• El cap de l’Executiu ha reclamat  “el dret del poble català a tenir el seu propi Estat com tenen tants altres pobles”
  • Artur Mas ha fet la tradicional ofrena floral davant la tomba del president Macià, en complir-se el 82 aniversari de la seva mort
 
El president Mas durant l'ofrena a la tomba de Macià
El president Mas durant l'ofrena a la tomba de Macià
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest matí l’intent d’imposar “la veu i el vot de la majoria i tota l’arquitectura del poder de l’Estat per sobre dels drets democràtics i nacionals de Catalunya”, que “han estat guanyats al llarg de la història, mantinguts avui i defensats de cara al futur” .
 
Des del cementiri de Montjuïc, on el cap de l’Executiu ha fet la tradicional ofrena davant la tomba del president Macià, Artur Mas ha respost d’aquesta manera al discurs que ahir va pronunciar el monarca espanyol, i s’ha lamentat de l’intent de “presentar els catalans com un poble que intenta imposar-se a la resta”, quan en realitat es pretén"ofegar els anhels de la minoria que representa Catalunya". Per això, ha reclamat que “es respectin els drets fonamentals del poble català com a nació”, que es defensen "tossudament en cadascuna de les eleccions" i ha reclamat “el dret del poble català a tenir el seu propi Estat com tenen tants altres pobles”.

Davant els periodistes, el cap de l’Executiu ha posat en relleu el fet que mai s’ha volgut plantar cara a “la realitat natural d’Espanya, que és una realitat de nacions diverses, on Catalunya és una d’elles” i, per contra, “Espanya no es reconeix com un Estat plurinacional, sinó uninacional”, ha reblat.
 
Malgrat això, el president ha assegurat coincidir amb el rei Felip VI en apel·lar a “l’esperit de diàleg, pacte, negociació, acord, concertació i la concòrdia” i ha recordat que des de les institucions catalanes sempre s’ ha insistit  en aquest camí per resoldre situacions polítiques derivades de les votacions, “fins i tot en els moments en què els vots porten a situacions molt complexes com les que tenim a Catalunya i a Espanya en aquests moments”.
 
En el seu discurs institucional i després de fer l’ofrena en nom del Govern, el president ha afirmat que " Catalunya no havia tingut mai tan a prop el somni de llibertat de persones com Macià”."Els somnis hi són perquè en algun moment es facin realitat perquè, si no, es queden només somnis", ha continuat, i “ara es tracta de convertir els grans somnis en grans realitats".
 
Amb tot, ha reconegut que “això no és fàcil, perquè Catalunya lluita contra elements tradicionalment molt poderosos que no li són gens favorables i que moltes vegades no respecten ni la seva identitat, ni la seva cultura, ni la seva ànsia de llibertat, ni la seva arrel democràtica” .
 
El cap de l’Executiu ha fet, al cementiri de Montjuïc, la tradicional ofrena en nom del Govern davant la tomba on reposen les despulles del president republicà, que va morir el dia de Nadal de l’any 1933, en l’exercici del seu càrrec.
 

1  

Imatges

El president Mas durant l'ofrena

El president Mas durant l'ofrena 693