• La consellera de la Presidència afirma que el Govern treballa per tal d’aprovar uns nous pressupostos i per això “no contemplem l’escenari contrari”

En el transcurs d’una entrevista en el programa Els Matins de TV3, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha celebrat “els acords que hem aconseguit tancar” en el ple celebrat ahir al Parlament, i “la voluntat política que els ha fet possibles”.

Munté ha explicat alguns d’aquests acords, com el que fa referència a les beques menjador. Segons Munté, “aquest Govern ja havia començat a donar beques 100%, per afavorir que famílies amb determinades situacions no hagin de fer cap aportació econòmica per aquest concepte, per tant, no partíem de zero. El que s’ha acordat en aquest ple és reforçar aquesta modalitat de beques”.

Pel que fa a la RMI, la consellera ha lamentat, que “en els darrers anys no hem aconseguit culminar la reforma que ens havíem proposat, però cada any s’hi han destinat més recursos”. De fet, Munté ha recordat, que l’any 2015 “s’ha fet l’aportació més alta de la història”, però si bé fins ara la partida per a  la RMI estava sotmesa a la disponibilitat pressupostària, “ara es tornarà a considerar un dret subjectiu”.

Consellera Munté
Sobre la pobresa energètica, Neus Munté ha afirmat que “totes les persones que han acreditat una situació de necessitat han estat cobertes”, però ha reconegut que “potser no ha arribat prou bé la informació a tots els possibles beneficiaris i estem treballant per millorar aquests processos”. Munté ha recordat que el TC va suspendre el decret de suport i lluita contra la pobresa energètica aprovat pel Govern, “però no ens vam aturar i vam crear un fons per, juntament amb els ajuntaments, impulsar mesures per donar resposta a totes les persones que han acreditat aquesta situació”.

Munté ha valorat també positivament l’acord de creació d’una Comissió de Seguiment dels acords aprovats ahir al Ple del Parlament, però ha afirmat que “els compliments es portaran a terme per voluntat política del Govern”.

La consellera ha volgut insistir també que “si no s’aproven uns nous pressupostos, totes les mesures aprovades ahir no es podran tirar endavant, però des del Govern treballem per a la seva aprovació i no contemplem aquest escenari”. Munté ha recordat, que “no hem enganyat ningú, ho hem expressat així en tot moment”. En aquest sentit, Munté ha ressaltat que “si no hi hagués nous pressupostos, algunes mesures es prioritzaran amb pressupost prorrogat. Amb l’aprovació de pressupostos per al 2016 podrem implementar el pla de xoc social i les mesures que es van aprovar ahir més enllà del pla”.

La consellera Munté s’ha referit també a la liquidació d’endarreriments de 2014 que el Govern reclama a l’Estat i ha afirmat que “el ministre Montoro reconeix que els diners són nostres i que hi tenim dret, i hi ha d’altres comunitats autònomes en la mateixa situació. Des del Govern estem en converses amb l’Estat per acabar de definir aquest marc, perquè hi tenim dret”. Segons Neus Munté, “la liquidació correspon a l’any 2014 i s’ha de pagar al cap de dos anys, per tant reclamar-la abans de juny és justificat”.