etcètera de canvis en positiu, que fan que el reconeixement a la feina del voluntariat i les entitats on la duen a terme mai sigui prou reconeguda”
 
A la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, que ha comptat amb l’actuació musical del cor Cantabile, també hi han intervingut quatre persones voluntàries que han exposat el seu testimoni per a donar a conèixer la tasca que duen a terme des d’entitats com la Federació Catalana de Voluntariat Social, la FATEC, Oncolliga Girona o el Club Vaixell.
 
Durant la celebració, que ha tingut lloc a la sala Endesa i ha estat conduïda pel periodista Albert Om, l’entitat Projecte Home ha presentat les Mesures per la Transparència i les bones pràctiques de voluntariat, el projecte guanyador del Premi voluntariat 2014, dotat amb 10.000 euros.
 

1  

Imatges

Commemoració del Dia Internacional del Voluntariat

Commemoració del Dia Internacional del Voluntariat 953