FOTO
  • El conseller Jané ha presidit avui a Lleida l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor dels Bombers de la Generalitat
  • La cita s’emmarca en la commemoració de la diada de Sant Joan de Déu, festa patronal dels Bombers
  •  En total, avui s’han lliurat 324 Medalles, que premien l’antiguitat en el Cos i la realització de serveis excepcionals

 

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presidit aquest matí, a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i les Mencions Honorífiques als membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei.

 

El conseller ha iniciat el seu discurs donant les gràcies als bombers “per aquest esperit de solidaritat que demostren en totes les accions, aquest valor no l’han de perdre mai perquè fa noble la tasca que realitzen”. En aquest sentit, Jané ha dit que “he viscut de prop la professionalitat del cos i l’esperit d’entrega”. “Per tant, més enllà de les crítiques de casos concrets sempre defensaré que les persones que estan al capdavant fan el que creuen millor per donar resposta a aquella emergència que s’està cobrint”, ha afegit.

 
El conseller també ha recordat que “la professió de bomber és molt estimada i valorada però no n'hi ha prou, ens calen més mitjans, noves promocions, la millora dels parcs i en definitiva, una posada al dia”. I en aquesta línia, ha reconegut que “som conscients que cal una modernització i aportació de recursos per part del Govern de Catalunya. Nosaltres ho volem fer, no ho podrem fer tot de cop però ho farem. Aquest és el propòsit que demanarem al Govern, la voluntat per part del Departament d‘Interior és decidida en aquest sentit”.
  
“Som referència al món, tenim reconeixement internacional, però no n’hi ha prou amb el reconeixement, ens calen inversions i defensarem que el Cos les tingui. Aquest és el meu ferm compromís”, ha insistit.
 
Jané ha demanat un minut de silenci en record de les víctimes de l’atemptat de Madrid, d’avui fa 12 anys i ha fet especial esment a la tasca dels serveis d’emergències durant aquell dia.
 
A l’acte també ha assistit el subdirector general Operatiu dels Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, qui ha afirmat que “complir anys fent de bomber significa moltes oportunitats d'ajudar i servir a la gent i té molt valor també poder tornar al parc sa i estalvi, pels bombers és molt important treballar amb seguretat”.
 
En el transcurs de l’acte, Jané també ha estat acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Ferré, del secretari general del Departament d’Interior, Cèsar Puig, del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Juli Gendrau, el director de la Policia de Catalunya, Albert Batlle, del director general de Protecció Civil, Joan Delort,  del director d’Administració de Seguretat, Jordi Martí, de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos, del director del Cat112, Federic Adán, de la subdirectora general Tècnica, Anna Martín, de la subdirectora general d’Administració i Recursos Humans, Rosa Pérez, del cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà i del cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep Maria Juncosa, entre d’altres autoritats.
 
A l’acte d’avui, que ha comptat amb la interpretació musical del pianista i compositor, Jesús Acebedo, s’han lliurat un total de 324 Medalles :
 
Les Medalles d’Honor premien la trajectòria dels Bombers en funció dels anys que fa que hi treballen. N’hi ha de 3 tipus; les de Bronze són per a aquells que acaben de complir 20 anys d’antiguitat en el Cos. D’aquestes, avui s’han lliurat 162 medalles (102 funcionaris, 60 voluntaris).
 
Les d’Argent són per als Bombers que porten 25 anys exercint la professió; se n’han lliurat 109 (65 funcionaris i 44 voluntaris).
 
Finalment, les Medalles d’Honor d’Or són per als Bombers que han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, o 35 en actiu. Se n’han repartit un total de 51, de les quals 28 són per bombers funcionaris que porten 35 anys en actiu i, les 23 restants, per aquells qui han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se (20 funcionaris i 3 voluntaris).
 
Cal destacar que en el decurs de l’acte també s’han lliurat 2 medalles pòstumes a dos bombers que ja havien prestat més de 30 anys de servei efectiu en el moment de la seva mort.
 
El Departament d’Interior, a més, distingeix amb mencions, felicitacions i medalles d’honor per serveis excepcionals. Aquestes medalles estan adreçades a aquelles actuacions en serveis que van anar un pas més enllà, amb un altíssim nivell de professionalitat, dedicació i compromís. Les mencions honorífiques i les felicitacions es lliuren a diverses persones i institucions externes per agrair la seva especial col·laboració amb el Cos de Bombers de la Generalitat.
 
