• Raül Romeva ha clos la conferència “Climate futures: the road after Paris”, organitzada pel CADS i pel CIDOB al Recinte modernista de Sant Pau
  • La conferència ha analitzat amb experts internacionals l’escenari global després de la Cimera del Canvi Climàtic de París
  • El titular d’Exteriors ha destacat que el Projecte de Llei del canvi climàtic “és un primer pas materialitzar els compromisos adquirits”
Romeva Sant Pau Canvi Climàtic
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha participat en la cloenda de la conferència “Climate futures: the road after Paris”, organitzada pel Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible del Govern (CADS) i pel CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) al Recinte Modernista de Sant Pau. En la seva intervenció, Romeva ha posat en valor el Projecte de Llei del Canvi Climàtic aprovat pel Govern aquest mes de Gener.
 
Romeva ha recordat que “Catalunya està plenament compromesa amb les accions internacionals contra els efectes del canvi climàtic” i que el projecte de Llei presentat “demostra el compromís de Catalunya en aquest àmbit i és ambiciosa i innovadora, una de les primeres que existeixen al món”. Com ha recordat el conseller, estableix uns objectius de reducció del 25% en el cas dels gasos amb efecte d'hivernacle per al 2020 comparat amb el 2005, i amb un objectiu del 80% de reducció d’emissions per a l’horitzó del 2050, en línia amb les directrius marcades per les institucions europees. Segons el conseller, “necessitem prendre mesures urgents, especialment a l’àrea de la Mediterrània” i “aquest és, sense dubte, un primer pas per convertir en fets les voluntats, i materialitzar els compromisos adquirits”.
 
L'escenari global després de la COP21
 
En aquest sentit, Romeva ha volgut remarcar que “Catalunya té molt a dir en els grans reptes globals del planeta, com ara el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible o la seguretat internacional”. La conferència ha servir per analitzar l’escenari global després de la Cimera del Canvi Climàtic celebrada a Paris el passat novembre i ha comptat amb la participació d’experts de tota Europa.
 
El titular d’Afers Exteriors ha recordat que l’Acord aconseguit a Paris “és molt important perquè implica a tots els països i dibuixa un marc de treball que pot servir per continuar augmentant l’ambició dels compromisos”. Tot i que encara perduren molts dels reptes globals del planeta, “la comunitat internacional s’ha compromès amb la mitigació del canvi climàtic i les polítiques d’adaptació”. “Ara cal mantenir l’esperit de Paris i aprofundir en la implementació de l’Acord en tots els nivells, des de l’internacional al local”, ha afegit.
 
Romeva ha destacat que “el Govern es compromet a aprofundir en aquestes qüestions des d’una perspectiva global”, el que implica “contribuir als debats internacionals, promoure acords multilaterals i incloure aquesta dimensió en les polítiques de cooperació al desenvolupament”, ha conclòs.
 
Jornada amb experts internacionals
 
Entre d’altres personalitats, han participat en la jornada al Recinte Modernista de Sant Pau el director del CADS, Arnau Queralt, el director del CIDOB, Jordi Bacaria, l'investigador del CIDOB Luigi Carafa, i el catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Enric Llebot. De l’àmbit internacional, hi han pres part la directora del think tank francès IDDRI (Institut du développement durable et des relations internationales), Teresa Ribera, el conseller d’European Climate Foundation  i anterior co-president del Grup de Treball sobre Mitigació del Canvi Climàtic a l’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic), Bert Metz, i la directora de l'Environmental Policy Research Centre de la Freie Universität Berlin, Miranda Schreurs.
 

1  

Imatges

Romeva a la Jornada Canvi Climàtic CADS CIDOB

Romeva a la Jornada Canvi Climàtic CADS CIDOB 4454