• El cap de l’Executiu reitera la seva voluntat de diàleg i assegura que “si algun govern espanyol proposés un referèndum perquè Catalunya pugui decidir si vol esdevenir un Estat ens seurem a negociar”
  • Puigdemont considera que el debat d’investidura és la “certificació de les exèquies de la tercera via” i adverteix que “nosaltres anirem passant, anirem tirant i, si algú té alguna cosa a dir-nos, ja ens ho farà saber”
 
El president Puigdemont en la sessió de control
El president Puigdemont en la sessió de control
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat aquest matí l’acció del seu Govern i l’ha contraposada amb el que passa a l’Estat. Ha fet notar que “mentre aquí disposem d’un Govern que té el seu programa aprovat i que va tirant endavant, per desgracia a l’altre costat no hi ha massa ningú a qui puguem plantejar qüestions perquè la resposta que trobem és que estem en funcions”. Carles Puigdemont ha subratllat que la feina que es fa per la ciutadania es demostra amb dades i ha posat com a exemple les darreres xifres de l’atur, corresponents al febrer. “A Catalunya hem reduït l’atur en més de 7.800 persones, 1,5 punts menys, metre a l’Estat espanyol ha pujat”, ha remarcat.
 
En diversos moments del ple, el cap del Govern s’ha referit al debat d’investidura que s’està fent al Congrés dels Diputats i ha lamentat “que es destinin tants recursos, esforços i atenció a un resultat previsible”, que implicarà que durant unes setmanes més “hi haurà inestabilitat política” a l’Estat. “Això té conseqüències per a la gent, per a l’economia i per a les empreses”, ha afegit. “Per tant – ha dit - necessitem imperiosament que la política espanyola es posi les piles, que faci els deures que tothom està esperant no només aquí, sinó també al conjunt d’Europa i que hi pugui haver un interlocutor”.
 
El cap de l’Executiu ha qualificat de “preocupant, decebedor, inconcret i insuficient” el programa de Govern del candidat del PSOE pel que fa a les propostes del Parlament de Catalunya, “que són les aspiracions d’una part important de la població de Catalunya”. “Està traçant un camí imaginari, pel que fa a Catalunya, difícilment recurrible i menys a partir investidura d’una presidència imaginària”, ha reblat.
 
El president Puigdemont també ha assenyalat que el debat d’investidura és la “certificació de les exèquies de la tercera via”, que, ha dit, permetrà que “ningú més no es podrà cridar a engany si hi havia algú esperançat en què hi hauria un espai de concertació d’una proposta amb la qual ens poguéssim sentir còmodes”. “Les  esperances que poguessin haver han quedat esvaïdes i quedaran esvaïdes”, ha remarcat i ha posat en valor que “el camí triat per la gent que va anar a votar el 27S és el que genera consensos en el país i ens permet tirar endavant un full de ruta amb clars objectius i horitzons”. “Nosaltres anirem passant, anirem tirant i, si algú té alguna cosa a dir-nos, ja ens ho farà saber”, ha conclòs. 
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha assegurat que  “si hi hagués algun govern espanyol que proposés un referèndum perquè Catalunya pugui decidir si vol esdevenir o no un estat independent, sempre ens seurem a negociar els termes d’aquest referèndum”, però s’ha lamentat que “ara mateix” aquesta oferta només la defensa Podem. Ha subratllat la “voluntat de diàleg” per part del Govern català i ha reiterat  que aquesta predisposició és tradició del catalanisme en totes les seves expressions, perquè “sempre ens seiem a escoltar i si podem trobar punts de contacte o punts d’acord,  sempre ho fem”.  En aquest context, el cap de l’Executiu ha advertit que de la mateixa manera que s’exigeix al Govern català que quan hi hagi una oferta s’assegui a negociar-la, la Generalitat ha de poder preguntar “què passarà si aquesta opció no és viable, no és factible, ni és possible de cap de les maneres”.
 
Puigdemont ha reconegut que és improbable que Sánchez es converteixi en president de l’Executiu espanyol, però ha avançat que el “preocupa l’esperit del pacte conegut fins ara” i  ha assegurat que “no ens satisfà no només pel que té a veure amb Catalunya, sinó també per qüestions de política general que ens preocupen enormement”. 
 
 
“Segrest inacceptable dels diners dels catalans”
 
En un altre moment de la seva intervenció en el ple, el president de la Generalitat ha denunciat que el “segrest de diners que són dels catalans, per part del Govern espanyol, és inacceptable” i ha fet notar que “els continuarem reclamant per atendre les demandes de la societat i les polítiques que aquest Govern té marcades com a prioritàries”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha assenyalat que “per poder dotar-nos d’uns pressupostos que facin front a les expectatives del pla xoc social i a les urgències que tenim detectades com a país i que puguin permetre impulsar aquelles polítiques estratègiques en l’àmbit de la societat del benestar ens caldrà no només millorar la nostra capacitat de recaptar els ingressos propis, sinó, sobretot, que l’Estat no especuli, no jugui  amb el que són  diners dels catalans”.

1  

Imatges

El president Puigdemont en la sessió de control

El president Puigdemont en la sessió de control 2361