En aquest sentit, avui s’han concedit un total de 10 Mencions Honorífiques i 12 felicitacions per reconèixer trajectòries professionals i 9 Medalles d’honor per Serveis Excepcionals.
 
Mencions honorífiques
 
El Banc de Sang ha estat qui ha inaugurat l’apartat de les Mencions Honorífiques. L’any passat va néixer un projecte solidari, fruit de la idea i l’empenta d’un grup de persones de diverses unitats, parcs de bombers i regions d’emergències de la DGPEIS.
 
Aquest grup de gent són els “Bombers amb Cor”, promotors de la campanya “Els Bombers t’acompanyen a donar sang” organitzada conjuntament entre els Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits per segon any consecutiu. Han recollit la menció Otília Ragull, responsable de relacions amb les entitats del Banc de Sang i Teixits, Marta Hernández, responsable tècnica de la campanya, i els bombers Xavier Casas i Ildefons Navarrete, membres del grup “Bombers amb Cor” i responsables de la campanya.
 
L’intendent Cap de la Guàrdia Urbana de Lleida, Josep Ramon Ibarz, també ha estat distingit amb una menció honorífica per la seva estreta i continuada col·laboració amb el Cos de Bombers de la Generalitat a Lleida.
 
El passat mes de juliol es produïa l’incendi forestal més important de la campanya forestal, un foc que va afectar més de 1.200 hectàrees i que va provocar l’evacuació de veïns de diverses urbanitzacions properes, afectacions a la xarxa viària i la conseqüent alarma social. És per això que, en reconeixement a la col·laboració i coordinació amb els comandaments operatius dels Bombers de la Generalitat en l’extinció de l’incendi d’Òdena, s’ha lliurat una menció honorífica a Josep Rius i Josep Jorba, membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages i de l’Anoia.
 
També s’ha lliurat una menció honorífica per la seva excel·lent coordinació i col·laboració amb els Bombers de la Generalitat, especialment amb l’àrea GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), en les tasques de previsió del risc d’incendi forestal, a Xavier Castro, del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Subdirecció General de Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura.
 
Eusebi Casanova, membre de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha recollit una menció honorífica per la dedicació i l’esforç per aconseguir estructures per fer front als incendis forestals i la coordinació conjunta amb el Cos d’Agents Rurals, especialment a les Terres de l’Ebre
 
El coordinador dels Parcs Químics de Seguretat a Tarragona, Francesc Aiguasenosa, també ha recollit una menció honorífica. Per la seva col·laboració constant, durant els darrers 25 anys, amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, i especialment perquè des del seu càrrec de responsable dels parcs químics de seguretat dels polígons industrials químics ha fomentat i potenciat la formació d’una gran quantitat de personal.  També per la seva continuada  col·laboració i el foment de tot tipus d’activitats formatives en l’àmbit de les intervencions amb productes químics perillosos.
 
En aquest mateix àmbit, també s’ha volgut reconèixer la col·laboració continuada en la formació del Cos de Bombers en l’àmbit portuari i marítim en l’àrea del Port de Tarragona distingint amb una menció honorífica a Josep Lluís Díez, director de Domini Públic i Seguretat Integral Oficial de Protecció del Port de Tarragona.
 
El cap de Salvament Marítim a Tarragona, Iñigo Landeta, ha recollit una menció honorífica en reconeixement a l’excel·lent línia col·laborativa amb la DGPEIS en la coordinació operativa i de suport a la formació del Cos de Bombers en matèria d’Incendis en vaixells.
 
I des del Camp de Tarragona també s’ha lliurat una menció honorífica a Mònica Torrellas, una operadora de la sala de control dels Bombers a Reus, per la seva implicació i vàlua professional demostrada en aconseguir el confinament de dos menors en un incendi d’habitatge.
 
I finalment, Mar Ruiz, de la DGPEIS i Marc Rifà, adscrit al Parc de Bombers de Terrassa, han recollit la darrera menció honorífica en reconeixement a l’esforç i la implicació personal a les campanyes solidàries, de recollida de joguines i d’aliments, als diferents pars de bombers de Catalunya.
 
 
 
Felicitacions
 
Els Bombers de la Generalitat han esdevingut un referent pel que fa als incendis forestals. I no només en l’àmbit de l’extinció, sinó que també en el continuat anàlisi, avaluació, difusió de coneixement, aplicació de noves tàctiques i tècniques, i ús del foc en la nostra pròpia dinàmica. És per això que s’ha lliurat una felicitació al GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) com a catalitzador de coneixement forestal, que han recollit, encapçalats pel cap de la unitat, els membres de la unitat GRAF Marc Castellnou, Emili Dalmau i Ramon Valls.
 
