• El conseller Raül Romeva ha lliurat aquest divendres a la tarda del Premi Participa a l’Escola
  • Aquest guardó, impulsat per la Secretaria de Transparència i Govern Obert, premia experiències de participació i de foment dels valors democràtics a l’escola
  • Els centres guardonats enguany han estat l’Escola Josep Maria Jujol de Barcelona i l’Institut de Gurb (Osona)
Romeva Premis Participa
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha lliurat aquest divendres a la tarda els Premi ‘Participa a l’Escola’. Aquest guardó, que impulsa el Departament a través de la Secretaria de Transparència i Govern Obert, premia experiències de participació i de foment dels valors democràtics a l’escola. Els centres educatius que han estat reconeguts són l’Escola Josep Maria Jujol del barri de Gràcia de Barcelona i l’Institut del municipi de Gurb. El conseller ha felicitat els alumnes i el professorat dels centres guanyadors perquè han demostrat “una actitud democràtica, participativa, oberta i solidària” i estar disposats a treballar plegats per millorar l’entorn”.
 
Durant l’acte de lliurament del premi, que ha tingut lloc a l’Escola Josep Maria Jujol de Barcelona, Romeva ha assenyalat que “en les societats democràtiques, la participació és un dret de tota la ciutadania, inclosa la població infantil”. El conseller ha recordat que aquest dret està reconegut a la Convenció sobre els Drets de la Infància i que “correspon als estats assegurar aquesta facultat”. “Les opinions dels infants s’han de tenir en compte”, ha apuntat. El conseller ha afegit que amb iniciatives com el Premi Escola, “el Departament es proposa incentivar als més petits i joves perquè s’expressin i puguem conèixer les seves opinions”.
 
En aquest sentit, Romeva ha destacat que des del Departament "volem construir una societat participativa on tothom trobi el seu lloc, en què es pugui viure amb llibertat i ningú no se senti exclòs”. El conseller ha afirmat que la societat confia i compta amb els més joves, i els ha encoratjat a ser “no només ciutadans, sinó bons ciutadans”.
 
Per la seva banda, el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha ressaltat la importància d’iniciatives com aquesta en el marc de les polítiques de participació i bon govern que vol impulsar el Departament. El secretari ha assegurat que el Govern busca“maneres de fer que els nens, els grans, els joves, les persones d’altres països i tota la ciutadania puguin millorar el nostre país, amb les seves idees i amb la seva il·lusió”. L'acte ha comptat amb la participació de la directora de l’Escola Josep Maria Jujol, Beatriz Rosal, i la directora de l'Institut de Gurb, Teresa Pietx, i altres membres de la comunitat educativa.
 
 
Foment dels valors democràtics a l’escola
 
El Premi Participa a l’Escola, que impulsa la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament, premia experiències de participació i de foment dels valors democràtics a l’escola dutes a terme durant el curs acadèmic. La dotació econòmica és de 11.000€ i es divideix entre les dues categories que conformen el guardó.
 
La primera categoria és per a municipis superiors a 20.000 habitants. Aquest premi s’ha atorgat a l’Escola Jujol del barri de Gràcia de Barcelona amb el projecte Escoltem el Pati, creat per tal d’imaginar i construir col·lectivament un nou pati per l’Escola a partir de la necessitat de millorar la seva atmosfera acústica. El valor afegit d’aquesta iniciativa consisteix, entre altres, en la inclusió de tots els agents vinculats a l’escola a l’hora de dur-la a terme, des dels nens de tots els cicles, mestres i monitors, fins a les famílies i entitats.
 
Quant a la categoria de centres escolars de municipis amb menys de 20.000 habitants el guardó s’ha atorgat al projecte “Prendre partit: Un projecte per a la pràctica participativa a secundària” de l’Institut de Gurb. Aquest centre ha elaborat un pla de participació per a normalitzar la participació en la vida diària, orientat de forma diferenciada a tres col·lectius: alumnat, professorat i famílies. Amb aquesta preparació, l’institut esdevé una veritable comunitat d’aprenentatge, i capacita l’alumnat per a participar amb èxit en projectes que tenen un impacte directe a la comunitat.  
 
El jurat del Premi l’han format representants de l’administració i de la comunitat educativa. A l’hora de seleccionar els guanyadors, s’ha valorat els projectes que neixen d’una necessitat del centre, integren tota la comunitat educativa, i que s’adeqüen a la pràctica participativa per tal de transformar i millorar la realitat de l’escola.
 
En aquesta convocatòria del premi, s’han presentat 41 sol·licituds,15 de les quals corresponen a la modalitat de centres de municipis amb més de 20.000 habitants i 26 a la modalitat de centres ubicats en municipis de població inferior. 
 

2  

Imatges

Premis Participa 1

Premis Participa 1 2174

Premis Participa 2

Premis Participa 2 3114