•    El cap de l’Executiu defensa els treballs de la comissió d’estudi del procés constituent perquè “en democràcia no hi ha altra fórmula que fer-ho a través del Parlament, el debat i el diàleg”

•    El president remarca la necessitat d’uns pressupostos nous per fer possible l’objectiu del Govern de protegir integralment tothom i procurar “l’accés a tot allò que és públic i de drets bàsics”

•    Carles Puigdemont insisteix en “la voluntat permanent de diàleg”, tot i que ha criticat que en ocasions “no hi ha ningú a l’altre costat”


El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest matí, en el decurs de la seva primera sessió de control del Parlament de Catalunya, que “el grup que dóna suport al Govern, i el mateix Executiu, manté el seu full de ruta i els compromisos electorals que va contreure amb els ciutadans”. Puigdemont ha volgut deixar clar que “hem vingut en aquests 18 mesos a preparar un Estat, per esdevenir un Estat independent”, i ha afegit que es farà “amb les màximes garanties jurídiques, amb la màxima protecció per a tots els ciutadans i amb la màxima preparació de les estructures d’estat”.

En aquest mateix sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que “això és el que farem, que ningú tingui cap dubte al respecte, perquè, de vegades, hi ha gent que es confon i pensa més en els debats terminològics que en l’objecte del mandat democràtic”. I ha defensat els treballs de la comissió parlamentària del procés constituent perquè, ha dit, per dur a terme el  full de ruta previst, “la democràcia no té cap altra fórmula que fer-ho a través del Parlament, del debat i del diàleg”.

“La renda mínima forma part de la idea de terra social que volem”

En resposta a la pregunta del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) sobre la reforma  de la renda mínima d’inserció, el president ha recordat la importància de deixar que la tramitació parlamentària que s’està fent al respecte continuï el seu curs. Tot i això, ha destacat que “és un tema que no defugirem, perquè forma part de la idea de terra social de la qual hem de dotar la nostra societat”.

En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha assegurat que “qui tingui dret a la renda mínima l'hi tindrà objectivament, sense tenir en compte d’on ve, què pensa i quina llengua parla”, i ha subratllat que “en això estem tots d’acord, i el Govern garantirà que això s’apliqui en aquestes condicions”.

Pel president de la Generalitat, l’objectiu de l’Executiu és protegir integralment tothom i procurar “l’accés a tot allò que és públic i de drets bàsics” per garantir l’equitat. Per això, Carles Puigdemont ha insistit que “ aquí no ens trobaran creant fronteres, ni diferències, sinó que volem ampliar l’espectre de les persones que reben aquesta renda mínima”. Per aquest motiu, el cap del Govern ha reclamat a CSQP la necessitat d’uns nous comptes públics per tirar endavant aquest projecte, perquè “aquí no és indiferent disposar o no d’uns milions d’euros que un pressupost nou pot preveure i una pròrroga no”.

Diàleg amb l’Executiu espanyol

En un altre moment del ple, i en resposta al grup parlamentari de Ciutadans, el president Puigdemont ha recomanat a l’Estat que “prengui exemple de com hem fet les coses a Catalunya, perquè tenim un Govern que ja ha posat la primera llei al Parlament i ha pres les primeres decisions”. “Em temo, però, que haurem d’esperar encara un cert temps, perquè Espanya està canviant i no necessàriament a bé”, ha afegit.

A preguntes d’aquest mateix grup en relació amb un nou model de finançament de les autonomies, el cap de l’Executiu ha fet notar que ni al programa electoral de la seva formació, ni al del seu Govern, s’inclou això. “A un Govern espanyol, quan n'hi hagi, i no serà aviat, li demanarem allò que els ciutadans ens han encarregat, que és negociar que aquest país sigui un estat independent aviat”, ha reblat.

En diferents moments de la sessió de control, el president ha insistit en la seva “voluntat de diàleg permanent” i ha posat com a exemple que, fins i tot amb un Govern espanyol encara en funcions, “ja tenim contactes per resoldre aquelles qüestions del dia a dia que ens interessen”, tot i que ha criticat que en alguns casos no “hi ha ningú a l’altre costat”.

1  

Imatges

El president al Parlament

El president al Parlament 2216