• Artur Mas assegura que “quan tenim instruments a la mà, en fem un bon ús”
  • El cap de l’Executiu ha inaugurat avui el Centre Penitenciari Mas d’Enric, al Catllar
El president Mas ha inaugurat el centre penitenciari Mas d'Enric d'El Catllar
El president Mas al centre penitenciari Mas d'Enric d'El Catllar
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llançat avui un missatge de tranquil·litat als catalans, perquè malgrat les “incerteses” que hi ha a Catalunya i al conjunt d’Espanya “el país funciona, el Govern funciona i les administracions funcionen”. Tot i reconèixer que “hi pot haver gent naturalment atabalada per tot el que passa,  fins i tot preocupada i neguitosa i decebuda”, ha assegurat que “el país està fent les coses que ha de fer i el Govern no es despreocupa del dia a dia, sinó exactament al contrari”.
 
Des del Catllar, on aquest migdia ha inaugurat el nou centre Penitenciari Mas d’Enric, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que “la feina s’està fent en tots els registres: el sanitari, l’educatiu, els serveis socials i la promoció econòmica”. I ha posat d’exemple el fet que els darrers nou mesos Catalunya ha captat 3,5 vegades més d’inversió estrangera que en el mateix període de l’any passat, mentre ha subratllat que això hagi succeït en un moment de “debat polític” com l’actual, fet que demostra que “Catalunya és un país atractiu”.  
 
Després de visitar les noves instal·lacions d’aquest centre, que va entrar en funcionament el mes de novembre passat, el president ha recordat que d’ençà que es van assumir les competències en matèria de serveis penitenciaris, fa més de 30 anys, Catalunya ha aconseguit situar-se per davant dels estàndards a nivell nacional, i ha arribat a convertir-se en un dels millors models penitenciaris de la Unió Europea des del punt de vista de la reinserció i la no reincidència. Així, ha explicat que si fa 8 anys aquest indicador se situava al voltant del 60%, en l’actualitat és del 70%, tot i els moments “d’estretors dels recursos públics”. Això demostra, segons el president, que “quan tenim instruments a la mà, en fem un bon ús”. I “aquest és un missatge de cara al futur col·lectiu”, ha afegit.
 
El cap del Govern ha fet aquestes afirmacions en l’acte inaugural del Centre Penitenciari Mas d’Enric al Catllar, al qual també hi ha assistit el conseller de Justícia, Germà Gordó; els consellers d’Interior i de Territori i Sostenibilitat, Jordi Jané i Santi Vila, respectivament; l’alcalde del Catllar, Antoni López; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, i el director del Centre, Francisco Romero, entres autoritats.
 
El president també ha volgut aprofitar la seva intervenció per subratllar el bon funcionament del centres penitenciaris a Catalunya, que amb aquesta nova instal·lació “està cridat a completar aquest mapa de centres penitenciaris moderns que tenim a casa nostra”.  I ha agraït a l’Ajuntament d’El Catllar i també als anteriors governs de la Generalitat la seva “visió i, sobretot, l’empenta i el coratge de fer coses difícils” com la construcció d’aquest centre penitenciari perquè es tracta d’un “tema sensible i socialment molt impactant”.
 
Les noves instal·lacions, amb una superfície de 65.636 m2 està previst que puguin acollir fins a 1.020 interns. Disposen de 618 cel·les, distribuïdes en set mòduls ordinaris, entre els quals hi ha mòduls residencials, el mòdul d’ingressos i el departament de règim tancat, un departament de Dones i un altre per a Joves i substituirà l’antic centre penitenciari de Tarragona, reconvertit en centre obert.
 
Aquest és el segon centre d’aquestes característiques que es posa en funcionament en els darrers dos anys, per complir així amb el Pla d’Equipaments Penitenciaris que l’Executiu va presentar al Parlament el 2013. Amb aquestes noves instal·lacions, juntament amb les de Puig de les Basses, a Figueres, s’aconsegueix substituir centres antics que no responien a l’objectiu principal de les penes privatives de llibertat: la rehabilitació i la reinserció de les persones privades de llibertat.
 
L’equipament disposa d’infermeria, equipaments esportius i un edifici educatiu, formatiu i cultural que acollirà, entre altres serveis una escola de formació per a adults. També compta amb 5.000 m2 de tallers productius i de serveis per a la reinserció laboral.
 
Amb l’objectiu de garantir un bon funcionament dels centres penitenciaris a Catalunya i en benefici de la bona convivència al seu interior i de la rehabilitació de les persones privades de llibertat i d’un millor desenvolupament de la feina dels professionals dels centres s’ha ampliat la plantilla de professionals. Amb la posada en marxa dels darrers dos nous centres, la ratio per cada funcionari és d'1,62 interns, una xifra que no s’havia assolit mai.
 

2  

Fitxers adjunts

El president Mas durant la visita al centre penitenciari

El president Mas durant la visita al centre penitenciari
JPG | 1683

El president Mas durant la visita al centre penitenciari

El president Mas durant la visita al centre penitenciari
JPG | 860