• El cap de l’Executiu ha afirmat, davant del ple del Parlament, que “el PP marxarà del Govern de la mateixa manera que va arribar: amb un recurs al TC contra decisions de Catalunya"
  • Carles Puigdemont ha insistit en la seva aposta pel diàleg i ha agraït a tots els grups parlamentaris la seva actitud en la ronda de converses que han mantingut
El president Puigdemont, en un moment de la sessió de control (Foto: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont, en un moment de la sessió de control (Foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest matí davant del ple del Parlament de Catalunya que el Govern de la Generalitat “continuarà fent acció exterior i que el conseller Romeva seguirà sent conseller”. El cap de l’Executiu s’ha expressat en aquests termes davant la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol contra la creació del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.   
 
En aquesta mateixa línia, i en resposta a una pregunta del grup parlamentari popular, el president Puigdemont ha afirmat que “el PP marxarà del Govern de la mateixa manera que va arribar: amb un recurs al TC contra decisions de Catalunya”. Ha recordat que l’executiu popular va arribar al Govern de l’Estat “amb la motxilla carregada del recurs contra l’Estatut i se n’anirà amb el recurs contra el que és una competència estatutària, clarament reconeguda per la sentència del TC, en què explícitament reconeix el dret que té el Govern de Catalunya a l’exercici legítim de la seva acció exterior”. “I no renunciarem de cap manera”, ha remarcat, i, citant unes paraules del futbolista Gerard Piqué, ha ironitzat: “Gràcies, Tribunal Constitucional, contigo empezó todo”.
 
“Catalunya no és menys que altres territoris als quals ningú no els impedeix que facin la seva acció exterior”, ha afegit Carles Puigdemont, qui també ha subratllat que “contra aquells que volen posar fronteres i barreres a la nostra acció exterior, el que diem és justament el contrari: per poder ajudar la gent les empreses, ser solidari amb els refugiats, poder estar al costat de la lluita contra el canvi climàtic que estan fent altres països del món, ens cal alçar les barreres que vostès ens volen imposar”.
 
En diversos moments de la seva intervenció en la sessió de control, el president ha insistit en el seu compromís i el del seu Executiu “amb el mandat dels ciutadans”, que es concreta en el pla de Govern que va presentar al Parlament, i que està aprovat per la majoria absoluta de la cambra. Un pla que ha definit com un “contracte amb els ciutadans” i que, ha dit, “no és una declaració d’intencions, sinó un acord del ple”.
 
En aquest sentit, Carles Puigdemont ha explicat que “volem la independència per no tenir justament tots els problemes que ens genera el dia a dia, que compliquen la vida a les persones, perquè la independència és de la gent, el patriotisme és de la gent, no de les banderes ni de les ideologies”.
 
 
El diàleg i l’exemple de Muriel Casals
El president també ha aprofitat la seva intervenció en el ple per insistir novament en la seva voluntat de diàleg i, en resposta al grup parlamentari de JxSí, ha fet una valoració “molt positiva” de la ronda de contactes que ha mantingut aquestes setmanes amb els presidents dels diferents grups parlamentaris, “perquè, malgrat el que es podria pensar per les discrepàncies, és absolutament necessari escoltar”. El cap del Govern ha agraït a tots els grups la seva actitud, i ha posat en relleu que “no escatimarem esforços perquè hi hagi diàleg i respecte institucional i personal”, que, ha afegit, “segurament és indispensable per si, en algun dels trams que hem de recórrer plegats com a representants dels ciutadans, ens hi podem trobar”.
 
Pel cap de l’Executiu, aquesta manera d’actuar “és el mestratge que ens deixa Muriel Casals”. El president ha agraït “les expressions de condol sincer de tothom" pel traspàs de la diputada, que, ha dit, "honora la família, el grup parlamentari i els ciutadans en general”. Puigdemont ha ressaltat la “tendresa personal i la fermesa en les conviccions” de Muriel Casals , “una lluitadora per la democràcia i una persona dialogant i compromesa amb les cultures, les llengües i el medi ambient”, ha dit.
 
“Estem orgullosos d’haver estat companys d’ella, li devem molt i, per això, el Govern li ha atorgat la Medalla d’Or de la Generalitat”, ha afegit el president. I ha reblat “tot el reconeixement i suport a la família, i un missatge d’escalf i gratitud immensa i infinita a Muriel Casals”.
 
 
 
Atenció als refugiats
Un altre dels temes que s’ha tractat durant la sessió de control ha estat el de l’atenció a les persones refugiades. El president ha recordat la voluntat del Govern de buscar l’acord amb totes les institucions que han expressat la seva intenció de ser part activa en la solució del problema. Per això, davant “la consternació de la situació de vergonya amb què està tractant Europa el conjunt dels refugiats” i la “constatació de l’assumpció de la  pitjor cara d’Europa”, ha explicat que “ens pertoca utilitzar els recursos que tenim a  l’abast, li pesi a qui li pesi, per expressar la millor cara d’Europa, que és la d’aquella Europa  que acull, que és solidaria i que l’importa el patiment dels altres”.
 
“Ens toca continuar exigint i esperar l’Estat que comparegui clarament amb mesures concretes, amb persones concretes i amb recursos econòmics concrets, i impulsar, de manera coordinada amb el conjunt de tots els departament, totes les accions d’aquest Govern en relació a les persones refugiades”, ha conclòs.  
 

1  

Imatges

El president avui al Parlament

El president avui al Parlament 2666