El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Mònica Terribas
El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Mònica Terribas (Foto: Jordi Bedmar)
 
  • El cap de l’Executiu anuncia en una entrevista a TV3 que el 20 de gener compareixerà al Parlament per explicar “les línies mestres” del Govern i que obrirà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris
 
  • Durant la conversa amb Mònica Terribas al Palau de la Generalitat, explica que els pressupostos d’enguany seran “clarament expansius en les polítiques socials” i, al mateix temps, “sostenibles i factibles”
 
  • Carles Puigdemont lamenta que el president espanyol ni tan sols ha tingut la “cortesia” de felicitar-lo pel seu nomenament
 
 
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat aquesta nit en una entrevista a TV3 que “la independència no és un fi en si mateix”, sinó que “la fem per les persones, per aconseguir les eines que ara no tenim i que no tindrem en el marc autonòmic”. Durant la conversa que ha mantingut amb Mònica Terribas al Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha anunciat que el proper 20 de gener compareixerà al Parlament per explicar “les línies mestres que guiaran l’obra del Govern”. En els propers dies, ha afegit, els nous consellers presentaran les mesures per abordar les situacions d’emergència social, que, ha lamentat, “són les que han rebut més pel retard en la constitució del nou Govern”. “Els primers passos que hem de fer han d’assenyalar molt bé per què estem fent aquest procés, per la gent”, ha manifestat.
 
Durant la conversa que el president Puigdemont i la periodista Mònica Terribas han mantingut al Saló de Torres Garcia del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu s’ha mostrat “convençut” que el Govern podrà tirar endavant els pressupostos de 2016. Un pressupost que, ha assegurat, serà “clarament expansiu en les polítiques socials” i, al mateix temps, “sostenible i factible”. “No serà un brindis al sol”, ha deixat clar, i ha afegit que tot i la pròrroga pressupostària actual, els consellers “ja han començat a treballar amb el pla de xoc social”. El president Puigdemont ha explicat en aquest context que al llarg dels propers dies es veurà amb cadascun dels membres de l’Executiu per tractar de manera “intensa” les “prioritats i l’estratègia” del nou Govern i que, al mateix temps, mantindrà una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris.
 
 
‘Ponts de diàleg’
 
 
El cap de l’Executiu ha lamentat que el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ni tan sols hagi seguit la “norma bàsica de cortesia” de felicitar-lo pel seu nomenament. “Diu molt poc a favor del lideratge polític de qui vol continuar sent president de l’Estat espanyol”, tenint en compte que “és un gest de cortesia que no obliga a compartir ni un gram les meves propostes polítiques”, ha denunciat Carles Puigdemont, qui ho ha contraposat al tarannà dialogant de les institucions catalanes. “No tenim cap voluntat de trencar ponts de diàleg amb ningú, hi ha d’haver ponts, sempre, en qualsevol dels escenaris, fins i tot en l’escenari de conflicte més agut”, ha manifestat.
 
En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat la “majoria absolutíssima” que hi ha Parlament de Catalunya per iniciar el procés cap a la independència. Tenim la força i la legitimitat democràtica per iniciar aquest projecte, rotundament, i no admetré que es discuteixi”, però “no encara” la força suficient per proclamar la independència de Catalunya. I per això ha advocat per treballar “per eixamplar la base, arribar a més gent i implicar-la”. Carles Puigdemont ha avisat en aquesta línia que cal “posar el procés i les decisions per davant de la cotilla del termini”. “És el criteri que volem seguir i complir, que, si podem, l’escurçarem; però si és una miqueta més, no passa res”, perquè “el Govern que presideixo farà les coses ben fetes”, ha avisat.
 
 
‘Completament net de corrupció’
 
El president Puigdemont s’ha declarat “completament” net de corrupció, davant les acusacions d’haver rebut subvencions durant la seva etapa professional com a periodista. “Voler fer creure que he utilitzat el meu càrrec de diputat per obtenir una subvenció no només és una falsedat, sinó que és immoral”, ha denunciat, i ha assegurat que, malgrat que “han mirat tot el que han pogut de mi, no trobaran res”, perquè “és absolutament legal i transparent”. “La rectitud ha guiat sempre la meva vida; és un valor que no adquireixo en el moment que assumeixo cap càrrec polític, sinó que he tingut sempre des que tinc ús de raó”, ha reblat.
 
 
‘L’excepcionalitat del moment’
 
 
El cap de l’Executiu ha explicat que ha agafat l’encàrrec del president Mas de dirigir el país “amb la temporalitat i l’excepcionalitat del moment, que és irrepetible i privilegiat”, per “ajudar al màxim a arribar a bon port”. En aquest sentit, i davant les crítiques pel seu nomenament, ha manifestat: “poden menystenir-me, poden dir-me moltes coses, però d’aquí a un temps presentarem resultats, i potser alguns que han menystingut la meva persona amb el joc fàcil, es penediran d’haver utilitzat eines que contribueixen tan poc a una societat convivencial”. “Hi ha qui em prejutja, però el que faig és presentar resultats”, ha sentenciat.
 
Al llarg de l’entrevista, el cap de Govern ha explicat que ha demanat al president Mas que l’ajudi a tirar endavant el procés, tenint en compte el seu “prestigi i reconeixement internacional”. “Té un capital polític i un lideratge a Catalunya del qual no podem prescindir”, ha manifestat, i ha qualificat d’“injust i immerescut” el pas al costat que ha hagut de fer el president Artur Mas. Una decisió que, en qualsevol cas, ha valorat com “un gest de gran generositat i valentia” que en el futur es veurà que “haurà estat clau per arribar a l’objectiu final”.
 

1  

Imatges

El president Puigdemont amb Mònica Terribas

El president Puigdemont amb Mònica Terribas 985