•  El cap de l’Executiu, en una entrevista a la Cadena Ser, es mostra escèptic amb la reforma federal perquè “ho portem escoltant des de fa 25 anys i res. El federalisme es demostra federant”
 
  • Puigdemont insisteix que “estem asseguts permanentment a la taula del diàleg i la negociació, però estem sols”
 
 
  • El president remarca que “no es culminarà el procés sense que la gent ho validi amb el seu vot”
Entrevista a la Cadena Ser
El president Puigdemont en un moment de l'entrevista a la Cadena Ser

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha valorat negativament el contingut de l’acord signat ahir entre el PSOE i C’s perquè “no només no resol, sinó que contribueix a enquistar alguns dels problemes que Espanya té en aquests moments i, en particular, la seva relació amb Catalunya”. En una entrevista aquest matí al programa Hoy por Hoy de la Cadena Ser, Puigdemont ha afegit que els pactes entre formacions polítiques sempre són desitjables en la cultura democràtica, però aquest acord és, a més, “bastant impossible perquè la suma no surt per enlloc i crea unes fronteres perquè es pugui ampliar”.
 
El cap de l’Executiu s’ha mostrat escèptic amb l’anunci de reforma federal que proposa aquest pacte perquè, ha recordat, “ho portem escoltant com a mínim durant 25 anys, i només hem assistit a anuncis”, i ha continuat “el federalisme es demostra federant, i quan el PSOE ha estat al Govern no ha federat res, i ara volen que els creiem que van seriosament”.
 
En aquest sentit, el president ha volgut posar en relleu “el gran esforç ideològic “ que els partits nacionalistes i independentistes catalans han fet per col·laborar amb governs del PP i del PSOE “en moments clau com el 2010”; però “malgrat el full acreditat de serveis, hem arribat a la conclusió molt majoritària que no hi ha camí a recórrer”.
 
“Portem molts anys intentant trobar el que a l’inici de la transició es va anunciar com un espai  de convivència, de construcció col·lectiva, conjunta i solidària, i passats 35 anys els resultats són descriptibles” ha continuat el cap de l’Executiu. I ha afegit “no es pot parlar de cap accelerada del procés, sinó que és una construcció lenta, constant  i massiva d’un projecte que  vol conduir a convertir Catalunya en un estat independent”. “Nosaltres hem fet un esforç, hem posat al damunt de la taula un projecte difícil, discutible, que tindrà molts obstacles, però és concret i es basa en el suport de dos milions de persones a Catalunya”, ha insistit.
 
A preguntes de la directora del programa, Pepa Bueno, sobre si hi haurà diàleg amb el nou Govern que hi hagi a l’Estat, el president ha deixat clar “que no hi ha cap solució que no passi pel diàleg i la negociació”. Per això, ha insistit que “estem asseguts permanentment en una taula de diàleg i negociació en la qual de moment estem sols”. “Estem esperant que algú s’assegui a l’altra banda, encara que sigui per fer inventari de les discrepàncies”, ha remarcat, i ha assegurat que si el Govern d’Espanya posa sobre la taula fer un referèndum “ens podríem posar d’acord a fer-ho”.
 
“El procés no es culminarà sense que la gent ho validi amb el seu vot”
 
En un altre moment de l’entrevista, el president s’ha referit al full de ruta del procés sobiranista, i ha afirmat que “no culminarem un procés sense que la gent, a través del seu vot, ho validi”, i ha recordat que així és com s’actua a moltes democràcies occidentals i avançades, “donant el vot a la gent”. “Això no ha d’espantar ningú, i menys als que agafen la bandera de la reforma i la regeneració política i democràtica. Si comencem negant el referèndum, quina reforma i regeneració democràtica!”, ha exclamat Puigdemont.
 
Preguntat per la directora del programa si el Govern desobeirà les sentències del Tribunal Constitucional, el president ha manifestat que “a la lògica de la desobediència  no ens trobaran ni em trobaran, perquè no és ni constructiva ni crec que sigui positiva”. I ha afegit “no volem desobeir ningú sinó obeir un compromís molt sagrat, que és el compromís parlamentari i democràtic, que ha de valer una mica més que el que decideixin un tribunals concrets en un moment concret”.
 
En aquesta línia, el president ha reptat que es digui “en què estem incomplint l’Estatut de Catalunya” i ha posat com a exemple la Conselleria d’Exteriors, les competències de la qual estan recollides en aquesta norma , i “malgrat això està recorreguda”, ha criticat.
 
 

1  

Imatges

Entrevista a la Cadena Ser

Entrevista a la Cadena Ser 185