·      El cap de l’Executiu s’ha desplaçat a París per participar en la Cimera del canvi climàtic, que se celebra a la capital francesa
 
·        Artur Mas intervindrà en aquesta reunió per explicar les mesures que es duen a terme des del Govern per reduir l’emissió de gasos amb efecte hivernacle
 
·        El president prendrà part també, dilluns al matí, en l’Assemblea general de l’Aliança Climàtica d’Estats i Regions, organisme que agrupa alguns dels estats i governs regionals més desenvolupats del món
Viatge París
El president Mas i el conseller Vila als carrers de París, on s'han desplaçat per participar en la Cimera del canvi climàtic
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat avui que Catalunya vol, amb la seva participació a la 21 Conferència de les Parts (COP21), “deixar el missatge que s’ha pres molt seriosament la lluita contra el canvi climàtic”, i que, en aquest tema, “no estem actuant com una regió, que podríem, sinó com si fóssim un estat, no des d’un punt de vista legal, però sí institucional, polític i operatiu”.
 
El cap del Govern ha destacat en aquest sentit que el Govern ja té a punt “un projecte de llei per enviar al Parlament sobre el canvi climàtic”, pioner a l’Estat, i, a més, “hem aconseguit complir amb escreix amb els Protocols de Kioto” i, de cara al període 2020-2030, “anem amb uns propòsits que ens deixaran per sota de les emissions de gasos d’efecte hivernacle fixats”.
 
Artur Mas ha fet aquestes declaracions a París, on s’ha traslladat per participar en la COP21, anomenada també Cimera del canvi climàtic, que se celebra a la capital francesa. Aquesta reunió aplega prop de 200 països del món, i té l’objectiu de marcar l’agenda i el compromisos necessaris per fer front al gran repte del canvi climàtic. El cap de l’Executiu s’hi ha desplaçat acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i del secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana.
 
El president, a preguntes dels periodistes després de fer un homenatge a les víctimes dels atemptats del mes de novembre passat, ha explicat que, a més de les mesures abans citades, “Catalunya ha signat un memoràndum juntament amb Califòrnia, Baden-Würtremberg i altres regions per contribuir que a finals d’aquest segle XXI l’increment de la temperatura a conseqüència de l’escalfament de la terra quedi per sota dels 2 graus, que és l’objectiu fixat per a tot aquest segle”.
 
Per tot això, el cap del Govern ha insistit que “estem contents de poder deixar aquesta petjada i deixar, des de la modesta Catalunya, un missatge al món sencer en el sentit que tots som responsables de contribuir al benestar global del nostre planeta, perquè és casa nostra, i a tots ens pertoca cuidar-lo i amb una cura especial”.  
 
Agenda d’avui
 
Avui, el president Mas té previst també, entre altres actes, participar en la recepció oficial als signants del Subnational Global Climate leadership Memorandum of Understanding (Under2MOU), que organitza el Govern de Califòrnia. Aquest acord reuneix estats i regions compromesos amb la reducció de gasos amb efecte hivernacle, i ha estat promogut per l’organització nrg4SD, una xarxa internacional de governs regionals que treballen pel desenvolupament sostenible, i que copresideix Catalunya. (La recepció, que serà a porta tancada, tindrà lloc a la residència de l’ambaixadora dels EUA a França).
 
 
Intervenció a la reunió de The Climate Group
 
El president Mas participarà demà dilluns, al matí, en l’Assemblea General de l’l’Aliança Climàtica d’Estats i Regions, organisme que agrupa alguns dels estats i governs regionals més desenvolupats del món, i que celebra la seva reunió a París en paral·lel i en coordinació amb la COP21. Aquest grup de treball forma part de The Climate Group, una de les primeres associacions empresarials i governamentals del món, que promouen solucions al canvi climàtic que siguin compatibles amb el creixement econòmic.
 
La cerimònia d’obertura de l’Assemblea tindrà lloc a les 9.30 hores, a l’Ajuntament de París. L’alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, donarà la benvinguda, acompanyada del primer ministre de Quebec, Philippe Couillard, copresident de l’Aliança Climàtica. En aquesta obertura de la reunió, intervindran el president del País Basc, Íñigo Urkullu, que presentarà l’acord Compact of States and Regions launch; el governador de Califòrnia, Jerry Brown, que presentarà l’acord Under2MoU; i el president de la Generalitat, que presentarà la plataforma Regions Adapt.
 
A continuació, s’iniciarà la sessió de l’Assemblea general. Els participants en l’Assemblea debatran sobre les prioritats per als propers anys en la política contra el canvi climàtic, les negociacions amb la COP21 i el posicionament dels estats i les regions al respecte. Durant la seva intervenció, el president Mas explicarà les prioritats en política mediambiental del Govern per al 2016-2017.
 
Intervenció a la COP21
 
El president Mas finalitzarà el seu programa amb la seva participació en la Cimera contra el canvi climàtic. El cap de l’Executiu intervindrà en la taula rodona Driving climate action throught the Compact of States and Regions and the Under2MOU, que començarà a les 16.45, a Le Bourget, recinte oficial de la Cimera. En aquesta sessió de la COP21, també hi participaran altres líders regionals com ara la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon.
 
Compromís amb la lluita contra el canvi climàtic
 
Catalunya és un actor solidari i compromès en els àmbits de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic i participa de manera regular en diversos dels principals fòrums internacionals sobre aquesta temàtica, i és un dels territoris més actius a aplicar polítiques vers el canvi climàtic a tots els nivells.
 
En aquest sentit, i a escala internacional, Catalunya exerceix la copresidència de la xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible (nrg4SD) i la presidència del Grup de Treball de Governadors sobre Clima i Boscos (GCF). Paral·lelament, la Generalitat disposa d’organismes propis, com el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que treballen en la lluita contra el canvi climàtic.
 
Així, s’ha configurat l’Agenda Catalana vers la COP21, que dóna visibilitat a aquest compromís. Aquest projecte, que ha estat reconegut oficialment per la presidència francesa de la COP21, va ser presentat en un acte públic el 27 de maig de 2015, aprofitant la celebració a Barcelona de la Carbon Expo 2015, on van assistir representants del Banc Mundial, de la CMNUCC i de la presidència de la COP21.

1  

Imatges

El president Mas als carrers de París

El president Mas als carrers de París 2310