• El president Puigdemont es reuneix amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una trobada sol·licitada pel dirigent socialista
  • Puigdemont ha traslladat a Sánchez el malestar del Govern per les declaracions “desafortunades” del líder socialista, en què assegurava que a Catalunya hi ha un problema de convivència
  • En la reunió també s’han abordat qüestions com el blindatge del model català d’immersió lingüística, les condicions “humiliants” del FLA i els incompliments del Govern espanyol pel que fa a infraestructures pendents
El president Puigdemont amb Pedro Sánchez
El Govern valora la voluntat de diàleg de Pedro Sánchez després de la reunió que han mantingut aquest migdia al Palau de la Generalitat el president Carles Puigdemont i el secretari general del partit socialista. Una trobada “cordial i intensa” sol·licitada per Sánchez que ha servit per refermar que el Govern manté “inalterable” el full de ruta emanat de les eleccions del 27 de setembre, un compromís contret amb la ciutadania, “legal i legítim”, validat a les urnes i que es concreta al Parlament amb una majoria absoluta.
 
Així ho ha traslladat el president Puigdemont a Sánchez, segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en una compareixença davant els mitjans de comunicació. “Volem destacar una primera diferència entre el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i Pedro Sánchez, que és aquesta voluntat de parlar i establir sinergies de diàleg que són positives i que hem trobat a faltar en els darrers anys”, ha afirmat Munté, que ha emmarcat la trobada en el desig del Govern de “parlar amb tothom sense condicions prèvies ni línies vermelles".
 
Durant la reunió, el president Puigdemont ha manifestat a Sánchez “el malestar” del Govern per les declaracions “desafortunades” del dirigent socialista, en què feia referència a un suposat problema de convivència. “No existeix cap problema de convivència”, ha assegurat Munté. “Hi ha una clara majoria del 80% de la societat catalana que és favorable a un referèndum com a via per decidir el seu futur, i hi ha un 76,7% que n’acceptaria el resultat, fos quin fos. Això demostra que no hi ha cap situació de trencament de la convivència ni se l’espera”, ha afegit.
 
Pel que fa  al procés judicial obert pel 9N, el president Puigdemont ha traslladat a Sánchez la necessitat que el PSOE “prengui posició” respecte a “l’anomalia democràtica” que suposa un judici polític en què es persegueixen persones “per haver posat les urnes”.
 
El president Puigdemont també ha refermat a Sánchez el posicionament del Govern pel que fa al model d’immersió lingüística, que ha de quedar “blindat” en qualsevol acord que es concreti a nivell espanyol. “És una qüestió central per al Govern i per a la majoria del Parlament i de la societat catalana. No n’acceptarem cap matís”, ha assegurat Munté.
 
Durant la trobada, Sánchez s’ha interessat per les qüestions que afecten el dia a dia del Govern i de la ciutadania, com ara la situació de les finances de la Generalitat. En aquest sentit, Puigdemont ha explicat a Sánchez les dificultats de liquiditat i les condicions “humiliants” que el Govern espanyol imposa a la Generalitat a través del FLA. També han tractat  altres temes com les invasions  competencials de l’Estat, els incompliments del Govern espanyol pel que fa als compromisos pendents en infraestructures i aspectes relacionats amb l’agenda social.
 
Finalment, segons ha detallat Munté, no s’han abordat de manera explícita els 23 punts que l’expresident Mas va presentar a Rajoy i que haurien d’haver estat objecte de compliment, ja que la majoria corresponen a sentències, lleis o compromisos adquirits pel Govern de l’estat que no han estat complerts per l’executiu de Rajoy.
 

1  

Imatges

El president Puigdemont i Pedro Sánchez. Foto: Rubén Moreno

El president Puigdemont i Pedro Sánchez. Foto: Rubén Moreno 1686