• El representant permanent davant la UE presenta els actes de l’Any Llull Brussel·les amb representants del Casal Català
  • L’acte forma part del programa commemoratiu impulsat pel Govern amb l’objectiu de divulgar la vida i l'obra de Ramon Llull
  • Durant la trobada s’ha visualitzat el documental 'Phantasticus. El cant de Ramon' dirigit per Cesc Mulet
Any Llull a Brussel·les
“De Llull cal destacar la seva voluntat de comprendre l’altre i la necessitat del diàleg. És important reivindicar la seva figura en un moment en què el futur del nostre continent passa per una entesa interreligiosa i intercultural”, va dir ahir el representant permanent davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, a la presentació de l’Any Llull Brussel·les a l'Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la Unió Europea. Aquest acte forma part del programa commemoratiu impulsat pel Govern, que preveu dur a terme activitats culturals (conferències, exposicions, concerts, espectacles, projectes editorials i educatius), tant a Catalunya com a l’exterior, amb l’objectiu de divulgar la vida i l'obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.
 
Per Altafaj és un honor poder presentar Llull a Brussel·les perquè “no hi ha en la cultura catalana una figura comparable; és alhora una figura universal i europea”. A més, ha recordat que “són molt pocs els autors que puguin presentar un currículum tan complert com el seu: filòsof, matemàtic, diplomàtic, poeta, inventor i polític global”. El representant permanent també ha lloat la tasca política i diplomàtica de Llull: “va ser coneixedor de tots els papes i cancelleries europees de l’època, va viatjar per tot el continent i la Mediterrània”.
 
Juntament amb representants del Casal Català de Brussel·les, Altafaj ha explicat les activitats que es duran a terme durant el 2016 a Brussel·les per celebrar l’Any Llull. Per commemorar el 7è centenari de la mort del català més universal, durant el 2016 Casal i Delegació organitzaran, entre més, una lectura ininterrompuda del ‘Llibre d’Amic e Amat’, una exposició, un concurs de fotografia literària, una xerrada sobre l’univers musical de Llull i un debat sobre el diàleg interreligiós avui.
 
Després dels parlaments, els participants, entre els quals hi havia l’eurodiputat Ramon Tremosa, han visualitzat el documental 'Phantasticus. El cant de Ramon' dirigit per Cesc Mulet. Aquest documental aplega el testimoni d'alguns dels estudiosos de Llull més destacats, com ara Lola Badia, Anthony Bonner, Jordi Gayà i Albert Soler. Tracta sobre la vida, l’obra i, sobretot, la influència posterior que va exercir i exerceix el geni mallorquí.
 
El mes de desembre ja es van començar les accions de commemoració amb la representació del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Brussel·les. Era la primera vegada que la capital comunitària acollia la interpretació d'aquest cant gregorià, declarat patrimoni cultural immaterial per la UNESCO l'any 2010.

1  

Imatges

Presentació de l'Any Llull a Brussel·les

Presentació de l'Any Llull a Brussel·les 1956