• En una entrevista al programa “.CAT” de TV3, Artur Mas ha insistit a apostar per sumar esforços, sense excloure ningú, i que “no es perdi la unitat del sobiranisme”
  • Ha explicat la seva proposta a Junts pel Sí de "fer ja el Govern que hauríem fet si hi hagués hagut investidura i convertir les eleccions, si no hi ha més remei que fer-les, en una ratificació per part de la població"
El president Mas, en un moment de l'entrevista (foto: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de l'entrevista (foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit, en una entrevista al programa “.Cat” de TV3, que “el procés polític català no està mort”, i ha reivindicat el fet que, “malgrat les dificultats en aquests tres últims anys, no hem abaixat el cap, ni hem tirat la tovallola”. En aquest sentit, ha recordat “les discussions i les batusses” per consensuar la pregunta del 9N, “que al final vam poder resoldre. “Ningú va dir que el procés seria flors i violes, ja sabíem que tindríem dificultats; ens pensàvem que en vindrien de fora, però algunes vénen de dins, i davant això, la nostra actitud ha de ser de lluita i de superació”, ha remarcat.
 
És per tot això, que el cap de l’Executiu ha insistit durant l’entrevista en la seva aposta per “preservar el principi de sumar i no excloure ningú”. “Junts pel Sí ha de cedir fins a un límit davant la CUP, però aquesta també ha d’entendre, i la meitat d’aquesta formació ho ha fet, que no pot humiliar Junts pel Sí, que són 1.600.000 persones, i si des del primer dia aquesta plataforma té un candidat a la presidència consensuat, això mereix un respecte”, ha continuat Mas. I ha afegit: “i si aquest candidat, sense que ningú li imposi res, decideix marxar d’aquí a 18 mesos, encara ho facilita més, i si a més diu que d’aquí a 10 mesos anirà al Parlament perquè entre tots decideixin si se’n va, doncs què més hem de fer si no estem disposats a assentar el principi que aquí es pot vetar i posar creus a una persona en un moment determinat”.
 
El president ha remarcat que “l’espai polític i sociològic de Junts pel Sí representa molta gent i tenim el dret i el deure de protegir-lo” i ha afegit que “si se’m veta a mi i l’espai polític que represento, el meu compromís de retirar-me en 18 mesos decau”.
 
En un altre moment de l’entrevista i respecte a la decisió adoptada diumenge per la CUP en el sentit de no facilitar la investidura, el cap del Govern ha advertit que “si es vol construir sobre la base de vetar o excloure persones, perquè uns ho diuen, estem destruint el projecte”. “Si volem salvar els mobles, però fiquem a dintre el corc del vet i l’exclusió, al cap d’un temps el corc podrirà els mobles”, ha conclòs i ha fet notar que “a ningú de Junts pel Sí se li ha acudit dir que algú de la CUP no hi pot ser”.
 
Unitat del sobiranisme
El president ha insistit en diferents moments de l’entrevista, que han conduït Xavi Coral i Tian Riba, en la seva aposta per la suma d’esforços, perquè “si hem arribat aquí i ho hem fet junts el millor possible és que aquesta unitat intrínseca del sobiranisme i l’independentisme català no es perdi”. Artur Mas ha posat en valor la feina feta per Convergència i Esquerra en els darrers tres anys i ha assenyalat que “tenim un canal obert de converses i negociacions per veure en quines millors condicions podem complir bé el projecte que tenim entre mans i és fonamental que la unitat no es trenqui”. Per això, ha fet notar que, “independentment de la legitimitat de cadascú, el que és important és no convertir això en una aposta partidista, perquè en el moment en què tornem a aquest esquema aleshores hi haurà coses que no seran possibles”.
 
Durant l’entrevista, el president ha explicat que “necessitem un projecte que doni sentit al futur de Catalunya i la converteixi en un país normal, com Dinamarca o Àustria”. Ha afegit que en el full de ruta del procés polític català “ja tenim el com, el quan i el per què”, però “la pedra en la qual s’ha encallat és el qui, quines persones ho tiren endavant”.
 
En aquest marc ha situat la proposta que ha fet avui al grup parlamentari de Junts pel Sí, en el sentit que, “si no hi ha més remei que anar a unes eleccions hem de resoldre el qui, i perquè no giri entorn d’una persona fem el Govern que hauríem fet si se m’hagués investit president”.  “Com que és evident que no té una ratificació per funcionar, i durant unes setmanes estarà en funcions, convertim les eleccions, si no hi ha més remei que fer-les, en una ratificació per part de la població”, ha explicat, i ha fet notar que aquest seria ja “un Govern plural, amb gent CDC, d’ERC, independents, etc”, i seria el que “tiraria endavant aquest projecte”.

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 1792