• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat aquesta nit per Josep Cuní al programa 8 al dia
  • Artur Mas remarca que la seva “responsabilitat i obligació” com a president del país és "arribar a un acord raonable per a tothom”, que tiri endavant el mandat democràtic del 27S
  • Adverteix que si Catalunya no utilitza la força del vot, que és “l’única carta” que té el país, l’Estat espanyol “seguirà fent el mateix i ens intentarà enfonsar”
El president Mas ha estat entrevistat per Josep Cuní a '8 al dia'
El president Mas durant l'entrevista amb Josep Cuní a '8 al dia' (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta nit en una entrevista al programa 8 al dia que Catalunya necessita “una negociació equilibrada, on no es veti ningú i que salvi tots els actius d’aquest procés, perquè tots són necessaris” i “la nostra obligació és fer-ho i fer-ho bé”. “Aquest és el tresor del pacte i la negociació, el que li convé al país, i per això estem fent tants esforços”, ha explicat durant la conversa amb Josep Cuní als estudis de 8tv. “Quan tens un gran desafiament, pren la iniciativa, assumeix el risc, prefereix l’acció a la inacció i no et rendeixis”, ha sentenciat.
 
El cap de l’Executiu ha insistit que, com a president del país, té “la responsabilitat i l’obligació d’exhaurir fins a l’últim moment les possibilitats de l’acord per complir el mandat democràtic que em va donar el poble de Catalunya el 27 de setembre”. “Hem d’administrar la situació i la nostra obligació és intentar arribar a un acord que sigui raonable per a tothom” per iniciar el procés cap a la constitució de l’estat català, perquè “no intentar-ho seria el mateix que dir a la gent que va donar una majoria a aquest procés que el seu vot no compta gens”.
 
En aquest sentit, ha demanat “serenitat” davant d’unes negociacions que són “complexes” i que en cap cas es faran “a qualsevol preu”. “Estem il·lusionats i molt compromesos a poder fer un canvi estructural a nivell de país”, ha explicat el president Mas, i ha subratllat que “si els termes de l’acord són raonables per tothom i tothom entén on està la prioritat, després tindrem els instruments perquè cadascú defensi la seva visió de país”. Si no, ha dit, “ens quedarem com estem, seguirem tenint els instruments que tenim, ens seguirem barallant per les engrunes i hi haurà un munt de coses que no podrem decidir i que ens les decidiran des de fora”. El cap de Govern ha insistit en aquest context que “si no resolem el tema central d’aquest país, de tot això en podrem parlar durant 20 anys més i d’aquí a 20 anys estarem com ara o una mica pitjor”. “I la batalla d’aquest país és que ha arribat un punt que ja ens hem cansat que tot ho decideixin uns altres, perquè pensem que ho fan en el sentit contrari als nostres interessos i drets col·lectius”, ha reblat.
 
En relació amb el pla de xoc social que estan negociant Junts pel Sí i la CUP, el president ha explicat que són mesures que “ja s’estan fent i s’estan pagant” i ha afegit que “del que es tracta és de com podem incrementar alguns d’aquests programes per arribar a més gent”. Artur Mas ha fet notar que malgrat les limitacions pressupostàries “farem tot el possible perquè en aquests àmbits i algun més anem millorant aquests programes, però no a base d’acords incomplibles ni d’enganyar la gent més vulnerable”.
 
 
‘Ens perdem per l’estètica’

El president Mas ha lamentat les crítiques basades en “prejudicis” per la resolució d’inici del procés aprovada al Parlament de Catalunya. “Ens perdem gairebé sempre per l’estètica i ens oblidem dels continguts reals”, s’ha queixat el cap de l’Executiu, qui ha recordat que el text en cap cas parla de sortir de la Unió Europea, ni de l’euro, ni tampoc d’aprovar una DUI i, en canvi, “sí que diu que es negociarà amb l’Estat espanyol i amb la UE”.  “Hores d’ara no ens hem saltat ni un sol cop el marc legal; se l’ha saltat més el govern espanyol, que presumeix sempre de marcs legals, que no pas el Govern de Catalunya”, ha denunciat el cap de Govern. I ha reblat: “que no es jutgi per suposades intencions, que es jutgi per fets reals”.
 
 
‘L’única carta de Catalunya, el vot’
 
Al llarg de la conversa amb Josep Cuní, el president de la Generalitat ha advertit que “fins que Catalunya no arribi a ser un estat, la gent que vol la sobirania de Catalunya només té la carta i la força del vot”, mentre que l’Estat, “per intentar enfonsar tot això, té els tribunals, els fiscals, les policies, el control de la caixa, el poder financer, les relacions internacionals...”. Per això, ha dit el cap de Govern, davant les eleccions espanyoles del 20 de desembre, “és tan important que aquest món que es va comprometre el 27S i que va donar al Parlament de Catalunya la seva primera majoria sobiranista des de feia moltes dècades, que ara entengui que si no utilitzem l’única carta que tenim, els altres utilitzaran sempre les seves cartes, en tot moment”. “Seguiran fent el mateix i t’intentaran enfonsar”, ha sentenciat.
 
En aquest context, i sobre la proposta de Podemos de fer un referèndum a Catalunya, el president s’ha plantejat una doble pregunta: d’una banda si es complirà el programa i, de l’altra, “quina força tindrà Podemos a Madrid perquè Ciutadans, el PSOE i el PP entrin en aquesta negociació?”. En qualsevol cas, Artur Mas ha volgut posar en valor que “com a conseqüència d’haver pressionat el que hem pressionat en aquest país i que un milió i mig de persones hagin sortit al carrer durant 4 anys seguits, i de l’enorme projecció que ha tingut el procés a la premsa internacional, ja hi ha gent a Espanya que s’atreveix a defensar públicament i al seu programa un referèndum per a Catalunya sobre la independència”.
 
Preguntat per Josep Cuní sobre si estaria disposat a mantenir una conversa pública amb el candidat de Podemos, Pablo Iglesias, als estudis de 8TV, després que aquest últim acceptés ahir la invitació al programa, Artur Mas s’ha mostrat disposat a fer-ho. A preguntes del periodista, el president ha explicat que també havia acceptat mantenir una altra conversa amb Pedro Sánchez, que el candidat socialista va acceptar inicialment, però que finalment va refusar.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPEG | 1690

Fotografia

Fotografia
JPEG | 1791

Fotografia

Fotografia
JPEG | 1585