foto petita
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha visitat avui l’escola Octavio Paz de Barcelona per donar el tret de sortida a l’intercanvi anual que el centre du a terme amb una escola de Mèxic. Aquest intercanvi cultural el duen a terme des de l’any 1994, i fa possible apropar als alumnes de l’escola la cultura i societat mexicana. L’intercanvi es fa amb l’escola de Xalapa per conèixer i difondre les dues cultures, així com la col·laboració amb el Consolat General de Mèxic a Barcelona en activitats d’interès comú.
 
La consellera ha expressat que “avui estem fent la inauguració oficial de l’intercanvi amb l’escola de Xalapa -Estat de Veracruz, Mèxic- que feu cada dos anys. Aquest intercanvi us permetrà veure altres realitats, i això, en un món cada dia més interconnectat entre sí és fonamental. I poder-ho viure en primera persona és una experiència que humanament us permetrà madurar. És una gran oportunitat”.
 
El projecte permet que els alumnes adquireixin nous coneixements i aprenentatges sobre els costums, les tradicions i la cultura mexicana. La programació culmina amb el viatge d’intercanvi bianual per tal que l’alumnat convisqui amb les famílies acollidores del centre educatiu mexicà. Ruiz ha reconegut que d’aquesta manera els alumnes donen a conèixer el país: “Parleu, en el projecte, del sentiment de pertinença a Catalunya, i l’expliqueu a l’exterior. Us convertiu, d’alguna manera en ambaixadors de Catalunya a Mèxic, i exportadors de la cultura mexicana a Catalunya”.
 
Foto petita2
La iniciativa del centre suposa participar en activitats com ara el grito –per conèixer el significat de la bandera mexicana- , el Dia de muertos –que coincideix amb la festivitat de Tots Sants-, o la setmana de Mèxic –on s’aprenen conceptes com la geografia, arqueologia, tradicions o comunitats indígenes de Mèxic-.
 
La titular d’Ensenyament ha explicat la vinculació entre Catalunya i Mèxic quan, després de la guerra civil, alguns escriptors catalans es van exiliar al país centreamericà, com ara Joan Sales, Ramon Xirau i Pere Calders. També ha fet esment a Jaume Nunó, compositor català i autor de l’himne mexicà. L’escola també dedicarà activitats a analitzar la figura i obra del poeta mexicà Octavio Paz. La titular d’Ensenyament ha recordat que “qui dóna nom a l’escola, l’Octavio Paz Lozano, va ser Premi Nobel de Literatura al 1990. La literatura és essencial pels nostres alumnes. Com ho és la lectura que et permet conèixer món, per viatjar a través de les pàgines sense moure’t de casa, de l’escola o de la biblioteca. L’escriptura és una manera de comunicar-te amb el món”.
 
 
16 de febrer de 2016
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 1128