• Artur Mas intervindrà en aquesta reunió, anomenada COP21, per explicar les mesures que es duen a terme des del Govern per reduir l’emissió de gasos amb efecte hivernacle
 
  • El cap de l’Executiu prendrà part també, dilluns al matí, en l’Assemblea general de l’Aliança Climàtica d’Estats i Regions, organisme que agrupa alguns dels estats i governs regionals més desenvolupats del món
 
  • En el decurs de la seva estada a París, el president Mas farà també una ofrena floral davant la sala Bataclan, en memòria de les víctimes de l’atemptat del mes passat
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, visitarà oficialment París diumenge i dilluns vinent, 6 i 7 de desembre, per participar en la 21 Conferència de les Parts (COP21), anomenada també Cimera del canvi climàtic, que se celebra a la capital francesa. Aquesta reunió aplega prop de 200 països del món, i té l’objectiu de marcar l’agenda i el compromisos necessaris per fer front al gran repte del canvi climàtic.  El cap de l’Executiu es desplaçarà a França acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i del secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana.
 
L’agenda del president per aquests dos dies inclou també, entre altres actes, una ofrena floral davant la sala Bataclan, com a homenatge a les víctimes de l’atemptat del mes passat, i la seva participació en l’Assemblea General de l’Aliança Climàtica d’Estats i Regions, organisme que agrupa alguns dels estats i governs regionals més desenvolupats del món, i que celebra la seva reunió a París en paral·lel i en coordinació amb la COP21.
 
 
Homenatge a les víctimes
 
El programa del president a la capital francesa s’iniciarà diumenge, a les 11.00 hores, amb una ofrena floral davant la sala Bataclan, un dels escenaris dels atemptats del 13 de novembre passat. El cap de l’Executiu farà l’homenatge a les víctimes acompanyat del conseller Santi Vila; del secretari Albinyana; del director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Manuel Manonelles, i del delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada.
 
Tot seguit, Artur Mas participarà en la recepció oficial als signants del Subnational Global Climate leadership Memorandum of Understanding (Under2MOU), que organitza el Govern de Califòrnia. Aquest acord reuneix estats i regions compromesos amb la reducció de gasos amb efecte hivernacle, i ha estat promogut per l’organització nrg4SD, una xarxa internacional de governs regionals que treballen pel desenvolupament sostenible, i que copresideix Catalunya. (La recepció, que serà a porta tancada, tindrà lloc a la residència de l’ambaixadora dels EUA a França).
 
Ja a la tarda (16.00 hores), el president visitarà la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a França i Suïssa, acompanyat del delegat Martí Anglada, on saludarà els catalans participants a la COP21 i la comunitat catalana resident a París.
 
 
Intervenció a la reunió de The Climate Group
 
L’endemà dilluns, 7 de desembre, el cap de l’Executiu participarà en l’Assemblea general de l’Aliança Climàtica d’Estats i Regions, grup de treball que forma part de The Climate Group, una de les primeres associacions empresarials i governamentals del món, que promou solucions al canvi climàtic que siguin compatibles amb el creixement econòmic.
 
La cerimònia d’obertura de l’Assemblea tindrà lloc a les 9.30 hores, a l’Ajuntament de París. L’alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, donarà la benvinguda, acompanyada del primer ministre de Quebec, Philippe Couillard, copresident de l’Aliança Climàtica. En aquesta obertura de la reunió, intervindran el president del País Basc, Íñigo Urkullu, que presentarà l’acord Compact of States and Regions launch; el governador de Califòrnia, Jerry Brown, que presentarà l’acord Under2MoU; i el president de la Generalitat, que presentarà la plataforma Regions Adapt.
 
A continuació, s’iniciarà la sessió de l’Assemblea general. Els participants en l’assemblea debatran sobre les prioritats pels propers anys en la política contra el canvi climàtic, les negociacions amb la COP21 i el posicionament dels estats i les regions al respecte. Durant la seva intervenció, el president Mas explicarà les prioritats en política mediambiental del Govern per al 2016-2017.
 
 
Intervenció a la COP21
 
El president Mas finalitzarà el seu programa amb la seva participació en la Cimera contra el canvi climàtic. El cap de l’Executiu intervindrà en la taula rodona Driving climate action throught the Compact of States and Regions and the Under2MOU, que començarà a les 16.45, a Le Bourget, recinte oficial de la Cimera. En aquesta sessió de la COP21, també participaran altres líders regionals com la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon.
 
 
Compromís amb la lluita contra el canvi climàtic
 
Catalunya és un actor solidari i compromès en els àmbits de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic i participa de manera regular en diversos dels principals fòrums internacionals sobre aquesta temàtica, essent un dels territoris més actius en aplicar polítiques vers el canvi climàtic a tots els nivells.
 
En aquest sentit, i a escala internacional, Catalunya exerceix la copresidència de la xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible (nrg4SD) i la presidència del Grup de Treball de Governadors sobre Clima i Boscos (GCF). Paral·lelament, la Generalitat disposa d’organismes propis, com el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que treballen al voltant de la lluita contra el canvi climàtic.
 
Així, s’ha configurat l’Agenda Catalana vers la COP21, que dóna visibilitat a aquest compromís. Aquest projecte, que ha estat reconegut oficialment per la presidència francesa de la COP21, va ser presentat en un acte públic el 27 de maig de 2015, aprofitant la celebració a Barcelona de la Carbon Expo 2015, on van assistir representants del Banc Mundial, de la CMNUCC i de la presidència de la CP21.