Comissió de Treball
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha comparegut aquesta tarda a la Comissió de Treball del Parlament de Catalunya. Durant la seva exposició ha donat a conèixer els principis i les línies estratègiques que regiran durant aquesta legislatura la conselleria que encapçala. Dolors Bassa s’ha compromès a dur a terme una gestió marcada per tres voluntats molt clares: voluntat d’escolta, voluntat de diàleg  i voluntat de col·laboració.
 
La consellera ha obert la seva intervenció abordant la reestructuració del Departament. En aquest sentit, ha destacat que la fusió de dues grans àrees, l’antic Departament d’Ocupació i el de Benestar Social i Família, “respon a una raó molt tangible, el treball és la millor política social que podem fer en aquests moments”. La consellera s’ha mostrat convençuda que “la feina digna és la base per una vida plena, que no es pot ser lliure si no es gaudeix de l’autonomia personal que implica, tant la part econòmica com social, el propi treball”. Bassa ha afegit que “la transversalitat d’actuacions en les polítiques socials i de treball, perquè en síntesi el treball i les polítiques socials són els principals correctors de desigualtats”.
 
Bassa ha lamentat la duresa de la crisi a Catalunya, que ha comportat “la destrucció de llocs de treball, molt per sobre d’altres territoris, el major increment de l’índex de pobresa, la davallada dels salaris i el deteriorament del poder adquisitiu tant de les persones actives en el mercat de treball com les inactives”. La consellera ha apuntat que aquesta situació econòmica i social ha estat també “un dels detonants del clam de la societat catalana que demana eines efectives d’autogovern i sobirania econòmica”.
 
“La inversió estatal per a polítiques actives d’ocupació s’ha reduït un 60% els darrers anys, en un període en què la crisi ha tingut un impacte major entre les persones i amb índex d’atur superiors al 20%”, ha dit Dolors Bassa. A més, segons la consellera, l’assignació d’aquests fons s’ha fet tard i l’Estat els ha transferit amb un fort endarreriment. Aquesta situació, juntament amb la impossibilitat d’avançar-los amb recursos propis, ha implicat una gran dificultat en l’execució dels programes i les accions per a lluitar contra l’atur.
 
La titular de Treball ha denunciat que davant d’aquest escenari “la manca de competències i recursos per fer-hi front, en no tenir estat propi, no permet generar polítiques d’impuls i recuperació, com seria desitjable”. És per això que ha reivindicat “la recuperació dels drets bàsics de la ciutadania, necessitem un contracte social per un nou Estat que es construeixi a partir de les potencialitats del territori, dels agents socials i econòmics, de la dinàmica pròpia, per garantir la qualitat de vida de les persones i el garant de les oportunitats”.
Més feina estable i de més qualitat
 
Pel que fa als índex d’ocupació, Bassa ha destacat que “en una primera lectura superficial, les dades demostren que estem guanyant la lluita de les xifres de l’atur, però si aprofundim veiem que ens queda molt per a fer. I de cap de les maneres farem una lectura triomfalista com fan alguns altres governs que tiren coets cada vegada que hi ha una diferència en les dades. Cal que la gent trobi feina estable, ja que tenim dades de contractació temporal excessivament altes. També s’ha de treballar perquè els ciutadans no només trobin feina estable, sinó de més qualitat”.
 
És per això que, en l’àmbit del treball, la consellera ha fixat com a objectius estratègics del Departament millorar l’ocupabilitat de totes les persones, en especial d’aquells col·lectius amb especial dificultat en aquests moments com són els joves, les persones desocupades de llarga durada i els majors de 45 anys.
 
Pel que fa als joves, Bassa ha remarcat que “si hi ha una emergència entre els joves, aquesta és fer front a l’elevadíssim atur juvenil, combatre la precarització que viu el jovent en l’àmbit laboral i revertir l’exili juvenil per recuperar el talent”. La consellera ha posat en valor la unió de les branques de Treball i Afers socials i ha destacat que el nou organigrama del Departament ofereix l’oportunitat de sumar esforços, alinear objectius i treballar colze a colze entre els programes del Servei d’Ocupació de Catalunya i la Direcció General de Joventut, compartint recursos comuns, com el programa de Garantia Juvenil així com utilitzar el recurs del Carnet Jove.
 
Dolors Bassa també ha avançat que aquest 2016, a càrrec dels pressupostos addicionals de la Conferència Sectorial d’Ocupació, “es durà a terme un programa d’atenció personalitzada a les persones demandants de feina que són aturades de llarga durada i tenen entre 30 i 55 anys. Un programa que es fonamenta en els serveis d’orientació i comptarà amb l’acompanyament individualitzat de les persones que tindran assignats els demandants d’ocupació, personal tècnic especialitzat i que faran de tutors al llarg de l’itinerari pactat”.
 
 
Recuperar la RMI com a dret subjectiu
 
La consellera ha assenyalat que “un dels objectius principals de la conselleria és recuperar la RMI com a dret subjectiu per evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat i de pobresa i que alhora prioritzi la inclusió social a través del treball”.
 
En aquest sentit, la consellera ha recordat que el pla de xoc social fa una previsió pressupostària de 70 milions d’euros addicionals al pressupost executat de la RMI durant el 2015.
 
Promoure el marc català de relacions laborals i instituir-lo com a referent
 
Bassa ha marcat com a objectius en el camp de la concertació social i les relacions laborals la necessitat consolidar i potenciar el Consell de Relacions Laborals com a espai estable de diàleg i participació per tal de promoure el marc català de relacions laborals i instituir-lo com a referent.
 
La consellera també ha destacat la voluntat d’impulsar l’establiment d’un marc català de relacions laborals, guiat per la col·laboració, el diàleg social i la concertació amb tots els agents que intervenen en el món del treball, amb l’objectiu d’assolir un treball més just i digne.