·        El cap de l’Executiu ha iniciat aquest matí el seu viatge oficial a París amb una ofrena floral en homenatge a les víctimes de l’atemptat del passat 13 de novembre
 
·        Artur Mas posa en relleu la col·laboració policial a l’Estat espanyol, però critica que el govern utilitzi “el tema antiterrorista, que hauria de ser sagrat, per a la lluita partidista”
 
·        El president serà avui i demà a la capital francesa per participar en la Cimera del canvi climàtic
Ófrena floral Sala bataclán
El president Mas diposita una rosa a la sala Bataclán en memòria de les víctimes de l'atemptat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí una ofrena floral, a la Plaça de la República de París, com a homenatge, ha dit, “al poble francès i a les víctimes de l’atemptat terrorista” del passat 13 de novembre, “i a la humanitat, que el que vol és lluitar contra aquesta barbàrie”. El cap de l’Executiu ha volgut iniciar així el seu programa oficial a la capital francesa, on s’ha traslladat per participar en la Cimera del canvi climàtic.
 
A preguntes dels periodistes que han assistit a l’acte sobre com aquests atemptats estan afectant el discurs polític dels partits i dels ciutadans, Artur Mas ha assegurat que “la dicotomia entre seguretat i llibertat sempre és present en el debat de les nostres societats modernes i l’equilibri és difícil, sobretot, després d’uns atemptats de la magnitud i l’impacte social com els de París”.
 
Per això, el president ha demanat “no perdre la perspectiva del temps a llarg termini” perquè “no podem convertir els nostres estats en uns estats policials, ni aquests tipus d’atemptats poden servir d’excusa als estats perquè es carreguin els guanys de llibertat que han assolit les societats modernes durant les últimes dècades”. “La llibertat és un dels grans valors i de les grans conquestes de la nostra societat moderna”, ha reblat.
  
En referència a l’actuació en seguretat a l’Estat espanyol, el cap de l’Executiu ha deixat clar que “els poders públics estem coordinats, malgrat que a mi no se’m va convidar als contactes institucionals en matèria terrorista, però això va ser per altres raons”. I ha afegit “a nivell de policia hi ha coordinació, treball en comú, es fa tot el que toca fer, sabent que la seguretat total no existeix i per tant el risc zero tampoc, però fem tot el possible per minimitzar el risc i perquè tinguem la màxima seguretat en cada moment”.
 
I en aquesta mateixa línia, ha insistit “les policies treballen en col·laboració, com s’ha de fer, i, per tant, el fet que a mi se m’inclogui o no en els contactes institucionals, sobre la pràctica no té un efecte directe, però explica moltes coses, explica fins a quin punt, en algun moment, alguns representants de l’Estat espanyol poden arribar a utilitzar fins i tot el tema antiterrorista, que hauria de ser sagrat, per a la lluita partidista”. El president ha assegurat que aquesta actitud de l’Estat espanyol i els seus governants “és altament lamentable, molt criticable, demostra una poca qualitat democràtica, però és el que hi ha, i si això funciona així, ho hem d’intentar resoldre, però sobretot no posar mai en perill la col·laboració entre les forces de seguretat”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquest homenatge, a la Plaça de la República, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; del secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana; del director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Manuel Manonelles, i del delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada. Prèviament, el president ha dipositat també una rosa davant la sala Bataclán, en memòria de les víctimes.
 
Aquest homenatge d’avui se suma als que ja van fer el president i la resta de Govern a Catalunya l’endemà dels atemptats. Així mateix, el cap del Govern va fer arribar també el condol del poble català mitjançant una carta adreçada al president Hollande, al primer ministre Valls i al ministre d’Interior, Cazeneuve.
 

2  

Imatges

Ofrena floral davant sala Bataclán

Ofrena floral davant sala Bataclán 4095

Homenatge a la Plaça de la República

Homenatge a la Plaça de la República 3364