• Meritxell Borràs es reuneix al Palau de la Generalitat amb els alcaldes d'Igualada, Sant Cugat del Vallès, la Seu d’Urgell i Celrà, així com amb el president de l'ACM i el de l'AMI i també alcalde de Girona
  • “Criminalitzar els ajuntaments és atacar el país, voler emmordassar, sotmetre i atemorir. Deixin en pau els ajuntaments catalans”, ha declarat Borràs
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, amb el president de l'ACM i els alcaldes dels cinc ajuntaments catalans denunciats per la Fiscalia de l'Audiència Nacional
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, s’ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb els alcaldes dels cinc ajuntaments catalans denunciats per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, per haver aprovat mocions de suport a la resolució d’inici del procés d’independència aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 9 de novembre. La consellera Borràs els ha traslladat el suport explícit del Govern de la Generalitat davant del que ha qualificat com un atac “a la llibertat d’expressió dels ajuntaments”. “No es pot perseguir els representants dels ajuntaments, ni als ciutadans per debatre lliurement i democràticament en els seus òrgans representatius” ha apuntat Meritxell Borràs que ha considerat que “atacar i criminalitzar els ens locals, representants de la voluntat popular, és atacar el país, voler emmordassar, sotmetre i atemorir”. “En resum: deixin en pau els ajuntaments catalans” ha reblat Borràs després de la trobada en què han assistit l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; de Celrà, Daniel Cornellà; l’alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont; i el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch.
 
La titular del Departament de Governació també ha recordat el compromís  dels ajuntaments amb el Govern de la Generalitat en la reivindicació del dret a decidir, que es va materialitzar en l’acte de suport de més de 900 alcaldes a favor de la consulta del 9 de novembre de 2014. “Ara fa poc més d’un any, els ajuntaments van dir al president que els tindria al darrera, avui que són els ens locals els que estan sent perseguits judicialment, és moment de dir-los que el Govern també està amb ells”, ha declarat Meritxell Borràs.
 
Després de la trobada, la consellera Borràs ha enviat un missatge de tranquil·litat als ajuntaments i ha remarcat que les mocions ara investigades judicialment són declaracions polítiques que expressen el posicionament dels plens de les corporacions locals, però “en cap cas, en això poden estar tranquils, constitueixen un delicte de sedició, rebel·lió, prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions, ni ús indegut de fons públic”.
 
Així mateix, Borràs ha manifestat la seva sorpresa pel fet que la resolució del Parlament d’inici del procés de constitució en Estat independent hagi estat objecte de dictamen i d’anul·lació per part del Tribunal Constitucional, quan la cambra catalana havia aprovat diverses declaracions al llarg dels darrers anys en favor del dret d’autodeterminació. La consellera ha atribuït aquesta actuació a la politització del TC i al fet que el govern de l’Estat utilitzi l’alt tribunal per fer política.
 
Resposta jurídica coordinada
 
 
En aquesta reunió els assistents han acordat coordinar una resposta política i jurídica comuna als requeriments de l'Audiència Nacional que alguns ajuntaments han rebut i les que hi pugui haver un futur. En aquesta línia, l’alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, ha agraït el suport expressat pel Govern català i ha subratllat la importància de “muscular-nos jurídicament per fer front a aquest atac de l’Estat espanyol en contra de l’exercici de llibertat d’expressió de les institucions catalanes”. Per la seva part, el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha traslladat un missatge de tranquil·litat i suport als càrrecs electes i als empleats públics dels ens locals catalans i ha reivindicat el dret dels ajuntaments “a treballar en el dia a dia dels nostres pobles sense renunciar a fer política”.

2  

Fitxers adjunts

La consellera Borràs amb el president de l'ACM i els alcaldes dels cinc ajuntaments catalans denunciats

La consellera Borràs amb el president de l'ACM i els alcaldes dels cinc ajuntaments catalans denunciats
JPG | 4826

Borràs a l'inici de la reunió amb els alcaldes dels ajuntaments denunciats

Borràs a l'inici de la reunió amb els alcaldes dels ajuntaments denunciats
JPG | 4497