El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la pèrdua de la pintora, dibuixant i gravadora, Montserrat Gudiol, que va morir a Barcelona el dia de Nadal als 82 anys.  Mascarell ha volgut recordar “la seva pintura, el seu dibuix i els seus retrats, tan personals i amb un estil sobri i serè, però rotundament reflexiu i delicat”. Ha subratllat també “l’aportació que l’obra de Gudiol suposa per a la internacionalització de la pintura catalana, reconeguda arreu del món”. Els seus quadres estan exposats a museus de tot el món.  Finalment, el conseller ha posat de relleu que “la seva veu va ser profundament independent, lluny de les avantguardes oficials, però amb una notable acceptació popular”.
 
Les obres de l’artista es poden veure als museus d'art modern Barcelona, Madrid, Bilbao, Johannesburg, Pretòria, San Diego, Miami, a altres centres de Londres, París, Nova York, Suècia, Tòquio, Taiwan, Moscou, Hong Kong,  així com a The Joseph Cantor Foundation (Indianàpolis), Flin (Michigan), a la seu del Comitè Olímpic internacional, a Lausana, i al Museu de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi.
 
El conseller ha volgut recordar que  la pintura de Gudiol “amb la seva peculiar forma de reproduir les figures femenines, la seva fantasia i el color, ens evoca influències surrealistes”.
 
Montserrat Gudiol va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi l‘any 1998, i va ser la primera dona que va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, quan va ser elegida acadèmica de número per la secció de pintura l’any 1980.