• El conseller Romeva ha clos la presentació de la 44a edició Premis Octubre a Barcelona
  • Els Premis Octubre són un certamen literari convocats a València per l’Editorial Tres i Quatre
  • Romeva ha agraït als organitzadors la voluntat d’estar presents a Catalunya per donar a conèixer les obres “d’un certamen tan carregat d’història i de significació com són els Premis Octubre”
Romeva Premis octubre
 
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha participat aquest dimecres al vespre en la cloenda de l'acte de presentació dels darrers Premis Octubre, organitzat per l’Editorial Tres i Quatre al Palau Robert de Barcelona.
Aquest certamen literari convocat a València ha arribat a la seva 44a edició. Romeva ha subratllat que “els vincles entre Catalunya i el País Valencià són culturals i lingüístics, però les solucions per articular la nostra cooperació present i futura han de ser polítiques” perquè “la ciutadania així ho reclama”. Segons Romeva, “amb nous govern s’obren noves possibilitats de sinergia” i “ara es comença a albirar la reconfiguració d’un espai cultural com a generador d’oportunitats de progrés”.
 
Romeva ha agraït als organitzadors la voluntat d’estar presents a Catalunya per donar a conèixer les obres “d’un certamen tan carregat d’història i de significació com són els Premis Octubre”. “Sabeu que aquesta és casa vostra, igual que nosaltres ens sentim com a casa al País Valencià”, els ha manifestat. “Tenim una llengua de futur, i ho serà encara més si és la llengua de tots”, ha reblat el conseller.
 
En aquest sentit, el conseller ha destacat que “vivim una època d’esperances renovades que hem de saber transformar en realitats tangibles”. “Mai no hi havia hagut tants parlants com ara: més de 10 milions”, ha recordat.
 
“Llegir i escriure en la nostra llengua no és tan sols un dret inalienable ni només un plaer estètic”, ha afirmat Romeva, perquè “significa afirmar la nostra identitat i crear un imaginari literari propi”. “Una llengua és una mirada particular al món: renunciar-hi és fer el món més petit”, ha afegit.
Romeva ha felicitat els guanyadors del certamen i ha recordat que la literatura “és un dels instruments de major potència revolucionària” i que “precisament per això el llibre ha estat històricament alhora temut i desitjat, reprimit i compartit”.
 
Enguany, les obres guanyadores que s’han presentat han estat “L'assassí que llegia Vidal Vidal”, de Miquel Àngel Estradé en la categoria d’Andròmina de narrativa’; “Secreta Dàlia”, de Josep-Ramon Bach, com a ‘Vicent Andrés Estellés de poesia’; i “Valencians sense ADN. Relats dels orígens”, de Ferran García-Oliver, en la categoria ‘Joan Fuster d'assaig’.
 
A banda de Romeva, l’acte ha comptat amb la participació de l’historiador Josep Fontana, l’escriptor Vicenç Villatoro, el poeta i president del CoNCA, Carles Duarte, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i el tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens.
 

1  

Imatges

Premis Octubre

Premis Octubre 2417