• Assegura que tota la tasca de govern es posa al servei d’un doble objectiu: millorar el benestar dels ciutadans; i blindar els seus drets mitjançant unes estructures d’estat
  • Adverteix al sector financer que ha de superar la baixa rendibilitat del negoci amb el foment de la sostenibilitat a llarg termini, i accentuant la innovació i la digitalització
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha destacat aquest divendres la voluntat de mantenir una negociació permanent amb l’estat espanyol, però també que “és prioritari per a nosaltres establir un diàleg fluid amb la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i altres organitzacions econòmiques internacionals”, amb l’horitzó de bastir un projecte de país modern, democràtic, solidari i responsable. Junqueras ha presidit la 25a Jornada BBVA d’Economia i Perspectives celebrada a l’Espai Cultura Fundació Sabadell aquesta tarda. En el seu discurs de cloenda, ha assegurat que “una Catalunya independent continuaria tenint l’euro com a unitat monetària” i garantiria “l’accés de les entitats catalanes al crèdit del BCE”.
 
Així, el vicepresident ha indicat que el full de ruta del Govern passa per bastir estructures d’estat com una hisenda pròpia i la conversió de l’Institut català de Finances en un banc públic, un promotional banc. “Volem assegurar que tota la tasca del Govern es posa al servei d’un doble objectiu: millorar el benestar dels nostres ciutadans i blindar els seus drets mitjançant les estructures pròpies d’un estat”. Per aconseguir aquest doble objectiu, Junqueras ha afirmat que és la primera vegada que un conseller d’Economia i Hisenda fa compatible el seu càrrec amb la vicepresidència del Govern català. “Aquesta combinació no és fruit de cap casualitat, sinó de la voluntat d’assegurar una coordinació el més efectiva possible de la tasca de Govern” per aconseguir posar els fonaments del nou estat mentre es gestiona una realitat econòmica i social difícil, ha reblat.
 
I en tot aquest context, el sector financer hi juga un paper cabdal. Oriol Junqueras ha indicat que “Catalunya necessita un sector financer estable per tal d’assegurar que el creixement mostrat els dos darrers anys es converteixi en sostingut en el llarg termini”. Fent un repàs a la situació econòmica catalana, europea i mundial, el responsable de les finances catalanes ha afegit que els bancs tenen “un paper fonamental a jugar com a catalitzador d’una transició mundial cap a un creixement més sostenible a llarg termini. El sector financer pot optar per ser recordat per la crisi de 2008, que va presidir, o per les seves mesures creatives i enginyoses que implementi per fomentar la sostenibilitat a llar termini. En aquest sentit, la innovació i la digitalització del sector són clau” per millorar la rendibilitat i la eficiència.
 
Després de les ponències del cap d’Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Domènech, i del president de Lead To Change i de la Barcelona Drucker Society, Xavier Marcet, Junqueras ha parlat del comportament de l’economia catalana, que ha experimentat un creixement del 3,4% l’any passat, a un ritme que no es produïa des d’abans de la crisi financera iniciada el 2007, i molt per sobre de l’augment de la mitjana europea (1,8% i 1,5% a la zona euro). La demanda domèstica ha estat el motor d’aquest creixement, alhora que les exportacions han mantingut un gran dinamisme.
 
Igualment, el vicepresident ha explicat que les dades d’inversió estrangera a Catalunya són molt positives, ja que “desmenteixen les reticències de les empreses estrangeres a continuar invertint a Catalunya per la situació política en què estem immersos. Fins al setembre de 2015, la inversió estrangera rebuda es va més que triplicar respecte al 2014”. Tot i els dubtes sobre la salut de l’economia nord-americana, la sortida de capitals de la Xina i els temors sobre la solidesa de la banca europea preocupen, i demostren que encara hi ha riscos en la recuperació econòmica global, Junqueras ha insistit a recalcar que Catalunya ha millorat el model productiu desequilibrat de l’any 2006 per un “patró de creixement econòmic basat en l’augment de la productivitat i la competitivitat, centrat en activitats productives i en la innovació, i amb capacitat per generar ocupació de qualitat”, ha conclòs.