• El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí la presa de possessió de diversos membres de la Comissió Jurídica Assessora
  • El president subratlla que aquest alt òrgan consultiu “garantirà el bon fer, amb rigor i seguretat” dels treballs per a la creació d’un nou Estat
Presa de possessió de la Comissió Jurídica Assessora
El president Puigdemont amb Marc Marsal, un dels nous membres de la Comissió Jurídica Assessora . Foto: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha definit aquest matí la Comissió Jurídica Assessora com “una estructura d’Estat” que “garantirà el bon fer, amb rigor i seguretat” dels treballs que les institucions han de fer en “el desplegament inoblidable, indefugible i irrenunciable de l’encàrrec que ens fa el poble de Catalunya a través del seu Parlament”.

 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes manifestacions en el decurs de la presa de possessió de cinc nous membres de la Comissió Jurídica Assessora, que s’ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat.
 
El president ha començat la seva intervenció agraint la feina dels 5 membres que han deixat el seu càrrec, dels quals ha lloat “la seva trajectòria i acreditat servei a la institució i, a través d’ella, al país”. En aquesta línia, Carles Puigdemont ha encoratjat els nous membres de la Comissió a desenvolupar amb èxit les seves noves responsabilitats, que, ha destacat, “haureu de fer en un moment especial que ens ha tocat a tots servir al país”.
 
Pel president, aquest òrgan jurídic té al davant com a repte “observar especialment” les dues fidelitats que li són pròpies; d’una banda, “la tradició jurídica de Catalunya forjada a la història de la pròpia Comissió”, i, de l’altra, “la que es desprèn del lema que hi ha incorporat a la medalla que us acredita com a membres d’aquest òrgan i que diu ‘seny i saber’”.
 
El cap de l’Executiu ha ressaltat que aquest lema vol dir “treball des del rigor i el coneixement, des de la independència i, sobretot, des de la vocació de servei”. Aquests són  uns valors, ha continuat dient el president, sota els quals ja va néixer la Comissió Assessora en l’època de la Generalitat republicana i sota els quals va ser restituïda a la democràcia. Per tot això, Puigdemont ha instat els membres d’aquest òrgan consultiu a  “continuar prestant servei en l’estat que democràticament estem constituint, amb aquests valors lligats a  la llibertat i el respecte”.
 
Avui han pres possessió com a membres de la Comissió els juristes Marc Marsal, Alfredo Galán, Joan Pagès, Sònia Ramos i Antoni Vaquer. El Govern va aprovar el passat 16 de febrer el Decret 182/2016 mitjançant el qual es renova parcialment la Comissió Jurídica Assessora, que està integrada per 15 juristes, que vetllen per la legalitat de l'actuació de les diverses administracions catalanes. 
 
La Comissió Jurídica Assessora és l'alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat de Catalunya. Va ser creada el 24 d'octubre de 1932 pel president Macià i restablerta el 1978. Es tracta d'un òrgan estatutari, previst a l'article 72.1 de l'Estatut d'autonomia de 2006, que exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional, en garantia de la seva objectivitat i independència. 
 
Prèviament a la intervenció del president, hi ha intervingut el president de la Comissió Jurídica Assessora, Albert Lamarca. A l’acte hi han assistit diversos membres del Govern, encapçalats pel vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.
 

2  

Imatges

Foto de grup de la Comissió Jurídica Assessora

Foto de grup de la Comissió Jurídica Assessora 1393

Presa de possessió d'un dels membres

Presa de possessió d'un dels membres 1186