• El conseller recorda que l’Estat ha de complir amb els compromisos pressupostaris en els grans equipaments culturals catalans en què té participació, com ara el MNAC, el Liceu o el Palau de la Música
 
Imatge de la trobada
El conseller de Cultura, Santi Vila, s’ha reunit avui amb el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, a la seu del ministeri, a Madrid. En la trobada, que Vila ha qualificat com a “formal, correcta, cordial i d’inici de legislatura”, s’ha tractat, entre altres temes, el futur de la documentació pendent de retorn de l’Arxiu de Salamanca.
 
En aquest sentit, Méndez de Vigo i Vila han coincidit en la necessitat d’avançar en el retorn dels arxius, especialment pel que fa a aquells que pertanyen a 43 municipis catalans. “Li he expressat la preocupació pel bloqueig d’aquesta qüestió, que és un dels punts més emblemàtics pendent de resoldre per part del ministeri, i hem convingut per ambdues parts que hi ha l’ànim de fer el que s’hagi de fer”. Vila ha afegit que per possibilitar el retorn d’aquesta documentació “hi ha voluntat, per part de l’Estat, d’aplicar una modificació legislativa que ho permeti i confio que ho podrem rematar en les properes setmanes”.
 
En la trobada, que s’ha allargat més d’una hora, també s’ha tractat el paper de l’Estat en aquelles institucions catalanes en què té participació, com per exemple el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Música Catalana. Santi Vila ha recordat que el govern espanyol ha de complir els seus compromisos pressupostaris en aquests equipaments després que en els últims anys “la participació de l’Estat s’ha degradat molt, per raons pressupostàries i per incompliments determinats”.
 
En aquest sentit, el conseller de Cultura ha assenyalat  que “s’ha de posar en crisi tota aquesta relació perquè no té cap sentit que els papers diguin una cosa i la pràctica suposi una altra”. Vila ha assegurat que per a la Generalitat “un dels museus que ha de ser més rellevant i que hem de projectar amb més força és el MNAC, que pel seu valor patrimonial està en condicions de fer-ho, i ningú entén que no hi hagi el compromís suficient”.
  
Amb tot Vila, ha indicat que en la reunió d’aquest matí “no només hem parlat de diners, sinó que també hem tractat la filosofia que hauria de presidir aquest tipus d’institucions culturals, que avui ja no entenen de fronteres administratives, sinó de la seva capacitat de projectar, divulgar i protegir correctament uns fons d’art que han d’estar sempre accessibles a la ciutadania”. Per a Vila, però, “el pitjor enemic que tenim és la situació d’impàs del govern de l’Estat, que no està en condicions de prendre decisions massa transcendents”.
 
En la reunió entre Vila i Méndez de Vigo també s’ha tractat de la necessitat de posar al dia el Museu Arqueològic de Tarragona i del conflicte patrimonial de Sixena. “El Ministeri, la Generalitat i el Govern d’Aragó hem començat a posar sobre la taula algunes solucions que, en els propers temps, necessitaran un treball intern i discret”, ha manifestat Vila.
 

1  

Imatges

Imatge d'un moment de la trobada

Imatge d'un moment de la trobada 213