La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, reclama insistentment des de fa 6 mesos el deute que el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) té pendent amb les administracions amb competències al riu Ebre per poder executar de manera urgent les actuacions contra el cargol poma previstes en el tram Amposta-Tortosa que han de permetre la contenció de la invasió del cargol des del riu cap als camps de cultiu.
 
Les actuacions van ser pressupostades en 261.386,71 euros a la reunió del pla de lluita contra el cargol poma duta a terme a Amposta el passat mes d’agost entre totes les administracions implicades en l’eradicació d’aquesta espècie invasora, i així es va fer saber al MAGRAMA uns dies després.
 
La consellera Meritxell Serret també va traslladar la reclamació a la ministra Isabel García Tejerina en el marc de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural, celebrada fa tot just unes setmanes a Madrid. D’altra banda, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, també els va demanar al director general de la Sanitat de la Producció Agrària el passat 2 de març en la reunió de coordinació del pla de lluita contra el cargol poma efectuada també a Madrid.
 
El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya continua argumentant davant del Ministeri que no té cap mena de sentit que hagi d’abocar importants esforços als camps d’arròs i a les infraestructures (canals, sèquies, bombes, etcètera) si per altra banda les administracions amb competències al riu Ebre no duen a terme allò a què s’han compromès.
 
El DARP ha volgut deixar ben clar al Ministeri que en cap cas es pretén alliçonar sobre allò del que no té competències, però que tothom ha de complir els compromisos i les responsabilitats que li pertoquen, que la perillositat d’una plaga com la del cargol poma no pot ser menystinguda i que cal actuar amb contundència, tal com ha recomanat la Comissió Europea (CE) mateixa.
 
El Departament considera que seria desitjable un gest de bona voluntat del MAGRAMA i la resta d’administracions centrals amb competències al riu Ebre envers els compromisos adquirits, i es mostra ferm a continuar-ne denunciant les mancances i incompliments.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.