El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Josep Cuní (Foto: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Josep Cuní (Foto: Jordi Bedmar)
 
  • En una entrevista a 8 al dia, el cap de l’Executiu denuncia “la fatxenderia” del màxim responsable d’Adif, que culpa Catalunya “dels incompliments de l’Estat”
 
  • Avisa que “sense independència, no hi ha solució, sense independència hi ha decadència”, perquè “si no controlem els recursos econòmics, no podrem donar resposta als ciutadans”
 
  • Es mostra disposat a escoltar propostes per incrementar els ingressos de la Generalitat, però avisa que “el deute s’ha de pagar, perquè som un país seriós”. “Hi ha qüestions que no plantejarem com a objecte de negociació”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat disposat aquest vespre en una entrevista al programa 8 al dia a convocar una consulta a les comarques de Tarragona “per resoldre les diferents interpretacions” que hi ha sobre el complex turístic i de negocis de Tarragona, un projecte que “ha anat madurant molt bé” i que “aposta pel turisme d’alta qualitat”. “Estem disposats a fer-ho, perquè no ens ha de fer por que la gent pugui decidir sobre un projecte que crec que és d’una gran importància estratègica per a l’economia catalana i per a un sector que representa una part irrenunciable del PIB català, com és el turístic”, ha manifestat. I ha insistit: “el territori directament afectat ha de tenir la possibilitat de dir-hi alguna cosa”, perquè “tenim molt d’interès que pugui tirar endavant de la manera més consensuada possible”.
 
Durant la conversa amb Josep Cuní als estudis de 8 tv, el president Puigdemont ha subratllat “l’obligació” del Govern de “trobar el desllorigador” per tirar endavant el complex, que, ha recordat, només destinarà un 6 per cent de l’espai a acollir un o dos casinos. “És un projecte que espera una part molt important del territori”, ja que “crea milers de llocs de treball i té inversors seriosos al darrere”, amb una “solvència professional i econòmica” contrastada. “Segurament hi ha marge per ajustar, però és un projecte que es pot ensenyar molt bé, que és clar i sostenible”. “No podem deixar perdre aquesta oportunitat”, ha avisat.
 
 
‘Que ens traspassin Rodalies, que ho farem millor’
 
Preguntat sobre el col·lapse de Rodalies i les acusacions del president d’Adif que ha responsabilitzat els Mossos d’Esquadra de no vigilar la zona on s’ha produït el foc que ha originat l’incident, el president Puigdemont ha denunciat “la fatxenderia” del màxim responsable de l’administrador d’infraestructures de l’Estat, que culpa la policia de la Generalitat per una qüestió que “és exclusiva responsabilitat d’Adif” i que “perjudica els ciutadans”. “Que dels 4.000 milions que va anunciar formalment el ministre de Foment d’inversions en Rodalies n’hagin invertit poc més del 7 per cent, és culpa dels Mossos? Que el  Govern del PP dels 300 milions i escaig d’euros que havia d’invertir només n’hagi invertit un 2 per cent és culpa dels Mossos? Que la puntualitat dels trens de mitja distància sigui del 57 per cent a Girona i del 40 per cent a Tortosa quan a FGC és del 99 per cent, és culpa dels Mossos?”, s’ha preguntat. I ha denunciat: “Ja estem cansats que tots els incompliments de l’Estat amb Catalunya sempre siguin culpa nostra; que ens ho traspassin que ho farem millor, que ja ho hem demostrat”.
 
 
‘Sense independència, hi ha decadència’
 
Sobre el procés polític català, el president de la Generalitat ha avisat que “sense independència, no hi ha solució, sense independència hi ha decadència”, perquè “si no controlem els recursos econòmics, no podrem donar resposta als ciutadans”. Per això, ha explicat, el Govern de la Generalitat treballarà aquests 18 mesos “per preparar-ho i deixar-ho tot a punt perquè els ciutadans de Catalunya decideixin amb el seu vot” sobre el futur estat català, perquè aquest procés, “que va començar a les urnes, ha d’acabar a les urnes”. “Finalment els ciutadans decidiran sobre la independència efectiva de Catalunya, nosaltres ho prepararem tot i posarem a disposició dels ciutadans un estat que pugui funcionar molt millor com a estat independent que no com a comunitat autònoma”, ha explicat. “I haurà valgut la pena, perquè hem vingut a fer això”, ha reblat.
 
 
‘El deute s’ha de pagar, perquè som un país seriós’
 
El cap de Govern s’ha referit a l’acord d’estabilitat parlamentària entre Junts pel Sí i la CUP i s’ha mostrat convençut del compliment del pacte. “Fins ara no tenim cap dubte que la CUP ja és lleial a aquest compliment”, i ha recordat que de moment ja ha permès tirar endavant la pròrroga dels pressupostos. “Res fa pensar que hagi d’incomplir allò que ha signat”, ha insistit.  “Em sento còmode amb el pacte amb la CUP, perquè el pacte al qual hem arribat és bo. Jo no estaria aquí si haguéssim fet un mal pacte”, ha sentenciat.
 
Sobre la negociació dels nous pressupostos, el cap de l’Executiu ha volgut deixar clares les “qüestions que no plantejarem com a objecte de negociació”. “El deute s’ha de pagar, perquè som un país seriós”, “altra cosa és que negociem els interessos”, ha manifestat. En aquest àmbit, Carles Puigdemont ha mostrat la seva disposició a “escoltar” les propostes que puguin fer la CUP o altres grups parlamentaris per incrementar els ingressos de la Generalitat i en aquest sentit ha avançat que el Govern no aposta per incrementar els ingressos a partir de l'augment dels impostos, tenint en compte que Catalunya ja té actualment una “pressió fiscal molt alta”.
 
 
‘Volem que a Madrid hi hagi un govern fort, clar i que escolti’
 
Al llarg de la conversa el cap de l’Executiu també s’ha referit a les negociacions per formar govern a l’Estat i ha mostrat el seu interès “que hi hagi un govern fort i clar”, perquè “el que preocupa molt seriosament” als mercats internacionals “és la incapacitat política espanyola per gestionar una complexitat electoral perfectament democràtica”. I “un govern que escolti”. “El primer dia li demanaré al president espanyol de veure’l i li reiteraré el procés democràtic” que viu Catalunya, perquè “ja han passat les èpoques en què des de Catalunya havíem de proposar reformes estructurals a Espanya”, ha explicat.  
 
En aquest context, i preguntat sobre el possible suport a un govern del PSOE que es comprometés a retirar la querella del 9 novembre interposada contra el president Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, el president Puigdemont ha manifestat que “la querella va ser un immens error i els errors nosaltres no els hem de pagar, em sembla desproporcionat”.

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 2727