• Les ajudes, dotades amb 750.000 euros, contribueixen a l’augment de l’eficiència energètica, a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils en el transport i al desenvolupament de la indústria de la mobilitat sostenible

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha tancat les línies d’ajuts per incentivar la mobilitat elèctrica i sostenible amb la concessió de subvencions per a l’adquisició de 157 motocicletes i ciclomotors elèctrics i per a la instal·lació de 23 estacions de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics. Amb aquestes línies, obertes el passat octubre i dotades amb 750.000 euros, la Generalitat contribueix tant a l’augment de l’eficiència energètica i a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils en el transport com al desenvolupament de la indústria de la mobilitat sostenible, tal i com preveu l’Estratègia Industrial de Catalunya.
 
La línia d’ajuts per a l’adquisició de motocicletes i ciclomotors elèctrics ha facilitat l’adquisició de 157 vehicles, xifra que equival a gairebé totes la matriculacions d’aquest segment realitzades a Catalunya l’any 2014. La finalitat de la línia era reduir la barrera que suposa per als usuaris el diferencial de preu de venda entre les motocicletes elèctriques i les de motoritzacions convencionals.
 
Les condicions de la convocatòria donaven prioritat a vehicles d’àmbit urbà, i això ha contribuït a la constitució de 5 flotes de més de 20 vehicles. També s’han beneficiat de la línia d’ajuts particulars, autònoms i algunes corporacions locals. Aquesta mesura és una de les iniciatives del Programa d’impuls de les indústries de la mobilitat sostenible, que forma part de l’Estratègia Industrial de Catalunya, i enllaça amb iniciatives com el Consorci Industrial de la Moto Elèctrica Catalana, presentat el dilluns passat i que preveu la fabricació d’una escúter elèctrica íntegrament catalana gràcies a la col·laboració de les empreses Volta, Scutum, Torrot i Rieju.
 
Estacions de recàrrega ràpida al territori
 
L’altra línia d’ajuts estava destinada a incentivar la instal·lació d’estacions públiques de recàrrega ràpida a les principals vies de circulació i àrees urbanes, per tal de facilitar la circulació de vehicles elèctrics per tot el territori català. Aquesta convocatòria ha contribuït a la instal·lació de 23 estacions de recàrrega de 50 kW, que permeten carregar una bateria en un termini d’uns 30 minuts, a vies com l’AP-7 o la C-32 i en ciutats com Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, Sant Celoni, Cabrera de Mar, Reus o Amposta, entre d'altres.
 
La ubicació d’aquests punts de recàrrega dóna resposta a la creixent demanda de vehicles elèctrics arreu del territori, i té per objectiu trencar la barrera que, a dia d’avui, pot suposar l’autonomia dels vehicles elèctrics fora de l’àmbit urbà. Aquestes estacions s’instal·laran durant l’any 2016, i el seu ús serà gratuït durant el primer any.
 
Podeu consultar la ubicació d’aquests nous punts aquí. El total de punts de recàrrega públics disponibles a Catalunya està disponible en aquest mapa.