El president Puigdemont rep al president Francisco Javier Lambán
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebut aquesta tarda al president del Govern d’Aragó, Francisco Javier Lambán, “en una reunió marcada per la cordialitat i per la voluntat d’enfortir les relacions entre Catalunya i Aragó”. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, en la compareixença posterior a aquesta trobada.
 
Segons la portaveu, el Govern de Catalunya i el d’Aragó són conscients que són molts els interessos mutus, des dels econòmics fins als culturals, passant pels logístics i socials. “Un anunci és el que ha fet aquest matí el port de Barcelona en relació a una molt bona inversió que contribuirà, sense cap mena de dubte, a aquest progrés econòmic del territori de la comunitat autònoma d'Aragó”, ha exemplificat.
 
Munté també ha dit que al llarg de la trobada, “s’ha fet evident la complicitat i la voluntat d’explorar acords en matèria lingüística”. És en aquest sentit que el president Puigdemont, segons ha explicat la portaveu, ha agraït a Lambán el gest de derogació de la llei del LAPAO. Tot i que en altres aspectes les posicions entre els dos governs són diferents, Munté ha assegurat que “no per això s’han deixat de tractar qüestions com les que tenen a veure amb el Pla Hidrològic Nacional o amb les obres d’art de Sixena”. La portaveu ha assegurat que “és així com s’ha valorat positivament tot acostament que es pugui produir des d’una vessant econòmica i industrial”. Pel que fa a les obres d’art de Sixena, “el Govern de la Generalitat hem adoptat algunes decisions, tot i que respectem el procés judicial que està en marxa i que no ha finalitzat encara, perquè entenem que hem de poder preservar la presència d'aquestes obres d'art dins de Catalunya”, ha expressat. Munté ha assegurat que existeix una voluntat de diàleg per part dels dos governs: “els dos presidents també s'han emplaçat a continuar parlant. De fet, una d’aquestes properes trobades serà per part dels titulars de la matèria com és el conseller de cultura i la consellera del Govern d'Aragó per intentar torbar fórmules i una solució a aquest conflicte”.
 
A la trobada, ha continuat explicant, “un dels acords als que s'ha arribat és mantenir un contacte més estret amb els diferents consellers del Govern de la Generalitat i dels seus homònims al Govern aragonès”. Concretament, ha especificat que es farà des de l’àmbit d’empresa i també d’infraestructures i sostenibilitat, més enllà de la trobada prevista entre els consellers de cultura dels governs de Catalunya i d’Aragó.
 
Amb relació a l’avís de la Moncloa que les declaracions també poden ser punibles pel TC, Munté ha reiterat que les tasques de l'acció exterior recollides a l'Estatut de Catalunya formen part del compromís i la responsabilitat d'aquest Govern. La portaveu ha recordat que “també forma part del programa electoral de Junts pel Sí, amb aquesta voluntat de disposar d'un departament que pogués tenir aquesta visibilitat pel que fa a l’acció exterior, però també forma part del programa de Govern que es va aprovar al Parlament al ple d’investidura de Puigdemont. Per tant, més que cautelosos, que crec que ho som sempre, el que fem és treballar i parlar convençuts que estem en el marc de la legalitat, i en aquest cas, insisteixo, dins del nostre marc estatutari”.
 
Crida a l’acord per solucionar la vaga de metro
Pel que fa a la vaga de metro que ha coincidit amb la inauguració del Mobile World Congress, la portaveu ha dit que la voluntat del Govern és emplaçar totes les parts implicades -TMB, Ajuntament i comitè d’empresa- a asseure’s i explorar totes les opcions “per a poder arribar a un acord que eviti totes les molèsties que s’estan produint a tants ciutadans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Munté també ha fet èmfasi en la importància per a Barcelona del MWC. “Des de la nostra posició com a Govern, d’element mediador, per tal d'acostar posicions demanem a les parts que s'asseguin i busquin vies per tal de solucionar aquest conflicte tenint en compte que hem de ser tots molt conscients del que tenim entre mans”, ha reblat.

1  

Imatges

El president Puigdemont rep al president Francisco Javier Lambán

El president Puigdemont rep al president Francisco Javier Lambán 700

1  

Fitxers adjunts

Compareixença portaveu Neus Munté

Compareixença portaveu Neus Munté
JPG | 860