• La consellera de la Presidència confessa que seria “òptim un acord entre Junts pel Sí i la CUP” per a l’aprovació dels pressupostos, ja que el pla de xoc conté mesures que impliquen noves partides pressupostaries.
  • La portaveu del Govern ha dit que dins d’aquest pla de xoc “hi ha accions que s’estaven fent i que es reforçaran, i d’altres de noves"
  • Neus Munté adverteix que “nosaltres no ens resignarem”, i reitera que la voluntat de la Generalitat és fer les coses “ben fetes, amb rigor i seguretat jurídica”.
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que la primera part del pla de xoc social -que són les mesures relacionades amb la pobresa infantil, la pobresa energètica i l’emergència habitacional- “està garantida perquè des d’un inici ja es va plantejar per a poder desenvolupar-la en un context de pròrroga pressupostària”. En una entrevista al programa Via lliure de RAC 1, Munté ha dit que “seria òptim un acord entre Junts pel Sí i la CUP” per tal d’aprovar els pressupostos perquè “el pla de xoc, que hem acordat i que ha estat aprovat en el propi Parlament en el marc del debat d’investidura, conté mesures que requereixen sí o sí l’aprovació d’un pressupost perquè impliquen noves partides pressupostaries”.
 
La consellera de la presidència també ha fet èmfasi en què, dins d’aquest pla de xoc, “hi ha accions que s’estaven fent i que es reforçaran, i d’altres de noves". També ha parlat del “compromís immediat de millorar les condicions de la renda mínima d’inserció com a manera progressiva d’avançar cap a una renda garantida”. Munté ha recordat que aquest compromís forma part del paquet d’acció de Govern que s’ha anat reforçant en els darrers anys a mesura que s’ha pogut disposar de més recursos amb l’aprovació dels pressupostos, “com totes les accions de lluita contra la pobresa que s’han anat fent”. “Caldrà continuar treballant i cercant els consensos necessaris”. I ha continuat explicant que “hi ha tot un mapa de prestacions a Catalunya que hem de reordenar i hem de treballar per saber com donem les eines necessàries a les persones perquè progressin laboralment, més enllà de les prestacions econòmiques que siguin necessàries, i així les persones en situació de molta vulnerabilitat puguin seguir”.
 
Munté també ha volgut deixar clar que la prioritat del govern és “preservar el benestar de les persones amb totes aquelles mesures que tenen a veure, per exemple, amb el pla de xoc social que podem i estem reforçant, i amb la garantia d’una estabilitat parlamentaria que ens permeti anar fent aquestes passes”.
 
La portaveu del Govern ha recordat que el 27S es va obtenir un mandat molt clar per part del poble català i que davant les dificultats que posa l’Estat espanyol en aquest procés de desconnexió, “nosaltres no ens resignarem”. Ha insistit en què no hi ha cap renúncia sobre l’objectiu final, però ha assegurat que les coses s’han de fer ben fetes i que la voluntat de la Generalitat amb l’Estat, la UE i amb la comunitat internacional, és sempre dialogant i negociant: “s’han de fer les coses amb rigor i seguretat jurídica”, ha reblat. En aquest mateix sentit, Munté ha dit que “com que l’objectiu és tan gran, seria absurd encotillar-nos en una data i termini, i perdre més temps”.
 
Munté ha recordat que la unilateralitat no es contempla en l’acord “perquè hem de fer les coses de manera que a nivell europeu i internacional s’entenguin”, i que aquests 18 mesos “han de culminar amb un referèndum que ens permeti posar sobre la taula, discutir i aprovar la constitució catalana”.
 
“Ens defensarem des d’una perspectiva jurídica, política, i també explicant-nos i fent molta pedagogia a nivell europeu i internacional”
Pel que fa a les amenaces del govern espanyol, la portaveu del Govern ha lamentat que “no hi ha cap novetat” ni en les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sánez de Santamaría,  quan adverteix de portar la conselleria d’Afers Exteriors al Tribunal Constitucional; ni en les del ministre Luís de Guindos quan amenaça d’aplicar l’article 155 de la Constitució. Munté confia en què “ens defensarem des d’una perspectiva jurídica, política, i també explicant-nos i fent molta pedagogia a nivell europeu i internacional”. I denuncia que des del punt de vista financer, “aquesta intervenció ja és pràcticament real. Hem tingut episodis molt crítics, com el que va tenir a veure amb el FLA”. “És de facto un intent de suspensió d’aquesta autonomia i d’aquesta capacitat del govern de la Generalitat i del seu Parlament per desenvolupar amb normalitat accions polítiques”, ha sentenciat.
 
Aquest matí, la consellera Neus Munté ha participat a la festa de Sant Antoni Abat a Sant Feliu de Codines, on ha estat acompanyada de l’alcalde Pere Pladevall, i del diputat Fabián Mohedano.