El president Mas ha fet el tradicional missatge institucional de Cap d'Any
El president Mas durant el missatge institucional de Cap d'Any
 
  • En el missatge institucional de Cap d’Any, Artur Mas afirma que “el deure de decidir” dels representants polítics “resulta indefugible” en “situacions complexes” com les actuals, que “obliguen a dialogar, negociar i pactar" entre "idees, persones i partits molt diferents"

 

  • El cap de Govern insta a “treure lliçons de les incerteses econòmiques, socials i polítiques per construir projectes de futur col·lectius, on el progrés, el benestar, la justícia, la democràcia i la llibertat siguin pilars fonamentals”

 

  • El president de la Generalitat avisa que “seguir ignorant o menystenint” els anhels de Catalunya “no aportarà cap solució de futur”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat en el tradicional missatge institucional de Cap d’Any el “camí extraordinari” que ha recorregut el país aquest últim any, quan “el projecte nacional i el projecte social s’han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país; és a dir un bon país per a tota la seva gent”. El cap de l’Executiu ha mostrat en aquest sentit el seu convenciment que l’any que estem a punt d’encetar “serà decisiu per convertir aquest anhel àmpliament compartit en una esplèndida realitat”.
 
Després de felicitar les festes i desitjar un bon any 2016 als ciutadans de Catalunya, especialment als que travessen situacions més difícils, el president Mas ha repassat en el seu discurs els canvis polítics que ha viscut el país el darrer any, en què el poble català ha exercit el dret a decidir. “Els ciutadans han decidit amb el seu vot quins són els representants que han d’assumir la responsabilitat de dirigir les institucions públiques en anys de gran complexitat i de reptes majúsculs”, una responsabilitat, ha remarcat, que “no pots ni has de defugir un cop has passat per les urnes i has rebut el mandat democràtic de la població”.
 
 
‘El deure de decidir’ dels representants polítics
 
En el discurs que ha pronunciat des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president ha posat en relleu en aquest sentit que els “escenaris polítics d’una enorme complexitat” que s’han obert a Catalunya i a l’Estat “obliguen a dialogar, a negociar i a pactar; és a dir, a decidir entre idees, persones i partits molt diferents”. “Com a president de Catalunya”, ha manifestat, “tinc molt present el dret a decidir del nostre poble, fonament de la nostra sobirania, però també tinc molt present el deure de decidir dels nostres representants polítics”. I ha advertit: “que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir”, que en situacions com les actuals “resulta indefugible”.
 
 
‘Calen governs forts, estables i dialogants’
 
El president de la Generalitat ha manifestat la importància de “tenir un nou govern i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes”. “A Espanya i a Catalunya convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascú des de la seva legitimitat democràtica”, ha manifestat Artur Mas, i ha recordat que “aquells que en les darreres setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d’aplicar en les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada”. I ha insistit: “Catalunya té clar que vol decidir el seu futur i tots som necessaris per fer-ho possible; seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur”.
 
El cap de l’Executiu ha esperonat a saber “treure lliçons de les incerteses econòmiques, socials i polítiques d’aquests darrers anys per construir projectes de futur col·lectius, on el progrés, el benestar, la justícia, la democràcia i la llibertat en siguin pilars fonamentals”, perquè, ha dit, els “temps d’incerteses” són també “temps d’oportunitats”. “El jonc més flexible és aquell que resisteix millor les inclemències del moment i pot tornar a redreçar-se quan aquestes han passat”, ha manifestat.
 
 
Un any de canvis econòmics
 
Més enllà de la situació política, el cap de l’Executiu ha repassat en el seu missatge els canvis econòmics que ha experimentat el país aquest 2015 i que ha fet que se situï en un “escenari objectivament millor”. Segons ha posat en relleu el cap de Govern, “el país és atractiu per invertir-hi i per generar projectes, exportem més que mai, hem guanyat prestigi turístic i comercial i som reconeguts per la nostra excel·lència en recerca i universitats i per ser capdavanters en l’aposta per la formació professional”, perquè “estem fent, entre tots, bona feina”.
 
En el camp social, Artur Mas ha lamentat “els estralls” que continuen patint molts ciutadans de Catalunya, com a conseqüència de la crisi i ha expressat el compromís del Govern per afrontar i remuntar aquestes situacions. “La societat i les institucions catalanes estem altament sensibilitzades davant d’aquestes situacions de vulnerabilitat i d’injustícia social i treballem dia a dia a fi que les persones que més han patit aquests anys de dificultats acabin notant els efectes de la recuperació i d’una distribució més justa de la riquesa que crea el país”. Una riquesa, ha lamentat el cap de l’Executiu, “que no controlem i que ens marxa en unes proporcions elevadíssimes que acaben esdevenint lesives per al benestar d’una part molt majoritària de la societat catalana”.
 
Finalment, el president de la Generalitat també s’ha volgut referir a l’amenaça terrorista internacional, després dels atacs viscuts recentment a París, i ha refermat “la determinació” del Govern de Catalunya “d’actuar a favor de la seguretat, contra tot tipus de violència i a favor de la convivència pacífica entre tots els pobles”.
 
 
VÍDEO: Podeu veure el missatge institucional del president Mas en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=Uw5O1_-4XUw 

3  

Imatges

Fotografia missatge de Cap d'Any (1)

Fotografia missatge de Cap d'Any (1) 2281

Fotografia missatge de Cap d'Any (2)

Fotografia missatge de Cap d'Any (2) 2388

Fotografia missatge de Cap d'Any (3)

Fotografia missatge de Cap d'Any (3) 2264

1  

Vídeos

Vídeo del missatge institucional

1  

Fitxers adjunts

Missatge institucional de Cap d'Any del president Mas

Missatge institucional de Cap d'Any del president Mas
PDF | 156