Per l’especial col·laboració en la planificació dels horaris del personal operatiu del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Rafael Martínez, bomber funcionari de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, ha estat distingit amb una felicitació.
 
Xavier Rubiño, un bomber voluntari del parc d’Arenys de Mar que, estant fora de servei, va actuar amb un alt nivell de professionalitat en rescatar una dona de dins de l’aigua, fent-li també les maniobres de reanimació, a la platja de la Cavalleria de Menorca, ha recollit també una felicitació.
 
També s’ha atorgat una felicitació als bombers dels parcs de Rubí, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Manresa, Torelló i Sant Feliu de Buixalleu Josep Boixadós, Antoni Plaià, Albert Lloret, Josep Serraclara, Jorge Matos, David Escoda, José Antonio Campos, David Pouget, Albert Calvillo, Ramon Gubianas i Pere Joaquim Espejo per la seva atenció especial i la professionalitat en un incendi d’habitatge que es va produir a Rubí el passat mes de setembre, en el qual van rescatar una persona en condicions molt difícils. Un dels bombers de la dotació que va treballar-hi va compartir amb ella la màscara d’aire, fins que van poder realitzar l’evacuació.
 
L’any passat, a la riera de Can Guitart, al municipi de Vallirana, dues persones van quedar atrapades i els bombers que hi van treballar van rescatar-les tot i la situació d’alt risc. És per això, que també han recollit una felicitació els bombers dels parcs de Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló, Fèlix Sànchez, Jordi Borràs, Juan de Dios Cabanillas i Pedro José del Préstamo.
 
La següent felicitació s’ha lliurat també als bombers que van treballar, el passat 30 de juny, a Sant Feliu del Racó, en el rescat d’una nena que va caure en una piscina. En arribar, la van trobar inconscient i cianòtica, li van fer maniobres per obrir-li la via aèria i la van poder estabilitzar fins a l’arribada dels serveis sanitaris. Els bombers del parc de Castellar del Vallès són Juan Martin, Eloi Peligro, Ramon Picas i Conrad Llauradó.
 
El bombers del parc d’Hospitalet de Llobregat Sergio Enrique Molina, David Aparicio, Damián López, Eduardo Gallardo, Raul José Santamaría i Alfons Lozano han rebut una felicitació per la professionalitat demostrada en un rescat molt complicat a l’interior d’un ascensor a l’Hospitalet de Llobregat, ascensor que presentava acumulació de fum a l’interior i alta temperatura.
 
A finals del mes de juliol passat, a Begues, un ensorrament per explosió en una casa va deixar atrapades diverses persones sota la runa, que van ser rescatades amb vida. En reconeixement a la gran actuació en el rescat d’aquestes víctimes, s’ha lliurat una felicitació també als bombers dels parcs de Begues i Gavà Salvador Benedicto, Ivan Piquer, Marc Segués, Xavier Ribes, Sergi Ribes i Francesc Juan.
 
A continuació, i en reconeixement a les tasques de rescat per socórrer una víctima que havia caigut al riu Llobregat, la següent felicitació ha estat lliurada al bomber del parc del Prat de Llobregat, Francesc Xavier Àlvarez
 
També en reconeixement a la implicació personal i la vàlua professional demostrada en socórrer una víctima que havia caigut al riu i havia estat arrossegat a una cavitat, han recollit una felicitació els bombers del parc de Martorell Ferran Marugan, Roger Ximenis, Edgar Alfons Arabia i Pantalió Madrid.
 
La darrera felicitació del matí ha estat per un servei que va tenir lloc la passada nit de Sant Joan, el 23 de juny, quan es va produir un incendi en un pis de Terrassa, en el qual malauradament hi va morir una dona i una altra persona patia ferides de caràcter greus. Per l’alt nivell de professionalitat demostrat per les dotacions desplaçades al sinistre s’ha lliurat una felicitació als bombers dels parcs de Terrassa, Viladecavalls, Matadepera, Sant Celoni, i efectius del GEM (Grup Emergències Mèdiques), Juan Fernández, Pere Joaquim Espejo, Casimiro Ramirez, Antoni Bayó, Lluís Martínez, Daniel Hernández, Mario Burgos, Josep Maria Argila, Ernesto Rosa, Àlex Blajot, Daniel Ariza, Ramon Gubianas, Óscar Franco, Francesc Campos i Jordi Bahamontes.
 
