El president Puigdemont amb els alumnes que l'han entrevistat
El president Puigdemont amb els alumnes que l'han entrevistat
 
  • El president alerta que “unes noves eleccions a l'Estat espanyol poden donar un resultat similar i el bucle pot continuar”
  • El cap de l’Executiu ha estat entrevistat avui a BTV pels nens de l’Escola Nou Patufet de Gràcia, en el marc de la programació que la cadena dedica a les escoles
 
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat avui convençut que el nou Estat català necessitarà tenir “una política de defensa nacional”, però ha explicat que aquesta “no passa necessàriament per tenir un exèrcit convencional”. El que caldrà, ha dit, serà “intel·ligència de defensa” i tenir gent molt preparada que davant possibles amenaces globals, especialment a la xarxa.
 
En el decurs d’una entrevista a BTV, que avui han conduit infants de l’escola Nou Patufet del barri de Gràcia de Barcelona, el cap de l’Executiu ha aclarit que seran els ciutadans a través de les seves aportacions a la discussió de la futura Constitució catalana qui en un procés participatiu decidiran l’hipotètic model de defensa.
 
A preguntes dels nens i nenes que l’entrevistaven al programa BTV+, sobre una possible independència, el president ha assegurat tenir “ple convenciment” que s’aconseguirà “si ho volen la majoria dels catalans”, perquè que aconseguirem “allò que vulguem fer, si ens ho proposem col·lectivament, si ho fem de manera pacífica i democràtica com ho estem fent i si som la majoria”. “La voluntat de la gent és la llei suprema”, ha defensat i, si la majoria diu a les urnes que “es canviïn lleis, s’han de canviar. Aquesta és l'essència de la democràcia”, ha reblat.  
 
El president els ha explicat que “els sistemes polítics de cada comunitat de gent, de cada país, els decideix la gent”, perquè “no és una cotilla, que una generació ho prepara i ja ho prepara per sempre, sinó que justament si ho volem, i en aquest cas, a més, si ho volem la majoria, ho tirarem endavant”.
 
En aquest context, i pel que fa a les relacions amb l’Estat, ha defensat “la necessitat de ser amos i senyors de les nostres eines” per “poder decidir com ens relacionem amb els altres i contribuïm, òbviament, al desenvolupament”. Pel president, es tracta  definir també com “ens hem d'implicar sobretot amb l’estat espanyol, i la comunitat europea, perquè són els nostres veïns, i  la nostra xarxa d'interessos” .
 
En clau espanyola, el president s’ha mostrat convençut que la votació d’aquest vespre  al Congrés de Diputats “no hi haurà sorpresa” i que “molt probablement Espanya continuarà sense tenir Govern” i ha alertat que “quedaran molt pocs dies per posar-se d’acord i sinó, hi haurà noves eleccions”, tot i que si és així ha alertat que “poden donar un resultat similar i el bucle pot continuar”.

En un altre moment de l’entrevista i en ser preguntat per l’actual president del Govern central en funcions, Puigdemont ha respost que “gairebé preferiria opinar del que no diu, que és molt eloqüent, més que no pas del que diu, perquè a de vegades diu moltes obvietats”, perquè   “a vegades diu moltes coses, algunes que són bastant insensates, i massa vegades no diu res” i s’ha lamentat que d’ençà que ell va prendre possessió com a president de la Generalitat no l’hagi trucat,  perquè “això és una cosa que gairebé frega la mala educació, la descortesia”. I ha afegit: “lamento que no tingui res a dir del fet que hi ha dos milions de persones a Catalunya que han votat tenir un estat independent, i que no sap i no contesta”.
 
Finalment, a requeriment dels infants que  han actuat com a entrevistadors que li han preguntat si es veu preparat per presidir una Catalunya independent, el president els ha respost afirmativament, tot i que ha aclarit que no “és l’únic preparat” per fer-ho i que serà la gent qui ho decideixi.
 
Barcelona Televisió ofereix durant tota la jornada una programació especial amb versions juniors de tots els programes de la cadena.
 

2  

Imatges

El president Puigdemont amb els alumnes que l'han entrevistat

El president Puigdemont amb els alumnes que l'han entrevistat 690

El president Puigdemont durant l'entrevista

El president Puigdemont durant l'entrevista 617