El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat avui que el Govern està obert a consensuar una reforma del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA) sempre i quan “no es posi en risc la seva independència, solvència ni pluralitat”. Vila ha fet aquestes declaracions al Parlament durant una interpel·lació del grup del PSC, que proposa algunes modificacions en aquest organisme i en el procés d’elecció dels seus membres.
 
Vila ha proposat a tots els grups parlamentaris un període de reflexió fins a l’estiu vinent per consensuar el nou model del CONCA. “Coincidim en què estem davant d’un instrument molt valuós, que podem reforçar a partir de l’anàlisi del què es pot millorar des de la seva última reforma, l’any 2011”, ha indicat Vila. En aquest sentit, ha avançat que aquests treballs podrien servir per consensuar un Pacte Nacional per a la Cultura que podria liderar el mateix CONCA.
 
El conseller de Cultura ha recordat que en l’origen del CONCA, des que es va crear l’any 2008, el seu objectiu ja era “alliberar les polítiques culturals de la batalla partidista” i ha insistit en la necessitat que sigui un organisme “independent, solvent i plural, perquè per definició la cultura és plural”. Vila ha demanat als grups parlamentaris que facin una aproximació a aquest debat “sense apriorismes” i amb la voluntat de “plantejar junts les aportacions que puguin ser més valuoses”.