Medalles d’Honor
 
Finalment s’han lliurat les Medalles d’Honor que reconeixen aquells serveis excepcionals duts a terme per Bombers amb un alt grau de compromís, i professionalitat.
 
El febrer de l’any passat es va produir un accident de trànsit a l’Ametlla del Vallès. Tot i estar fora de servei, tres bombers voluntaris del parc de Sant Antoni de Vilamajor van actuar en l’accident i de forma altament professional van atendre el ferit, aturant l’hemorràgia a l’artèria femoral i van organitzar l’actuació fins a l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques.
 
Cal destacar que les tres medalles pels bombers Marc Cerezo, José Manuel Ontiveros i Gustavo Gómez han estat lliurades, com a mostra de reconeixement als bombers, per la mateixa persona que va resultar ferida en aquest accident de trànsit.
 
Els bombers del parc de Vic i Torelló, Francesc Vázquez, Marc Serra, Carlos Conde i Josep Sales han estat distingits amb la medalla d’honor per un incendi d’habitatge a Roda de Ter, l’abril passat, en el qual diverses persones van quedar atrapades pel foc.
 
Els bombers guardonats van rescatar dos nens i el seu pare, en primer lloc, i tot seguit a la resta de persones, en una actuació amb un alt nivell de professionalitat i compromís.
 
També s’ha lliurat una medalla d’honor, en reconeixement a la seva actuació en un incendi d’habitatge a Gironella, en el qual va rescatar una senyora de l’interior del pis incendiat, abans de l’arribada de la resta de dotacions de Bombers, al bomber del parc de Berga, Toribi Cozar.
 
La següent medalla d’honor s’ha atorgat a Albert Capeta, un bomber del parc de Cerdanyola del Vallès que, estant fora de servei, va assistir i remuntar una aturada càrdiorespiratòria a un ciclista que estava al terra, a Cerdanyola del Vallès.
 
Els bombers Antoni Méndez i Daniel Solé, dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) han recollit la medalla per la professionalitat demostrada en un greu accident d’snowboard. Tot i estar fora de servei, i abans de l’arribada dels efectius dels GRAE van assistir l’accident, en un dia amb una situació meteorològica molt adversa. Gràcies a la seva actuació, van evitar conseqüències medul·lars a la víctima.
 
L’abril passat, a Horta de Sant Joan, es va produir un incendi a la cuina d’un restaurant. El bomber del parc de Gandesa, Joan Mora, que estava fora de servei, va fer una excel·lent primera actuació, evacuant les persones que hi havia a l’interior i iniciant l’extinció del foc abans de l’arribada de les dotacions de Bombers. És per això que se li ha reconegut la seva actuació amb una medalla d’honor,
 
En reconeixement a la trajectòria professional, a la seva dedicació i implicació amb l’Àrea GRAE a la Regió de Girona s’ha distingit amb una medalla d’honor a Francesc Carola, fins fa poc cap dels GRAE i del parc de Camprodon.
 
La següent medalla d’honor ha estat per Xavier Sentís, un bomber del parc de Lleida que, fora de servei, va atendre un nen de 12 anys que va perdre la consciència a causa d’un violent xoc en un partit de futbol. Amb la seva actuació, va aconseguir estabilitzar el nen fins a l’arribada del SEM.
 
I la darrera medalla d’honor d’argent d’avui s’ha lliurat als bombers dels parcs d’Agramunt, Mollerussa, Balaguer, Lleida i efectius dels GRAE, Tomàs Zapata, Andreu Motos, Jordi Guixé, Xavier Soro i Ramon Escudé per la seva actuació, el passat 3 de novembre, en la inundació d’una residència geriàtrica a Agramunt. Quatre dones grans hi van perdre la vida i cinc van poder ser rescatades a temps gràcies a la tasca dels bombers que s’hi havien desplaçat.
 
L’acte ha estat acompanyat per les peces interpretades al piano de Jesús Acebedo, compositor, músic i operador de la Sala Central de Bombers.
 
 
 
 *Adjuntem llistat de medallistes
 

3  

Fitxers adjunts

FOTO BOMBERS AGRAMUNT

FOTO BOMBERS AGRAMUNT
JPG | 149

FOTO BANC DE SANG

FOTO BANC DE SANG
JPG | 142

Llistat de medallistes

Llistat de medallistes
PDF | 77