• Enguany s’editaran 45 publicacions sobre Ramon Llull, entre les quals hi ha obres traduïdes al castellà, l’anglès, l’alemany i el romanès
  • La Biblioteca de Catalunya publicarà un llibre electrònic dedicat a l’escriptor
Any Llull
El conseller de Cultura, Santi Vila, i el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach, han presentat avui les activitats de l’Any Llull, que se celebra enguany en commemoració del setè centenari de la mort de l’escriptor i pensador. L’Any Llull ha programat prop de 300 activitats, entre les quals hi ha exposicions, lectures, congressos, taules rodones, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius, obres de teatre, dansa, activitats a les escoles, accions de difusió als mitjans de comunicació, etc. Del total de les activitats programades, 160 tindran lloc a Catalunya, 40 a Balears; 10 a l’Estat Espanyol, i 72 se celebraran en l’àmbit internacional.
 
Amb motiu de la commemoració s’ha posat en marxa el web de l’Any Llull (www.anyllull.cat), que ofereix tota la informació relacionada amb la commemoració: dades generals sobre el personatge i la seva obra, enllaços per tal d’aprofundir-hi, tota la informació referent a les activitats, així com informació sobre les publicacions.
 
En el programa d’activitats de l’Any Llull, que s’allargarà fins al mes de novembre de 2016, destaquen la instal·lació i exposició “Vidre de Meravelles” que l’artista Miquel Barceló farà a París al març; l’exposició “La màquina de pensar, Ramon Llull i l’ars combinatòria” al CCCB; la  lectura de textos de Llull que se celebrarà per Sant Jordi al Parlament de Catalunya; els actes que tindran lloc amb motiu de l’11 de setembre, així com l’acte de cloenda de l’Any Llull, que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el mes de novembre d’enguany. La commemoració es va iniciar el novembre passat amb un acte inaugural al Palau de la Generalitat i amb dos concerts de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya, l’un al Saló del Tinell de Barcelona, i l’altre a l’Església de Sant Francesc de Palma.
 
En el marc de la commemoració, enguany s’editen 45 publicacions sobre Ramon Llull: 12 textos originals; 10 adaptacions d’obres de l’autor al català contemporani; 8 obres traduïdes en quatre llengües (castellà, anglès, alemany i romanès), i 15 textos i estudis sobre l’escriptor.
 
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat que l’Any Llull “ofereix la possibilitat de subratllar la importància del personatge i de l’obra, però també de projectar al món l’obra lul·liana i la cultura catalana”. "De les 300 activitats de l’Any Llull, la meitat es faran fora de Catalunya. Projectarem més enllà de les nostres fronteres la nostra cultura", ha afegit.
 
El comissari de l’Any Llull, Joan Santanach, ha ressaltat la importància de Llull: “És moltes coses més que llengua i literatura: un pensador, filòsof, teòleg, creador d’una ciència de ciències, que ha estat estudiat, llegit i analitzat al llarg de molts segles a diferents indrets del món”.
 
Un llibre digital sobre Llull
La Biblioteca de Catalunya impulsa la publicació del llibre electrònic Ramon Llull a la Biblioteca de Catalunya, dedicat al pensador. El llibre és gratuït i es podrà descarregar a les plataformes iTunes i Google Play a partir del 29 de febrer. Inclou, a més d’una presentació a la figura i l’obra del pensador i d’un ampli recull de peces lul·lianes de la Biblioteca, entre les quals hi ha títols com l’Arbre de Ciència, la Doctrina Pueril, el Llibre d'Amic e Amat, el Llibre de contemplació o el Novus tractatus de astronomia; entrevistes a diversos investigadors, com són Lola Badia, Alexander Fidora, Amador Vega, Albert Soler i Ricard Torrents. Els textos del llibre són de Joan Santanach, comissari de la commemoració.
 
El llibre és el segon volum de la col·lecció Escrits i Memòria, coordinada per Antoni Rosell, que la Biblioteca de Catalunya edita amb l’objectiu de posar en valor els fons que custodia. La col·lecció gira a l'entorn dels textos essencials de la història i la literatura catalanes, a partir de documents que es troben a la Biblioteca de Catalunya. És tracta d’una col·lecció de caràcter divulgatiu a la vegada que rigorosa. És una col·lecció gratuïta, publicada sota una llicència Creative Commons, per contribuir a la seva difusió i a la democratització del coneixement.
 
Amb aquesta col·lecció, la Biblioteca de Catalunya vol aprofitar els avantatges que ofereix el format de llibre electrònic: una distribució fàcil  a través de les xarxes i una aproximació dinàmica i interactiva als continguts gràcies a la combinació d’ informació en diferents formats (entrevistes, arxius sonors, imatges digitalitzades i text).
 
Encara en l’àmbit digital, també s’ha elaborat el Nou glossari general lul·lià, que permet accedir al conjunt del lèxic de Ramon Llull en format digital i que vol ser una eina imprescindible per llegir l’obra catalana del beat.
 
En la presentació d’avui, també s’ha donat a conèixer el relleu al capdavant de l’Institut Ramon Llull. Durant l’acte s’ha anunciat que Manuel Forcano serà el nou director de la institució, en substitució d’Àlex Susanna. El nou director serà nomenat oficialment en els propers dies.
 
 
Ramon Llull
Ramon Llull és un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. No sols dels territoris de parla catalana, sinó de tota la tradició europea. Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Llibre del gentil e dels tres savis, el Blaquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de meravelles —amb el Llibre de les bèsties o l’Arbre de ciència.
 
Les inquietuds intel·lectuals de Llull, a més, el van portar a innovar en nombrosos àmbits. Actualment és considerat un precedent, el més reculat, de l’actual combinatòria informàtica, i així mateix de la teoria del vot i els sistemes electorals, o bé del diàleg interreligiós, amb una atenció especial en el diàleg amb el món musulmà.
 
L'originalitat del seu pensament i la qualitat sense parió de la seva  literatura han fet de Ramon Llull la figura més destacada arreu del món de la cultura catalana de tots els segles. La seva obra, escrita principalment en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies. Els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes llengües als centres de cultura i estudi més prestigiosos d’arreu del món.
 
La declaració  de l’any 2016 com a any de celebració de l’Any Llull va ser aprovada pel Govern de la Generalitat el març de 2015.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació de l'Any Llull

Fotografia: Presentació de l'Any Llull
JPG | 4210

Dossier de premsa: Any Llull

Dossier de premsa: Any Llull
PDF | 533

Dossier de premsa: Ramon Llull a la Biblioteca de Catalunya

Dossier de premsa: Ramon Llull a la Biblioteca de Catalunya
PDF | 681