• El president i l’alcadessa de Barcelona es reuneixen en una “ llarga i profitosa” trobada on s’ha manifestat “voluntat clara de diàleg”
  • La decisió del govern de l’Estat de recórrer la conselleria d’Exteriors mostra “que és un govern en franca decadència i en les seves hores més baixes
El president de la Generalitat s'ha reunit avui amb l'alcaldessa de Barcelona
El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat “mantenir unitat d’acció” per reclamar a l’estat les infraestructures pendents a Barcelona, tal i com ha informat la consellera de la presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en roda de premsa després de la trobada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tal i com ha explicat la portaveu del Govern, “se sol·licitarà una reunió conjunta al govern de l’estat per tractar” totes les demandes “de manera més aprofundida”.
 
El president Puigdemont i l’alcaldessa Colau s’han reunit avui en una “llarga i profitosa” trobada on s’ha manifestat “una voluntat clara de diàleg i unitat d’acció per tal de reclamar un seguit de traspassos que ens corresponen i impulsar temes molt concrets, rellevants i estratègics per a la ciutadania”.
 
En concret, el Govern i l’Ajuntament de Barcelona faran front comú davant del govern de l’Estat en referència al traspàs de Rodalies i el finançament del transport públic metropolità. Aquesta unitat d’acció davant el govern de Madrid també servirà per impulsar les noves estacions a la Sagrera, avui aturades per part del govern de l’Estat. Finalment, el front comú també es concretarà en la sol•licitud al govern espanyol del traspàs de la B-23 conjuntament amb l’aportació de fons per a la seva conservació i  la construcció d’un carril bus.
 
Entre els acords “per desencallar, tirar endavant i reprendre obres que afectaran en positiu a moltes persones”, cal destacar l’acord per a la signatura d’un protocol entre les dues administracions per a la connexió de les xarxes del Trambaix i el Trambesós. Tal i com ha explicat la portaveu, “l’ajuntament de Barcelona farà la proposta del traçat definitiu un cop coneguts els informes que s’estan culminant tal i com ho recull la moció aprovada en el darrer consell municipal”.
 
El Govern i l’Ajuntament també han tancat un acord sobre la L9 ja que “la Generalitat reprendrà les obres de la Zona Franca per executar aquest tram per fases començant el 2016”, tal i com va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, al Parlament dimecres passat. “Aquesta és una competència de la Generalitat de Catalunya però  l’ajuntament ha manifestat la seva disposició a estudiar la seva contribució”, ha explicat Munté precisant que el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, serà l’encarregat de tancar els detalls d’aquesta operació amb l’Ajuntament de Barcelona i Ifercat.
 
Entre els acords de la trobada d’avui cal destacar també un pacte sobre la TMobilitat. Segons Munté, les dues administracions han pactat “tirar endavant aquest projecte i es crearà el comissionat de la T-mobilitat per tal d’implementar el projecte garantint la participació de les tres administracions de l’ATM” per garantir “la governança cent per cent pública del projecte”.
 
També s’ha pogut identificar al llarg de la reunió tot un seguit de matèries que es tractaran de manera més aprofundida en el si de la comissió mixta que es convocarà abans de l’estiu. Segons la Portaveu, s’hi tractaran “qüestions que afecten i interessen a totes dues administracions” com és el cas de l’accés a l’habitatge i el desplegament de la ILP en matèria d’emergència habitacional i pobresa energètica. També es tractaran temes com la lluita contra les desigualtats, amb espacial èmfasi en l’impacte de les desigualtats a la ciutat de Barcelona.
 
A més a més, la voluntat de col·laboració entre l’executiu i el consistori barceloní també es farà extensiva a matèries relacionades amb la seguretat. En aquest sentit, s’ha acordat “incrementar la coordinació entre els cossos policials de la guàrdia urbana i el cos de mossos d’esquadra en matèria de seguretat i lluita antiterrorista” seguint “l’èxit arran del reforçament del tot operatiu com a conseqüència dels  atemptats jihadistes a Paris el passat novembre”. Una coordinació policial que el president Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona han valorat “positivament”.
 
“Tenim voluntat de continuar treballant com a govern en l’acció exterior”
En referència a la decisió del Govern de l’estat d’impugnar la conselleria d’Exteriors davant del Tribunal Constitucional, la Portaveu ha assegurat que “estem molt tranquils perquè estem convençuts que actuem dins el marc de la plena legalitat” i ha afegit que “aquestes decisions del govern central semblen moviments d’un govern que està en franca decadència i en les seves hores més baixes”.  En aquest sentit, Munté ha expressat “la voluntat de continuar treballant com a govern en l’acció exterior perquè és una competència recollida a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”. Munté ha recordat que “tenim una trajectòria sòlida al darrera i tenim l’obligació com a govern de treballar en l’àmbit de l’acció exterior amb plena tranquil•litat de fer-ho dins el marc de la legalitat”.

1  

Imatges

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit avui amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit avui amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau 2563