El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha revelat aquest dimecres que, segons les dades de què disposa el Govern, “no hi ha cap detingut per gihadisme a Catalunya que s’hagi radicalitzat als centres penitenciaris de la Generalitat”. El conseller ho ha afirmat durant la seva compareixença a la Comissió de Justícia, després de les preguntes dels grups parlamentaris en relació amb la prevenció del gihadisme per part del Departament. Es tracta d’un fet rellevant si es té en compte que alguns dels autors d’atemptats a Europa s’havien radicalitzat precisament en centres penitenciaris de França, Bèlgica i Dinamarca.
 
Unitat específica per a la prevenció del gihadisme
 
El conseller ha assegurat que “la prevenció ha donat bons resultats”. No obstant això, ha recordat que “el risc zero no existeix” ja que el nivell d’alerta és de 4 sobre 5.
 
“En els centres penitenciaris hi ha interns que poden ser fàcilment manipulables, que es poden sentir seduïts per les proclames radicals i acabar reclutats per fer la gihad”, ha afegit el conseller. Precisament per aquest motiu, els serveis penitenciaris disposen d’una unitat específica de prevenció del gihadisme, que detecta els interns amb patrons que els converteixen en potencials terroristes. Aquesta unitat del Departament de Justícia comparteix tota la informació amb els Mossos d’Esquadra, amb qui valora “qualsevol senyal d’alerta” i manté un “òptim nivell de coordinació i d’intercanvi d’informació”.
 
Formació especialitzada per als funcionaris
 
Per al seguiment i la detecció de potencials gihadistes, el Departament de Justícia ha fet formació especialitzada per a 600 comandaments dels serveis penitenciaris, i aquest any oferirà 200 places més de formació bàsica dirigida als funcionaris de vigilància penitenciària. L’objectiu és que els funcionaris siguin capaços “d’observar i detectar els indicadors de radicalització ideològica”, ha explicat el conseller. A banda de l’aposta per l’especialització i la formació, el conseller Mundó també posa èmfasi en la mediació cultural, que serveix per evitar els conflictes interculturals en els recintes penitenciaris.