• Carles Puigdemont ha afirmat que la lluita contra el feixisme “no és un combat que podem donar per guanyat, sinó que ens necessita cada dia a la trinxera”
  • El cap de l’Executiu ha encapçalat avui al Parlament de Catalunya l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust
El president Puigdemont ha encapçalat l'acte commemoratiu en memòria de les víctimes de l'Holocaust
El president Puigdemont, la presidenta del Parlament i l'alcaldessa de Barcelona, a l'acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust (Autor: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta tarda durant l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, que, “amb les seves greus imperfeccions, greus errors, i, a vegades, mesures cridades a urgent revisió, és cert, tanmateix, que l’Europa d’avui és la derrota dels inspiradors de l’Holocaust”.
 
Durant l’acte, que s’ha fet al Parlament de Catalunya i que ha comptat també amb la participació de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Carles Puigdemont ha apel·lat tothom a “interpel·lar-nos cada dia si fem prou per barrar el pas a l’amenaça sempre present que té el feixisme d’avui, que potser s’expressa de forma diferent, o no tant, que fa 80 o 90 anys”.
 
“Sabem que aquest és un combat necessari perquè sabem que avui, l’any 2016, hi ha persones que les veiem patir, fugir, demanar refugi, perquè són perseguides pel mateixos motius pels quals eren perseguits i perseguides pares i mares, avis i àvies, propers, estranys, tots víctimes del feixisme, del totalitarisme i del nazisme”, ha afirmat el president. I ha afegit que aquest “no és un combat que podem donar per guanyat”, sinó que “ens necessita cada dia a la trinxera de la seva defensa”.
 
Com a exemple d’aquesta “lluita contra el feixisme”, el cap de l’Executiu s’ha referit a la detenció, feta avui pels Mossos d’Esquadra a Lloret de Mar, d’una persona reclamada per la justícia alemanya com a responsable d’una pàgina web dedicada a “insultar la memòria de les víctimes de l’Holocaust” i que “es disposava a treballar per conrear el feixisme i el totalitarisme”.
 
El president Puigdemont s’ha mostrat “orgullós de pertànyer a un corrent de pensament polític compromès sempre al costat dels que han sumat esforços per derrotar l’horror i els seus còmplices”. “El sacrifici de tantes generacions no va ser en va”, ha afegit, perquè “aquella idea d’Europa que s’ha acabat imposant amb totes les seves imperfeccions i que lluitem i hem de lluitar per reforçar és més nostra que dels feixismes, dels nazismes o dels totalitarismes”. “La veritable idea d’Europa, amb la qual ens sentim relligats emocionalment, políticament i socialment és l’Europa que construeix espais de pau, de convivència i de democràcia”, ha reblat.
 
L’acte s’ha iniciat amb l’encesa de les sis espelmes del record dedicades a: els jueus exterminats pels nazis; els infants que perderen la vida a les cambres de gas; les víctimes catalanes i de la resta de l’Estat espanyol assassinades als camps de concentració; tots els altres col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme; els “Justos entre les Nacions”, els homes i dones que arriscaren la vida per salvar els perseguits, i pels supervivents de l’Holocaust que trobaren un refugi que els permeté refer la vida i mantenir la identitat. En l’encesa d’espelmes hi han participat representants del poble jueu (Comunitat Israelita de Barcelona i Comunitat Jueva Atid) i del poble gitano, de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps, de les persones amb discapacitats i del col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.
 
Un cop enceses les espelmes s’ha fet un minut de silenci, i, a continuació, han intervingut representants dels col·lectius de Testimonis Cristians de Jehovà; de l’associació de famílies de menors transsexuals Chrysallis; del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya; de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i de la comunitat jueva Bet Shalom de Barcelona.
 
A la commemoració també hi han assistit els consellers d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; d’Interior, Jordi Jané; de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; així com l’expresident de la Generalitat José Montilla i el ministre conseller de l’Ambaixada d’Israel, Yinam Cohen.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2546