• El cap de l’Executiu ha presidit la presentació del llibre Cata...què? en un acte en el qual també han intervingut el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i l’expresident Artur Mas
El president Puigdemont, amb el vicepresident Junqueras, l'expresident Mas, el coautor del llibre i l'editora (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest vespre durant la presentació del llibre Cata...què?, que analitza com la premsa internacional ha tractat el fet català al llarg dels anys, que els mitjans estrangers van constatar fa temps que “l’avantguarda democràtica d’Espanya és Catalunya” i, per tant, “els canvis democràtics vindran per l'empenta de Catalunya”.
 
“Avui continua sent així”, ha subratllat, i ha posat en relleu l’exemple de “les transformacions polítiques d’arrel netament democràtica”, que es van produir a Catalunya i “van meravellar al final del franquisme”. El cap de l’Executiu ha afegit que “el moviment polític catal continua sent el que cada any es manifesta als carrers de Barcelona i sense que es trenqui un sol vidre, com va dir l’editorial del Financial Times”.
 
El llibre, editat per La Campana, va ser escrit el 1994 per Carles Puigdemont i ha estat completat ara pel periodista Carles Ribera. Els capítols escrits per Carles Puigdemont són fruit d’una investigació, que va publicar el 1994, sobre com la premsa internacional va tractar el fet català entre els Fets de Prats de Molló, el 1926, i els Jocs Olímpics de Barcelona, de 1992. Per la seva part, els capítols de Carles Ribera recullen el que s’ha dit de Catalunya als mitjans d’arreu del món des del 1994 fins al 2016 i com ha canviat la percepció i el coneixement que se’n té. L’obra compta amb pròleg de l’expresident de la Generalitat Artur Mas.
 
El president Puigdemont ha afirmat que el llibre és un “homenatge a la diplomàcia civil i cultural”, a un “petit exercit de gent, que es posava el barret d’ambaixador i aprofitava per explicar el país” a persones d’arreu del món. En aquest sentit, ha fet notar que arran dels Jocs Olímpics de Barcelona “aquest exercit civil va colonitzar la premsa i els corresponsals estrangers”. Davant d’aquesta “colonització”, ha explicat, “s’organitza una operació des de l’Estat per aturar-ho”.
 
En l’acte també hi ha intervingut el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, qui ha destacat que l’obra “ens permet veure les dificultats que el país tenia per explicar-se cap a fora i contrasta, òbviament, amb les capacitats que tenim ara”, perquè “ara el món ens mira i s’interessa per nosaltres i per aquest projecte democràtic, de majories, que vol convertir aquesta nació, una de les més antigues d’Europa, en un dels estats més moderns d’Europa”   
 
Per la seva part, l’expresident Artur Mas, autor del pròleg del llibre, ha reivindicat la importància del 9N com una “enorme targeta de presentació de Catalunya” i ha atribuït les querelles presentades a instàncies de l’Estat al fet que “la repercussió pública internacional que va tenir va fer saltar les alarmes a Madrid” i va portar el Govern espanyol a ”sobreactuar”. Artur Mas també ha remarcat que si des de fora “ens veuen decidits en l’objectiu, dialogants en la forma i en l’actitud i democràtics, tenim molt a guanyar”.
 
A l’acte també hi han assistit els consellers de Salut, Antoni Comín; de Cultura, Santi Vila, i de Justícia, Carles Mundó, així com el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar.

1  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup