La consellera Munté avui al programa l'Oracle de Catalunya Ràdio
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha destacat avui en el transcurs d’una entrevista al programa L’oracle de Catalunya Ràdio, que “tenim la certesa i la voluntat, que en un període aproximat de 16 mesos, podrem culminar el mandat del 27S” per proclamar Catalunya com un Estat independent, “en els marcs i amb els instruments que ens són necessaris”.
 
Munté ha insistit, que “les coses s’han de fer ben fetes i amb seguretat jurídica per a tothom”. En aquest sentit, ha destacat que “el que va començar a les urnes finalitzarà, passant per una nova pantalla democràtica, convocant el referèndum de la Constitució i proclamant efectivament la independència”.
 
En definitiva, segons la consellera, “del que es tracta és de poder canviar de legalitat. I per passar d’una legalitat a una altra, hem de poder garantir seguretat jurídica per a tothom. Per tant, aquí està la clau de la qüestió: que en aquest període nosaltres puguem tenir a punt tots aquells instruments que ens són imprescindibles, les normatives que ens són imprescindibles”.
 
“La declaració d’independència s’ha de poder fer tenint aquestes lleis preparades i aleshores anunciar que comencem a funcionar com un estat independent, per poder aprovar-les”. Segons la consellera Munté,  de no fer-se aquest anunci, òbviament aquestes lleis serien inconstitucionals. “El pas d’una legalitat a l’altra s’ha de fer sense generar cap buit legal, garantint la seguretat jurídica a tothom. No ens ho podem permetre ni ho volem, perquè un dels principis bàsics que regeix tot aquest procés cap a l’estat independent és la seguretat jurídica. I seguretat jurídica vol dir protecció dels interessos de totes les persones. Per tant, serà imprescindible  per fer aquest canvi de legalitat, haver fet l’anunci internament i internacionalment de la nostra voluntat de començar a funcionar i a caminar com un estat independent”.
 
Munté ha destacat, però que aquest termini de 16 mesos, que restarien dels 18 que es van fixar en principi, “és un termini que volem respectar i complir, però és un termini orientatiu”.
 
Per acabar, Neus Munté ha destacat també que “no podem aventurar quina serà la resposta en cada moment del govern de l’Estat a cada pas que fem, més enllà de tenir-nos acostumats a l’amenaça constant i a la impugnació de cada moviment que es fa des del govern de la Generalitat en determinats àmbits i des del Parlament de Catalunya”,  però ha insistit, que “el que estem fent és complir un mandat democràtic. Per tant, aspirem i treballem per a poder dir a la ciutadania de Catalunya que tenim una normativa que dóna seguretat jurídica, empara als drets de les persones, i el que toca és fer obediència i compliment d’aquesta normativa”.